Dakujem piityy-mu za obsiahlu a spravnu odpoved 
Predpisana zvyklost je jazdit na pravej strane. Principialne je jedno, ci na lavo (UK) alebo na pravo, jazdit sa bezpecne da.
Pouzit odpor do serie nie je predpisana zvyklost ale respektovanie fyzikalnych zakonov (rovnake v UK i unas
) Dioda je suciastka na ktorej, ked zvysujem napatie, najprv prud skoro neprepusta , potom zacne a pri urcitom napati sa otvori tak velmi, ze sa pretekajucim prudom tepelne poskodi. Teplo je dane vykonom a sucinitelom tepelneho odporu puzdra. Ten je konstatny, takze nas z didaktickych dovodov bude zaujimat iba ten vykon na diode co sa z velkej miery meni na teplo.
P = I *U
To plati uplne vsade a v pripade LED to znamena, ze ak cez LED preteka prud 20mA (typicka maximalna hodnota beznych LED) a je na nej ubytok 2V (zavisi od farby, biele maju ubytok vacsi, cervene mensi, hodnota sa da vyhladat v katalogu)
Je na nej vykonova strata 40mW. Ak takej LED-ke vnutim napatie 3V, vzacsa uz nema zabrany prepustit i 0.5-1A. Ak to zdroj dovoli, potom je na nej az 3W. No a 3W po dobu 0.1-1sekundy spravia pre LED taku pracu ako elektricke kreslo pre odsudeneho niekde v Juznej Karoline. No a ked ten prud ma prejst cez procesor tak aj prenho. To uz zavisi od akej takej priepustnosti jeho vstupov/vystupov.
Ak dam k takej LED odpor trebars 100R a zvysim hodnotu z 2Vna 2.2V, LEDkou potecie prud (2.2 - 2)/100= 2mA
Ak dam k takej LED odpor trebars 100R a zvysim hodnotu z 2Vna 2.4V, LEDkou potecie prud (2.4 - 2)/100= 4mA
Ak by som tam ten odpor nedal, vykyvy napatia o 0.4V z dostatocne tvrdeho zdroja by uz tu LED-ku mohli bezpecne zabit.
Ak pripojim napatie 4V, prud bude (4-2)/100= 20mA.
Odpor v tomto pripade plni funkciu “stabilizatora” prudu cez LED, ktory by
inak az do skonania LED nekontrolovatelne narastal.
Co sa tyka tych modelarskych for, je mi jasna ich technicka uroven ale na druhej strane chapem, preco to tym ludom nevadi. Myslim, ze taka banda stouralov ako je na tomto fore a jemu pribuznych musi na modelarov budit dojem zabednenosti a zaostalosti. Ved im to predsa funguje aj bez toho.

im taketo - nebojim sa nazvat - srackove zapojenia funguju preto, lebo maju tak makky zdroj, ze ten nie je schopny LED znicit.
Slovo srackovy som pouzil naschval, lebo presne vystihuje problemy s takymito konstrukciami spojene. Vlekle, lepkave, smradlave. Niekomu to vsak moze chodit a to je pre inych svetlo na konci tunela. A snazia sa a snazia sa a snazia sa. Ale bohuzial bez poznania zakladnych fyzikalnych principov (i v podobe vety “treba tam dat odpor”) to nejde.
Zvacsa su to vseliake fotovoltaicke panelky a konstrukteri s hranim sa s nimi maju radost. Staci vsak, aby slnko zapadlo a oni si nieco potrebuju vyskusat doma na stole a tam maju nejaky slusnejsi zdroj a potom sa uz nestacia divit. Makky zdroj sa totizto vyznacuje vysokym vnutorym odporom, ktory “nahradza” ten odpor v serii s LED. Fyzika nepusti. Ubytok na nom vsak kludne moze sposobit pokles napatia pre spravnu cinnost procesora. Im to ale uz nevadi, ved prisiel mracik, tak zariadenie nefunguje to je predsa “logish”.
Takze vy menej znali a pouceni berte pripomienky nas trochu znalejsich a skusenejsich naozaj tak, ze sa vam snazime pomoct spravne vas nasmerovat. Aby ste mali co najmenej problemov sposobenyvh samotnou konstrukciou elektronickeho zariadenia. Aj bez nich budete mat co robit, aby ste boli s vasimi konstrukciami spokojni. No a obcas ten silny ton z nasej strany berte z nadhladom. To sa casto este ovladame.