No, já se musím Borga trošku zastat, protože ono to není vždy tak jednoduché. Klasickou ukázkou jsou právě odkazy, které zde uvedl Kuto. Prošel jsem cca prvních deset a nevybral bych si ani jeden. Jsou to téměř vždy teoretické články, popisující principy převodu a převodníků, ale žádné hotové, použitelné schéma.
Všechny mají navíc jeden společný problém - vyžadují symetrické napájení. Přitom často je potřeba jednoduchý D/A převodník připojit k výstupu mikrořadiče, kde je téměř vždy pouze jedno nesymetrické napájení 0 - 5V.
Řešil jsem přesně stejný problém asi před půl rokem a vhodné schéma jsem na internetu nenašel (možná neumím hledat
).
Přitom mám ze starých zásob velké množství obvodů DAC08, takže jsem je chtěl samozřejmě použít. Nenašel jsem však jediné vhodné schéma s tímto převodníkem a operačním zesilovačem v nesymetrickém napájení. Vlastně jedno jsem našel, ale nefungovalo.
Hledal jsem i u různých dodavatelů, zda existují nějaké moderní A/D převodníky pro nesymetrické napájení. Samozřejmě existují, ale v provedení se sériovým vstupem dat. Já (a zřejmě i Borg) však potřebujeme klasický paralelní A/D převodník.
Borg sice neuvádí, zda mu vadí, či nevadí symetrické napájení, ale předpokládám, že by spíše potřeboval nesymetrické.
Mám pro vás ostatní následující nabídku: dám zcela zdarma větší množství obvodů DAC08 výměnou za fungující schéma A/D převodníku s tímto obvodem a s nesymetrickým napájením.
A ještě poznámku k onomu stesku Kuta ohledně “lenosti” mladé generace.
Já sám patřím již k vysloužilým ročníkům a proto vím, o čem mluví. Ale dnes je trošku jiná doba a lidi zkrátka nechtějí trávit zbytečně čas přejížděním na kole ke kamarádovi, když mohou využít internet. A myslím, že zvláště, když už člověk není nejmladší, musí velmi dobře hospodařit s každou minutou volného času, protože ví, že mu ho už nezbývá zdaleka tolik, co těm mladým.
A dále si myslím, že tyto fóra jsou právě o tom, aby lidé, kteří dovedou IHNED poradit a třeba ono schéma, které by jinému IHNED pomohlo, mají po ruce, udělali “klik” a bez velkých řečí druhému pomohli.
Ale je to jen můj názor, nikomu jej nenutím …
.
Vlasťa