Dobrý večer
Dokončil jsem stavbu robotických potvůrek - honzo3 ještě jednou dík za pomoc.
Kamarád “Mašinka” přinesl zapojení tranzistorových blikačů, že potřebuje signalizaci na železniční přejezd.Řekl jsem mu, že je “Demode”, neboť šuplíkový PIC to zvládne lépe a radostněji.Vytáhl jsem PIC16F627A,zapřemýšlel o nejsnažším rozložení vývodů pro tišťák -
PB0-případné houkání před přejezdem,PB1-bílá levá,PB2-červená l1,PB3-čl2,PB4-bp,PB5-čp1,PB6-čp2,PB-7-výstražný signál.
Pak jsem se vsadil,že dříve než bude mít nastrkané součástky do pole,budu mít naprogramovaný PIC.Zásluhou dlouhého kouře při programování jsem ale o 3 minuty prohrál.
Prosím assembleristy o shovívavost.
Program v PICBasicuPro při použití proměnné Sm místo čidel vypadá takto:
- Name : Prejezd2.BAS
Sm VAR BYTE
Sm = 0
TRISB = 0
VOLNO:
portb = %00010010
PAUSE 250
portb = %00000000
PAUSE 250
Sm=Sm + 1
IF Sm = 10 THEN Sm = 0 : GOTO STUJ
GOTO VOLNO
STUJ:
portb = %00100100
SOUND PORTB.7,[100,10,50,10]
PAUSE 100
portb = %01001000
SOUND PORTB.7,[100,10,50,10]
PAUSE 100
Sm = Sm + 1
IF SM=10 THEN Sm=0 : GOTO VOLNO
GOTO STUJ
Funguje to - neuvěřitelné.Pro nastavení časů a tónu výstrahy bude nutno udělat na nějakém přejezdu časový snímek.
Ale při ranním usínání mě pronásledovaly tyto otázky:
-
Proč všechny programy v chytrých knihách o PBP začínají při použití PortuB příkazy
TRISB = %00000000 nebo PortB = 0 případně oběma,když při zapnutí se stejně všechny porty nastaví na 0 ? -
V PBB mohu nastavovat jednotlivé piny portu několika způsoby např. portb = %00100100,nebo např. zadávat změny po jednotlivých pinech.
Když jsem program přepsal na změny po pinech zabral v paměti o 7 slov více (165/859 oproti 158/866).Co se ale děje v té černé krabičce?
Je pro ni snažší (rychlejší) plnit jeden složitější příkaz,nebo čtyři jednoduché?
3.Výsledek nesplňoval první část hesla mého koutku - “Co nejsnažším způsobem dosahovat žádaných efektů.” - naprogramovaný PIC vyžadoval externí krystal.
Jelikož ani po prostudování několika chytrých knih o PBP nejsem schopen vytvořit příkaz pro nastavení konfigurace procesoru,zkusil jsem PIC naprogramovat bez konfiguračního slova a následně mu naprogramovat jako konfiguraci 3F19.Už krystal nevyžaduje,ale lze takovýmto způsobem postupovat vždy a zadávat jiné konfigurace dodatečně,když bude konfigurace jiná,než nastavuje inc?
Prosím misionáře,když vidí prosťáčka, o shovívavost a o odpovědi.
Dík.
PS - Já to mám jednodušší,“Mašinka” složitější o jeden drát ke každému návěstidlu,oproti blikači s antiparalelními diodami.O druhu čidel a jejich počtu se vede vzrušená debata.
administrator: přesunuto z "Elektronika s mikrokontroléry, procesory"