Vynechat odpory by som rozhodne nedoporucil. Program sa Ti moze niekde zakusnut a problem je na svete.
Je pravda, ze si mozes pomoct nasledovnym. Napr.ak pouzivas segmenty so spolocnou anodou, na ich spinanie pouzivas PNP tranzistor. Spinaj ho tak, ze vhodnym odporom do bazy obmedzis maximalny prud, ktory moze cez tranzistor tiect napriklad na 80mA. Odpor vyberies podla zosilnovacieho cinitela tranzistora h21e, inak nazyvaneho i beta. Pre BC327-40 byva v rozmedzi 240-630. Beta zavisi samozrejme este aj od prudu, ktory tranzistorom tecie.
O teplote ani nehovorim, lebo s teplotou sa meni napatie BE a tym padom sa bude menit i prud do B.
Pre stabilizaciu max. prudu je dobre pouzit mosstikove zapojenie tranzistora (ak si dobre spomynam, tak sa to vola - je to uz davno).
Finta spociva v tom, ze medzi emitor a +5V vlozis odpor R1. Medzi bazu a +5V vlozis odpor R2. Treti odpor R3 vlozis medzi bazu a pin procesora.
Pri zopnuti tranzistora potecie cez R1 prud, ktory na nom vyvola ubytok napatia. Aby bol tranzistor otvoreny, potom na R2 musi byt napatie R1 + 0.6V(+/- v zavislosti od teploty atd, ale v zasade medzi 0.4-0.8V) na BE.
R2 a R3 tvoria napatovy delic. Nech cez tento delic pri odpojenom tranzistore tecie 10-20x vacsi prud ako je prud potrebny na bezpecne “tvrde” zopnutie tranzistora, aby nam jeho zmena prilis neovplyvnovala navrh.
Cim vacsi prud potecie cez R1, tym bude na nom vacsi ubytok a na R2 menej napatia ostane na prechod BE. Tym sa tranzistor privrie a prud cez CE sa stabilizuje a nepresiahne zvolenu hranicu.
Priklad:
Nech je beta 200.
Nech je Icemax = 50mA.
Nech ubytok na R1 = 2V.
Potom:
Ib = 50/200 = 0.25mA
I(R2,R3) = 20 * Ib = 5mA
UR2 = 2V(Ur1) + 0.6V(BE) = 2.6V
R2 = 2.6V/5mA = 520R, volim najblizsiu hodnotu z radu E12 560R
Prud cez R2 bude teda 2.6V/560R = 4.64mA.
R3 = (5V(Ucc)-2.6V)/(1.05 * 4.64mA) = 2.4V/4.87mA = 492R, volim 470R
R1 = 2V/50mA = 40R, volim 39R
Skutocne namerane hodnoty prudov sa mozu o malo lisit, ale zapojenie splni svoj ucel pre siroky rozsah teplot a zosilnovacieho cinitela tranzistora.
Cim mensie naparie na R1 zvolim, tym viac moze kolisat ImaxCE, lebo sa viac prejavi zmena napatia na BE tranzistora zavisla od teploty. Myslim, ze 2V je pre toto pouzitie celkom v pohode. Ak by nestacilo, kludne ho znizte na 1V (R1 = 22R, R2 = 330R, R3 = 680R).
Ak by sa Ti program niekde “zakusol” a mal by si nahodou zopnute vsetky segmenty, sucet prudu cez ne nepresiahne tych 50mA, lebo tranzistor nepusti. S tym sa uz pin procesora kratkodobo nejako popasuje. Mozno
Treba vsak vediet, ze ak maju svietit iba dva segmenty, potecie cez kazdy z nich prud cca 25mA. Pri rozsvieteni vsetkych 8 segmentov prud cez segment klesne 4x, co sa vyrazne prejavi v jase. SW by preto este musel vediet zohladnit, kolko segmentov ma svietit.
Otazka je ako sa jednotlive prudy rozdelia medzi segmenty. V tomto smere maju individualne odpory nesmierne blahodarny ucinok na rovnomerny svit segmentov.
V kazdom pripade Ti tie odpory do serie s diodami vrele doporucujem.