Pokouším se naprogramovat procesor AVR32DD28 přes mEDBG od ATtiny416-XNANO v Atmel(Microchip) Studiu 7. Na stránkách Microchipu píšou, že po odpojení od ATtiny lze použít pro programování jiných UPDI čipů. Připojil jsem procesor AVR23DD28 - přečtu vše - signaturu, FLASH, pojistky, EEPROM - vše OK. Jenže zapsat se mi nepodařilo vůbec nic. Při pokusu přepsat pojistky se to jen tváří, že to provedl, ale vzápětí vyhodí chybu při verifikaci, totéž EEPROM. Když se pokusím zapsat do FLASH, tak to rovnou napíše chybu :
Nejde ani vestavěný debugger (a myslím, že to bude spolu souviset) :
Veškeré čtení z IO funguje. Chip erase se tváří jako že taky chodí, což nemůžu ověřit, protože IO mám jen jeden jediný - nový a ještě nenaprogramovaný. Jiný programátor pro UPDI nemám, protože ASIX FORTE za více, než 5000,- Kč opravdu pro vlastní bastlení kupovat nebudu. Obzvlášť když mám ASIX PRESTO o kterém jsem přesvědčený, že by to zvládnout taky mohl - je to jenom otázka SW.
Používám mEDBG z ATtiny416-XNANO o kterém Microchip tvrdí, že po odpojení od ATtiny416 na desce může sloužit jako programátor pro ostatní čipy UPDI.
Jojo. Zatím jsem to odložil. Chtěl jsem jen vyzkoušet ještě jiný MCU s UPDI rozhraním a tenhle byl jediný, který byl v DIL provedení. Ale řekl bych, že jinak je to klasický nedodělek z dílny Microchipu, protože ten balíček pro tyhle procesory mám nainstalovaný kompletní. Pro ATtiny416 taky nejsou některé definice, které by člověk očekával, kompletní - ale aspoň to funguje a definice si člověk dodělá sám. Až zase budu objednávat nějaké součástky, objednám něco, co není z řady AVR8 (nástupce ATxmega) i když to bude v SMD provedení a nepůjde to přímo vložit do kontaktního pole.
Ja z PIC přešel na Arduino 328P, Atmega2560, ATmega1284, ATtiny85 a ty jdou pěkně přes UART na arduino IDE. Občas něco přes to udělám,ale jedu teď na ESP32.
A jinak ten tvůj jde taky přes Arduino, ale musíš do něj nějak narvat bootloader. Ale koukám že umí i to mEDBG.
Ne - přímo z Atmel Studia (Microchip Studia) před tohle : ATTINY416-XNANO
V dokumentaci k tomu to dokonce i píšou, že po odstranění propojek ho lze použít jako programátor pro jiné procesory s UPDI rozhraním.
Kdyby nešel jen programátor, tak to člověk ještě oželí. Stejně používám ASIX Presto, takže nasypat program jiným softwarem jsem zvyklý, ale nefunguje ani interní simulátor přímo v Microchip Studiu. Přitom pro tu ATtiny416, co je na destičce to funguje v pohodě. Chtěl jsem vyzkoušet programování na nějakým procesoru na bastlpoli a tenhle byl jediný v THT provedení.
To, co jsi poslal odzkouším. Děkuju.
Upraveno: To, co jsi posílal bohužel nepodporuje AVR čipy…
Však to ani neměl, ten o který ti šlo (AVR32DD28) je ARM… Ale jestli ho to umí jsem nezkoumal, ale i tak je to užitečný nástroj, co se může hodit i jinde a o jehož existenci je dobré vědět.
Že jsem nepomohl mě mrzí, každopádně Microchip koukám dělá pěkný guláš nejenom v PICech a ve vývojových nástrojích. Honza3 přešel na ESP32, jsem v šoku, ale taky jsem po nich koukal (a po RP2040), ale zatím jsem zůstával u starších spolehlivých a ozkoušených čipů a vývojových nástrojů. Jinak krom čínských RISC-V i jiných čipů do toho teď zatnulo TI, když vydalo ARM Cortex-M0 čipy za zajímavou cenu, tak je jistá naděje, že aspoň jeden výrobce si zachová zdravý rozum.
Pokud chceš výkonný 32bit čip v THT, tak ještě jsou k sehnání PIC32MX250F128B a PIC32MX270F256B, to jsou MIPSy M4K navržené a vyrobené ještě před vším tímhle bordelem, co se teď děje.
Edit: Aha takže to není ARM… Já žil nevímproč v domnění, že je…
Ano - přesně v tom dělá Microchip poněkud bordel. Původní AVR32 ARMy jsou (mají označení AT32, ne AVR32), jenže tyhle (AVR16Dxxx, AVR32Dxxx, AVR64Dxxx) jsou 8-bitový AVR jádro.
Nesháním 32bitový čip - pro domácí bastlení si vystačím s AVR. Jen jsem chtěl otestovat ten XNANO jako programátor a bylo jednodušší objednat něco v THT provedení, než se bastlit s SMD destičkou. To byl jediný důvod, proč jsem po něm sahnul.
Vadí mi hlavně, že v podstatě na co Microchip sahne, to zkurví - obrovské množství registrů pro nastavování procesoru (PICy i ty jejich nové AVRka - místo 8 bitů v jednom nastavovacím registru je 8 nastavovacích registrů po 1 bitu), nedodělky v software jako chybějící definice nebo nefunkční programy (viz výše chyba při pokusu spustit interní debugger Microchip Studia) atd.
V každém případě děkuji za snahu pomoct. I to se cení.
@honza3 Bohužel jsem se tomu ještě nedostal. Ten víkend jsem se k tomu nedostal a od té doby jsem ještě o víkendu doma nebyl. Určitě dám vědět, ale mám trochu obavu, že to vyjde až o velikonocích.
@Balu Sis měl objednat spíš AVR64DD28… Jsem se díval na Asix, a ten čip co máš ještě nemají v podpoře (pro Forte, Presto to nepodporuje vůbec), ale ten AVR64DD28 tam už mají… Snad to brzo doplní, protože si myslím, že když bude nejhůř, tak určitě najdeš někoho v okolí, kdo Forte má a nalil by ti tam aspoň ten bootloader.
Což - programátor jsem vyřešil (předpokládám) tím ATtiny416-XNANO. Presto už mám léta a jsem s ním spokojený, ale dávat pro domácí bastlení víc jak 5000,- za Forte jenom proto, že Presto nemá podporu UPDI, opravdu nehodlám. Obzvlášť pokud ATtiny416-XNANO bude jako progamátor fungovat. Proto jsem na vyzkoušení ten IO kupoval - nejlevnější IO v THT pouzdru. Jenže jak jsem zjistil, tak v Microchip Studiu nefunguje ani AVR128DAxx (podpora měla být hned v první verzi balíčku z prosince 2022) - a nejenom naprogramování, ale ani SW debugger. Zatím to pouštím k vodě. Zkusím objednat některý z ATtiny nebo ATmega s UPDI rozhraním a destičku pro usazení do bastlpole si udělám nebo obstarám. DXCore jsem našel, už ho mám v Arduinu nainstalovaný, takže vyzkouším to Arduino, až se k tomu dostanu. Předpokládal jsem, že SW od výrobce bude fungovat. Ale to by to nesměl být Microchip…