Pozorně jsem si přečetl Tvuj příspěvek, ale mám pocit, že ti to s těma OZ stále není jasné. Výrobci žádného nástupce nevyvíjí ani nepokračují v zdokonalování LM358, protože to nemá smysl. Dnes požadují zákazníci OZ s co nejširším pásmem pomalu do GHz pro různé scopemetery a osciloskopy a to se nedá dělat na 30V. Druhým požadavkem jsou OZ s extrémě nízkou spotřebou pro mobilní zařízení napájené z baterek, takže zase žádný důvod proč 30V napájení. A hlavně se požaduje min. intermodulační zkreslení, vysoká linearita, min. překmit a malý offset, který je teplotně i dlouhodobě stabilní. Toho bych se od LM358 nedočkal a možná proto je jen za 4Kč v GM (zřejmě to bude výmět ostatně jako všechno zboží co prodávají).
Díval jsem se na jeho vnitřní zapojení a připomína mi řadu MAA501 od TESLY mající stejný nešvar koncových tranzistorů pracující ve třídě C (báze obou tranzistorů jsou spojeny a tranzistory mají nulový klidový proud), který způsobuje zkreslení při průchodu nulou. Tenkrát se konstruktéři domnívali, že silná zpětná vazba operák linearizuje a neprojeví se žádné zkreslení. Nasazení v NF zesilovačích ukázalo jejich příšerné vlastnosti a rychle se od nich ustoupilo a přešlo se k MAA748. Jeho využití bylo tak vhodné pro termostaty v pečících troubach FIKO.
Další nepříjemností LM358 je jeho silná frekvenční kompenzace. Bez ní by OZ kmital. Tvoří ji kond. ve zpětné vazbě vedené přes 3 tranzistory. Při zpracování příliš strmých signálů a při malém Ucc může docházet k limitaci v některých částech OZ, zvláště pak, jeli pracovní bod umístěn v blízkostí napájecích napětí.
Pokud je to nápájeno z 24V AC, potom je na místě předpokládat toleranci min. ±10%. Při horní hranici po usměrnění to může být až 36V. To ale vypadá, jako když OZ je napájen přímo z filtračního kondu za můstkem bez stabilizace. Trochu ovážné řešení, ale pořád mi není jasné, proč nepoužít napětí od MCU nebo stablík 78LXX pro OZ.
Proč chceš přímou náhradu za LM358, když ti vyhovuje a je jen za 4Kč včetně DPH. Pro stávající aplikace je jich dost na trhu a v nových můžeš použít nějaký nekompatibilní. Vždy se to dá udělat tak, aby se pracovní bod pohyboval dostatečně daleko od pangejtů.