Poslední dobou se zde na fóru Ostatní objevují pěkné příspěvky ohledně výroby desek plošných spojů. Já osobně dělám plošné spoje fotocestou, kdy osvětluji UV zářivkami desku přes vytištěnou plastovou fólii. Je to profesionální, finančně náročná metoda, na které se toho nedá moc vylepšit. Jediný problém, díky kterému mé plošné spoje nevypadají plně profesionálně, je (nesmějte se, prosím ) řezání či stříhání desek.
Krátce bych popsal, jaké existují metody řezání / stříhání:
**[size=150]1.[/size] Strojní pákové nůžky. Pokud je někdo nezná, jsou to jednoduše řečeno velké nůžky na plech, které jsou na pevno přichycené k ponku (podobně jako svěrák). To je nejlepší možný způsob stříhání plošných spojů, ke kterému se „normální“ člověk dostane. Po jemném zabroušení jsou okraje plošného spoje naprosto hladké. Je to také jediná metoda, kdy nehrozí poškrábání plošného spoje.
[size=150]2.[/size] Nůžky na plech. Velmi často používaná metoda stříhání plošného spoje. Je vhodné, pokud mají nůžky na plech dlouhé ostří a plošný spoj tak často stačí střihnout najednou. Na rozdíl od plechu se plošný spoj špatně ohýbá a při větší délce střihu je nutné stříhat z obou stran. V místě, kde se jednotlivé řezy setkají, se téměř vždy vytvoří „zub“, který je pak nutné dlouze brousit.
[size=150]3.[/size] Pilka na železo. Vhodná, pokud není možné použít předešlé metody nebo je nutné udělat velmi dlouhý řez, který by se špatně dělal pomocí nůžek na plech.
[size=150]4.[/size] Lámací nůž. Plošný spoj se upne ke stolu a pomocí pravítka a velmi ostrého nože se udělá mnohonásobný řez. Nakonec se plošný spoj v místě řezu zlomí. Pracná, přesná metoda, která nezanechává „zuby“, jaké mohou zanechat např. nůžky na plech nebo pilka. Nevýhoda je, že zlom není kolmý a musí se dlouho brousit. Další nevýhoda je, že lámací nůž se velmi rychle tupí a je nutné jej na jeden plošný spoj i několikrát odlomit.
[size=150]5.[/size] Elektrický řezací nástroj. Nemám zkušenosti s řezáním pomocí jakýchkoliv elektrických řezacích nástrojů.
Jelikož nemám pákové nůžky, tak stříhám pomocí nůžek na plech. Mám k tomuto účelu vyhrazené nůžky, které mají dlouhé ostří a krátké úchytky (viz. foto). Krátké úchyty by byly za normálních okolností (při stříhání plechu) na škodu, protože by se nedala vytvořit velká páka a stříhání by bylo náročně. U plošného spoje to nevadí, protože jsou na rozdíl od plechu měkké.
Zajímalo by mě, jaké je řezání pomocí elektrických nástrojů. V létě bych si rád koupil přímou brusku Dremel sérii 300 (série 300 je náhrada MultiPro) a zajímalo by mě, jak by řezala plošný spoj. Pokud by se použil kvalitní řezný kotouč, tak věřím, že řez by byl velmi kvalitní.
Jak stříháte nebo řežete plošný spoj Vy, čtenáři tohoto fóra?**