k první části: to sedí, ještě nevím proč ale děje se to (občas) - asi to bude tim, že do aritmy posilam moc rychle za sebou data a dotaz na obsazeni bufferu a driv nez mi posle odpoved (diky ktery pak posilani zarazim, pokud se volne misto v bufferu dostane pod 32bytu) poslu jeste neco a zakousne se
data z aritmy dostavam 2 zpusoby 1) obligatni manual 2) poslu prikaz z manualu a v konzoli koukam co mi prijde
(to se udela nasledovne: start->spustit->“cmd”->ok->“java -jar C:\aritma0512_v0.6.jar”->enter )
O otočení souřadnic nic nevím, zkoušel jsem to dneska asi hodinku (nečekal jsem ale 15 minut po zaseku ) a vzdycky jel papir ok… snad jen mozna zkusit připsat do seznamu prikazu prikaz pro prehozeni A3-A4, nic lepsiho me nenapada… nebo zkusit prohledat manual a najit si tam to pretaceni (myslim ze to taky nejak slo). Jestli je to mnou tak se moooooc omlouvam a zkusim vyzkoumat čím to je (především dlouhodobym testovanim)
uff, peknej sloh , uz vidim, ze si za 10 minut jeste na neco vzpomenu
Už vím, co se stalo. Tím, jak jsem čekal 15 minut jsem uvařil tranzistory KC637 co ovládají ten motor na posuv. DOUFÁM, že to odnesly jen ty T. Pak opravdu nevím, kde bych sháněl jakési ruské IO co jsou před nima.
Takže moc nečekej, aby jsi nedopadl jak já.
Ajaj no je fakt, že nad ni porad stojim a kdyz uz slysim, ze “bzuci” tak ji vypnu… Zkusil jsem ted trochu predelat casovani odesilani ale porad to neni uplne to ono (uz nakreslila skoro celou desku ). Pokusim se pokoumat jaky nejdelsi prikaz jde poslat a podle toho nastavit prah bufferu.
EDIT: tak ted resim jinej problem, zacalo mi to spatne nacitat zbyvajici buffer takze ani nezacne zapisovat… tak nejak z toho zacinam byt na nervy! Jo a za ten tranzistor se jeste jednou omlouvam
EDIT2: Dneska uz mi to nemysli. Přikládám zdrojáky v javě (balík pro Eclipse), poslední zkompilovanou verzi a záznam z posledního pokusu zápisů na plotr (popisky budou jasnější po pročtení zdrojáků). Aritma-JAVA.zip (315 KB)
Stejně mi připadá divný, že ta Aritma není proti tomuhle nějak ošetřená. Jako spálit něco špatným příkazem z PC mi připadá dost ošemetné.
A ty tranzistory jsou 2.
rek bych, ze to nebylo ani tak spatnym prikazem jako spis tim ze se zasprajcla a odmitla pracovat dal (s tim, ze se snazila pohnout motorkama nekam kam to z nejakyho duvodu neslo).
A za trest oholím a pocínuju 100 drátků …
ahoj, sice to neřesi problem s padama, ale dá se to pěkně použit pro tisk z eaglu bez svitu error. pouzivam i to upl pro eagle, jenom malinko upravenou pro 5.6. caha.wz.cz/clanky/plotter.php
Tak a pro dnesek posledni varianta. Konecne se mi s tim povedlo vyplivnout celou desku. Nektery “zaseky” sice vypadaly hrozive ale nakonec se po 5-10 sekundach zase rozjela (vyprazdnila zasobnik a konecne korektne odeslala data).
Je predelany casovani a prijimani dat z aritmy.
Pokud se někdo zapojí do vývoje budu jen rád (krom honzy, ten už dělá betatestera ). Aritma-JAVA_v0.8.zip (314 KB)
Tak tranzistorama to není Dnes jsem je vyměnil a je to stejné, i když 2 byly proraženy.
Kde seženu MAB311(ani nevím co to je) a UCY7408 opravdu nevím. Jestli nebude jednodušší sehnat jinou Aritmu. A pokud už vyměním i tyto 2+1 IO tak nakonec zjistím, že je problém v 74188, jakási prapodivná PROM, tak do ní stejně nemám program.
Ale stejně je to divný. Když chci pomocí šipek posunout papír dopředu nebo dozadu nebo když pošlu data z PC, tak to točí sem tam, ale když z tisknu P1 nebo P2, tak to papír posune dobře a posuv jde normálně. Jsem z toho paf
On ten krokovej motor se netočí, jen sebou škube tam a zpět, jako kdyby mu chyběli ty správný data nebo nějaké pulzy tam asi nejsou, kde maj být. Ale při Px se točí úplně normálně.
Když odeěli ty 2 tranzistory, se točil opačně než měl.
Z panelu šipky + fast nefunguje, jen P1 a P2. A připadá mi to, že to Px jede nějak moc rychle.
Sehnal jsem ty IO, až dojdou, vyměním a když to nepojede, tak jsem bez plotru. A za tu cenu, co se dnes prodávaj mi celá Aritma může.
Mně ty krokače dělaly delaly to same když odešly k555ne7, je to 4bit čitač ktery se da nahradit 74ls193. Zkusit jaka s nich vychazi frekvence u mne to bylo něco kolem 4kHz, to je rozhodne moc pokud ten motor ma max 2,4kHz .
K555NE7 jsem v Aritmě nenašel. Ale našel jsem LE7 a IE7. Nespletl jsi se??Ten IE7 je 74193, IO 150 a 151?? Dodržel jsi LS? A ještě otázka, ty Khz mám měřit na kterém vývodu??
Ano omlouvam se neovládám azbuku je to samozdřejmě IE7. Změř frekvenci na vývodeu 4 nebo 5(záleží na směru otáčení) a měla by být vjetší než na vývodech 2,3,6,7 pač je to čítač. Kolik tam má být to nevím protože v moji artimně chybí eprom takže to zkouším předelat na řízení PICem. Jo ls sem dodrzel.
Jo tak to si mně špatně pochopil. Tohle je vstupní frekvence do toho IO. Vystup je ty 2,3,6,7. a vzhledem k te vstupní frekvenci by se ty výstupy měly pohybovat nekde mezi 0 až 150Hz. Ja sem měl to ze na vstupu bylo 200Hz a vystup byl 4kHz což je samozdřejmně špatně.