Zdravim. Pouzivam procesor 18f442 nebo 18f452 mam k nemu cca trei tlacika pres odpory na vstupy a na vystupech 2 rele na 24v pres odpor a tranzistor.nastaveny watchdock ale procesor obcas vytuhne tak ze se ani nevyresetuje pomoci wdc musim jej uplne odpojit od napajeni.Neni to poprve co mi aplikace takhle zlobi je to pokazne kdyz spinam nejaka rele…programuji to v cecku mplab. Napajeni je pre stabilizator 7805.Uz fakt nevim cim to muze byt…
skusil bych relatka vyndat a misto nich tam plesknout třeba ledky, tim by se zjistilo jestli zamrzání způsobujou relátka a nebo jestli je to programem.
Je to urcite relatkama. Je divne ze se to podle mne stava jen pokud jsou rele zatizena.
Tady v tomhle pripade se spina napeti do motoru DC 24V A je to na jednom trafu. Ale delalo mi to uz i v aplikaci kdy jsem spinal sitove napeti do servoventilu.
No dufam ze na motorceku mas varistor ked potrebujes menit smer alebo diodu to iste co sa tyka elektromagnetu dioda…pripanden by som oddeli napajanie pre procik diodou a poriadny kondik k procesoru.
Varistor je u vinuti mototoru.Oddelit napajeni diodou zitra zkusim take…To pri spinani indukcni zate6e musi ten prekmit byt strasne velikej ze to shodi procesor.
Prorad nechapu proc WDC neresne procesor. On je rizen hlavnim krystalem? Takze se asi zastavi kmitani krystalu?
Ještě zkus dát 100nf kondenzátor mazi póly motoru, mezi jeden pól a kovový plášť motoru a mezi druhý pól a kovoý plášť.
Já jsem jednou zkoušel zarušit PIC a dalo mi to celkem práci. Když ho zarušíš tak ti spadne krystalovej oscilátpr a PIC se ti zastaví. WDT by měl jet na vnitřním RC oscilátoru, ale kdo ví jestli ten není taky zarušenej a nejede.
ono to bude trošku jednoduší ! picka jsou opravdu velni odolná na zarušení ,ale pokud je to ovládání tak jak máš ve schematu tak ty pruniky budou velké přes emitor tranzistoru ! Takové zapojení jsem použil jen jednou a postupem času vyhodil několik procesoru v pochybách o jejich spolehlivost ! Nakonec zabrala zněna zapojení a ovládání a je klid ! Udělej to taky a přímým bazím do procesoru se v zájmu klidného spaní raději vyhni !
jo 0 spináš ty zákmity zkrz emitor do báze procáků moc nevoní ještě kdyby to relé bylo na 5V tak by to i snad prošlo ale na 24V to už je moc zákmit na cívce skoro 70V při vyp ta dioda to nenechá kmitat dlouho ale i jeden pulz někdy stačí !
Dela to i s 5v rele. To jsem prave zkousel uz driv prave oddelit napajeni pro proc. 5V a rele 12V tady jsem pouzil rele z puvodni desky kde bylo zapojeni 24V. Ale konstrukce toho originalniho puvodniho ovladani ma take jen jeden tranzistor a netuhlo to.Ale pravda to je ze pres tranzito pulvlna asi probehne obcas zpet pres bazi.
no proti ošetření schottky diodami nic nemám -ale z praxe taky to není spasení hlavně pro induktiní zatěže - mumou popsané zapojení z blokádou aktivní báze je spolehlivé a osvědčené ! a to mám i řízení mnohem větších zátěží a vesměs s indukcí ! na téma procesory a řízení indukcí bych mohl napsat traktát - tuhle anabázi mám již za sebou - to jsem tady mohl napsat rovnou že na procesr připoji PC817 a je po trablech do procesoru se jen tak něco nedostane !
Ale vážně chottky - ano proč né ?!
Rozdílné potenciály - určitě né !!
Má to fugovat dlouho ? jestli ano diody to neřeší !!!
Pls mam jeste dotaz na schema s dvema tranzistory. Jake bych mel pouzit hodnoty rezistoru? Ja bych do baze k proc. dal 1k a na rezistor z napajeni 3,6K. Nevim jestli je to spravne… Dekuji
do tranzistoru u relé 5k6 nebo 6k8 i víc i tak tam bude přes 1mA do báze při zesílení byt jen 100 to sepne přes 100mA a ta relé nemají takové cívky
obdobně i ten odpor k procesoru blokuje jen ten proud do báze tranzistoru u relé pak stačí tak 3k3 ! procesory nejsou vše i ta fyzika kolem by nemněla být pro vývojaře tabu ?!
ps : schottky diody na pin procesoru zapomen jsou již uvnitř picka nainegrované
Tvá poznámka že jsi mněl moc malé odpory do báze 10ohm to bych neprožíval zapomínáš na to že uroven H tedy vysoká impedance je vysoká impedance né 5V tvrdých na výstupu procesoru ! tuto věc zajištuje zvedací odpor u procesoru nedo zapnutý PULL UPS uvnitř procesoru na port B jej lze vypínat a mají hodnotu pře 12k ostatní vývody na tom budou stejně , uvedené proudy jednotlivými pin I/O jsou myšleny vůči GND na výstupech jsou otevřené Colektory a někde vlečené dvojice s omezením max. proudu z VDD to omezení je řádově v uA !
Jedna so o pic a poiial viem
vystup je rieseny dvojicou tranzistorov. Tj pri log0 je tam gnd a pri 1 spolahlive +min 20mA. Pullup na B su len pri konf vstupu