Ahoj, potřebuju naprogramovat Attiny13. Pořídil jsem si nejdříve SOIC 8 clip od Pomona Electronics a pak i od společnosti 3M.
Bohužel ani jeden mi nefunguje. Skutečně jsem s tím měl trpělivost ale nefunguje to. Na některé nožce zřejmě vždycky chybí kontakt. Zkoušel jsem to i různě podomácku upravit, ale se stejným výsledkem.
Z PCI konektoru si to nedokazu predstavit, mozna ze tam dokazes nozicky na jedne strane nacpat, ale co ta druha??
V tomto pripade bych to udelal stejne jako piityy, odladil si program v AVR Studiu a potom bych ho nahral do hotoveho boardu, nebo bych koupil 2 a jedno prilepil na redukci SOIC8 -> DIP a tam bych si s tim pohral. Cena nemuze byt tak hrozna…
Program mám odladěnej, to není problém. Problémem je to, když chci v AVR studiu 5 skrze ISP programování (programátor má STK500v2) Attiny13 naprogramovat, tak se to nikdy nepřipojí. Podařilo se mi to jen v nepájivém poli.
Jinak plošný spoj není moc velký a moc místa na něm také není ,abych dělal nějaké servisní/programovací vývody zvlášť. Očekával jsem tedy, že si prostě zapájím všechno na plošný spoj, pak připojím SOIC clip a nahraju (naprogramuju) přes něj program.
Nemám zkušenosti, tak jestli se to běžně dělá úplně jiným způsobem, tak mě poučte.
to vypadá, že se to s něčím bije - reset? co je na ostatních pinech, když chceš programovat? napájíž při isp cílové zařízení z programátoru nebo samostatně?
Tak na to potřebujem zapojení okolí mcu. Vypadá to na problém, který zmiňuje radek (nemusí jít konkrétně o reset). Předpokládám, že když programuješ mimo desku, tak to chodí.
Programovat mimo desku jsem zkoušel a stále stejný problém. Spojit se mi podařilo jen v nepájivém poli (tam jsem na Attinu prostě napájel drátky a ty prostrčil do desky).
Jinak problém s deskou by doufám neměl být.
Mezi VCC a Reset mám 10k rezistor. SCK jde jednou cestou přes 160k rezistor na zem a druhou cestou přes 900k rezistor a dál cívkou a přes k-kanál mosfet (opačným směrem) na VCC. MOSI na desce nepřipojen. MISO vede na gate zmíněného MOSFETu.
Napájím z programátoru.
administrator: příspěvek byl upraven
Předchozí příspěvky se necitují.
Jsi si jist, že programátor dokáže mcu napájet a že dodá dostatečný proud? U některých programátorů je Vcc pouze proto, aby věděl, jakým napětím s procesorem komunikovat.
Abys neměl problémy s takovými výtvory, proto se na desku dávají programovací konektory (nebo minimálně kontaktní plošky.
Propojku mám dobře. Teď jsem se k tomu zas po nějaké době vrátil. Změřil jsem napětí mezi VCC a GND a ukazuje mi to 0.52V. Nemělo by to náhodou být něco kolem 4,8V ?
Prosím přeměřte to někdo kdo ho máte.