měl bych problém s USB-RS232 konvertorem. U PIC16F876A používám na komunikaci s PC USART a MAXIM232. Když mám maxim připojený ke COM portu počítače všechno funguje správně. Chyba nastane když na komunikaci použiji USB-RS232 konvertor. Některé bajty vůbec PC nepřečte. A ty co přečte jsou dost pozměněný.
Vím, že maxim má v sobě nějaký nábový pumpy a v těch si myslím že bude zrada. Neznáte někdo nějaký hardwerový vylepšení při použítí usb konvertoru?
Nevím, jakej máš USB-RS232, ja používám viz obrázek a je stabilnější jak nějakej MAX232. Spíš jsem měl problémy s MAXem, že se některá data “ztratila”. U tohoto USB - TTL jsem neshledal žádné ztráty dat. A jede až do 3M, ale to už PIC nějak nestíha, ale na 1M jede dobře.
A nemohl by jsi mi zaslat jak máš připojený ten MAX232. Já si myslím, že oba převodníky používaj napěťový pumpy z 5V dělají kolem 10V a to je asi v nějakých okamžicích málo. Teď jsem se dozvěděl že v datasheetu jsou uplně jinak kondenzátory než jsem to zapojoval. Příště nesmím tolik věřit jiným schématům a radši najít a pročíst datasheet. Tak jsem se ještě dozvěděl, že jsou jiné typy třeba MAX231, který pracuje už od 7V do 13V. To už by třeba bylo lepší.
Nevěřím že bych měl nějakej špatnej konvertor, stál pěkný prachy.
Kondíky už mám přesně podle datasheetu. Polaritu, hodnoty všechno je v pořádku. Vytvořil jsem si takový paměťový teploměr a když to mám přes USB tak mi to tam dělá ty špičky dolu. Přes COM je to krásně rovný.
Plošňák už právě mám hotový a nechce se mi do toho vrtat jiný convertor. Příště použiju přímo konvertor z USB na TTL -FT232R. Jestli ho teda někde seženu
Jak říkám přes pevný COM v pc to funguje krásně a přes virtuální com, který udělá USB-RS232 konvertor, to nejede správně. Do programu nešahám, jen prohodím kabel a hned to začne zlobit. Nevíte ještě nějakou levnější variatnu jak udělat spolehlivou komunikaci PICka s USB?
Tak nakonec jsi měl pravdu – bylo to v programu. Četl jsem port ve špatnou dobu. Divný ale zůstává, že přes konvertor byla chyba 60% a přes COM jen asi 5%. Divný, ale teď mě to už netrápí.