Zdravím všechny,
můžu se zeptat jesli nemáte jednoduchý schéma obvodu s PIC na měření proudu a napětí? Chtěl bych udělat něco jako měřák (multimetr) s pamětí a exportem do PC.
administrator: přejmenováno z "Schéma na multimetr"
Zdravím všechny,
můžu se zeptat jesli nemáte jednoduchý schéma obvodu s PIC na měření proudu a napětí? Chtěl bych udělat něco jako měřák (multimetr) s pamětí a exportem do PC.
administrator: přejmenováno z "Schéma na multimetr"
Schéma nemám, ale není zas takovej problém něco navrhnout. Záleží jaký máš požadavky (rozsahy, jejich počet, odolnost proti přepětí).
aký prúd aké napätie ? AC(do akej frekvencie) DC,rozsah, požadovaná presnosť ?
No myslel jsem že by mělo rozsahy jako má obyčejný multimetr, ale pro začátek by stačilo stejnosměrné napětí do 30 V a proud do 40 A a přesnost tak na desetiny. Vím, že pomocí bočníků by se dalo rozsah měnit. No použil bych na obojí asi A/D převod v nějakém PICu. Jde mi o to, abych nevymýšlel to co už je dávno vymyšleno. Z naměřených hodnot bych pak tvořil grafy. Používal bych to třeba při nabíjení baterií, proto tak velké proudy. A jde mi pouze o schéma zapojení před A/D převodníkem, se softvérem bych se už nějak popral. Nebo existují nějaké podobné hotové integrované obvody?
Na měření napětí ti v tomhle případě bude stačit obyčejnej dělič.
Na proud máš nejjednodušší některý z integrovaných hall senzorů, např. cz.farnell.com/allegro-microsyst … dp/1791390
Super, na měření proudu je to výborná věc. Netušil jsem, že něco podobného existuje. Dík moc.
Ale měl bych ještě jednu otázečku. Jak odlišné napětí mohu mít na vývodech A/D převodníku Vref+ a Vref- když napájení PICu je 5V. Musím to vždy děličem stáhnou do nějakých mezí? Budu používat třeba PIC16F876A.
S tím musíš počkat na nějakýho picaře
Jasný… Dík…
Aha, v českém překladu to nebylo. V originálu to pak bylo na konci trochu schovaný Takže jestli to chápu dobře na nějakých 30 voltů můžu zapomenout. Maximální rozmezí bude okolo 5 voltů. No musím to asi vymyslet pomocí děliče.
Tak jsem juknul do DS. Těma pinama se nemusíš zabejvat, pokud nastavíš bitama PCFG3:PCFG0 referenci tak, že ref- je na zem a ref+ na Vdd. Pak je vstupní rozsah převodníku stejný s napájecím napětím a podle toho nastavíš dělič (k němu přidej z bezpečnostních důvodů diody, nevím, jesli je mají picy integrované a jesli jsou aktivní i v analogovém režimu).