Dobrý den , chci se zeptat jaký zvolit vhodný zdroj pro přenosné zařízení ( je to obvod s mikroPC a displejem ) Celkový proudový odběr obvodu je 5V/9mA , mám schéma na nepájivém poli a použil jsem 9V baterku a 5V stabilizátor , ale 9V baterie by mi moc dlouho nevydržela . Díky za radu
spíše jsem přemýšlel nad 4 AAA , nebo AA , potřebuju aby to chvilku vydrželo takže čím více mAh tím lépe, ale zajímalo by mě kolik mAh mají obyčejné nenabíjeci AA 1.5V baterie(u nabíjecích to uádějí) , a když je spojím sériově , tak napětí sčítám a kapacitu (v mAh) taky sčítám nebo zůstává stejná ?? ( Př : 2x 1.5V/500mAh AA baterie do serie dají 3V a 1000mAh nebo 3V a 500mAh )
Při paralelním řazení je stejné napětí, kapacita je součtem kapacit všech článků. U sériového řazení se napětí sčítají, kapacita sestavy je shodná s kapacitou nejslabšího článku.
Pri paralelnom zapojeni clankov hrozi vyplytvanie casti energie na vyrovnavacie prudy medzi clankami. Toto doma radsej neskusajte
Pri seriovom zapojeni podobnych clankov je samozrejme kapacita tiez dana suctom kapacit jednotlivych clankov. Ak z nich chces ziskat napriklad 5V, treba pouzit spinany zdroj, ktory s prislusnou ucinnostou pretransformuje nejaky vykon pri nejakom napati na cca podobny vykon (napr. cez A8498 >90% ucinnost) pri nejakom inom napati. Pri pouziti linearneho stabilizatora a radeni clankov do serie sa pridana kapacita vyplytva na ohrievanie toho linearneho stabilizatora. Ale to neznamena za sa spolocna kapacita clankov nescita.
PIC16F628 s tímto LCD 16x4 displejem gme.cz/cz/dem16481syh-ly-p513-114/ . Celý obvod žere 9mA . Potřebuji použít baterie , abych měl vstupní napětí alespoň 5V a baterky se nevybily za 10 hodin provozu.
Martin: Kapacitou byla samozřejmě myšlena ta v mAh, nikoli celková uložená energie. Když už jsi u těch energií - u sériového zapojení to opět není prostý součet, ale je dána nejslabším článkem. Pokud ten nejslabší vybiješ nadoraz, zbylou energii z ostatních už nemůžeš bez vyřazení toho vybitého využít.
Ohledně paralelizace - ta se snad provádí s nenabitými bateriemi ne?
Dobře takže když zapojím 4 x 1.5V baterie každá s kapacitou 800mAh tak dostanu napětí 6V a kapacitu 800mAh (navíc všechny 4 baterie se musí vybíjet stejně , pokud jsou seriově zapojené ). A 800 mAh mi vydrží při odběru obvodu 9mAh nějakých 88 hodin nepřetržitého provozu což by mi stačilo .
Myslíte si že to tedy takhle mohu použít ? (podsvícení displeje jsem rovnou zavrhl jelikož potom obvod žere 90mAh)
Tak nějak (u lineárního stabilizátoru). Jen dej pozor, že např. nicd články nemají 1.5V . Navíc běžný 7805 potřebuje na vstupu alespoň o 2V více než na výstupu. Potřeboval bys nějakou LDO verzi.
S měničem by se to u 6V sestavy a 5V výstupem zlepšilo jen trochu, u vyššího napětí již výrazněji (měnič by z vyššího napětí odebíral menší proud).
teoreticky by mi stačilo napětí 4.5 (v datasheetu pišou že minimalni napajeci napětí displeje je 4.5 V ) a napájení toho PICu je od 3V- 5.5V ) takže 4x nic bych měl 4.8V … pokud se nepletu nicd mají 1.2V a obvod by byl bez stabilizátoru … (pokud to nevadí sem z toho už blbej )
Změřil jsem Ni-Mh baterky a když jsou plně nabitý maj 1.4V a vybité mají 1V když bych dal 4 baterky rozsah napětí by se pohyboval od 5,6 - 4 V (musím odzkoušet jestli bude obvod fungovat) ale problem je když by se dali klasické 1.5V baterie tak to už je 6V a tam už by byl nejspíše potřeba nějaký stabilizační prvek který by zvyšoval odběr , což nechci
Tak nakonec asi použiju 5x AAA Ni-Mh baterie a LP2950. Akorát by mě zajímalo proč se nedělá držák na baterie kde jich je 5 . Nechápu že to nikde není k sehnání