teď přesně nerozumím, co přesně potřebuješ. Kompilátor pro 16 řadu piců nemám, můžu ti to přeložit a poslat pro 18 řadu piců.
Dik jak cyp, tu inicializaci jsem nejak rozchodil podle toho tvojeho souboru ktery jsem si prepsal do asm uz vidim dva tmave radky, ale nedari se mi rozjet zobrazeni znaku. Na tech druhych strankach co jsem tady daval jsem se docet ze adresa ddram je posunuta o 80h vyse, tu ale prece nemuzu napsat 7 bity. Nemel bys nejakou radu jak jednoduse zjistit ktere adrese v ddram nalezi nejaka pozice na displeji. Dik
když máš 4 bitovou komunikaci tak nejdřív pošleš dolní 4 bity a poté horní 4 bity jako jsem to posílal já v tom souboru.
tak číhni do datasheetu na tu tabulku znaků symbolů a čísel a zkus něco na display poslat.
Jestli ale vidíš 2 řádky tmavé tak máš nejspíš špatně nastavené časy mezi jednotlivými příkazy.
Zkus ty časy zvětšit a pořádně prostuduj inicializaci jak by sis představoval, co by lcd měl dělat jestli blikat kurzor, posun atd…
Citace ze stránek dovedy:
A pak kdo se v tom má vyznat, co je tedy správně…
joo , oprava omlouvám se
Nejdříve se pošlou vyšší 4 bity a zapíšou se Enablem a pak nižší 4 bity a zapíšou se Enablem.
To je právě dobře že už můžu nastavovat kontrast i na druhém řádku ne? to znamená že je inicializace v pořádku teda jestli tomu dobře rozumím. To posílání znaku jsem se snažil taky udělat přesně podle tvojeho souboru ale nic se mi nechce zobrazit, nevím proč. Prosím poraďte mi někdo kde dělám chybu.
LCD.txt (1.88 KB)
Zkus se chytit tadytoho, tam je to trosku lip udelany a popsany, nez je ten nekomentovany zmatek, co jsi stvoril… (nic ve zlym)
Edit: tady je jeste ten kod z toho, at to kdyztak zajemci nemusi(te) opisovat
lcd2.asm (2.26 KB)
Nevím, jestli založit nový topic takže to zkusím dát sem. Mám problém s LCD el1602a (odkaz zde). Měl by mít stejný nebo kompatibilní řadič HD44780. Co jsem zkoušel:
-připojit (podle Doveda Boys) na Vss zem, na Vdd 5V z usb a na Vo (kontrast) cokoli mezi 0 a 5V. Displej na to nereaguje, čekal jsem, že aspoň “zešedne” pozadí jako když necháte kalkulačku na slunci, ale nic.
-Pak jsem zkoušel poslat init sekvenci (opět podle Doveda Boys) s mikrokontrolérem Freescale HCS08. Problém je, že napájet to napájím 5V, ale z hcs08 leze “jenom” 3.3V. TTL logice by to nemělo vadit, lcd ani ťuk.
-pak jsem to tam zkusil naklikat ručně. Připojil jsem lcd na 5V a na vstupy v nepájivém poli postupně přiváděl 0 nebo 5V a odesílal jsem to 5V na Enable. Taky nic. Napadá vás co s tím? Mám ještě jeden podobný se stejnými výsledky.
Jediné, co mě napadá je koupit tranzistor (jaký?) na zesílení signálu 3.3V->5V.
Cau, pozadi nesedne, meni se akorat kontrast aktivnich pixelu, pichni kontrast na VSS jestli bude max kontrast, teoreticky by mel zvladnout 3v logiku ale musis ho napajet i 3v , to ale nevim jiste ( v DS v tabulce je zminka o 3v, nic jinyho, pokud nejsou 2 druhy 5V a 3V ), tak sem este kouknul do DS krapet tam ty hodnoty nechapu
Ano, Vss na kontrast nic nedělá. Předpokládal jsem, že se ukáží i neaktivní pixely, ale na veškeré snahy se oba displeje tváří pořád stejně. Zkoušel jsem se dívat z boku, jestli se něco nerozsvítí a nic.
Na napájení 3V a 3V logiku nereaguje Výstupy z uC by měly být OK - kontroloval jsem je ledkama.
Edit: tak mě ještě napadlo - když připojím ty 3 dráty (+5, zem a kontrast 5V), má se něco ukázat?
Doporučíte mi lcd na 3V logiku? Všechny v gme mají 5V…
NE neukaze,kontrast se pripojuje na VSS = 0V / GND / ZEM … . ztmavnou aktivni pixely (neboly jen prvni radek),pokud ma display podsviceni (a to ma) tak by melo svytit pokud privedes napeti na piny 15 A a 16 K (samo pres odpor)
Očividně si nerozumíme. Ptám se, zda když přivedu napětí na lcd tak jak je to na přiloženém obrázku, jestli se něco rozsvítí.
A jen tam mimochodem, žádný z těch lcd podsvícení nemá.
Edit: tak jsem si pořádně přečetl předchozí příspěvek až teď. Chyba na mé straně, zkusím dát kontrast na zem…
SChema jak pripojit kontrast je na prvni strane v schema-zapojeni-lcd.gif, nebo na strankach DB.Cim vetsi potencial k 0 tim vetsi kontrast, A jen tak mymochodem LCD z tveho odkazu
takze ten prvni ma podsviceni, jestly je odkaz spravny
PS : chúng ta sẽ có hiểu không?
A jen tam mimochodem, v odkazu který si poskytl je psáno:
tak pro příště vol svá “slova” opatrněji.
Tak ani zapojení s kontrastem na zem nic nezměnilo.
Omlouvám se. Mám tento.
OK, po zapojení podle druhého tvého schématu by se měl zobrazit první řádek, všechny body.
Pokud se nic nestane je asi nefunkční.

SChema jak pripojit kontrast je na prvni strane v schema-zapojeni-lcd.gif
Ano, mám ho nastudované, zkoušel jsem ho zapojit s mojí 3V logikou, pak s 5V logikou a nic. Tak se chytám stébla a ptám se na všechno od začátku. Tak třeba jsem četl, že po připojení napětí na lcd se má rozsvítit první řádek, tak jsem si to chtěl ověřit.

Pokud se nic nestane je asi nefunkční.
Ok, díky.
Ten LCD si koupil nový, nebo jsi ho někde vymontoval.