Je možné nějak softwarově nastavit mikrokontrolér Microchip řady 16, aby se resetoval kladným impulsem?
Nelze, toto musíte vyřešit hardwarově.
Je možné resetovat Microchip nějakým příkazem? Jde mi o kompletní reset jako v případě přivedení nuly na resetovací port.
Díky.
Takový příkaz neexistuje.
Zdravím.
Chcem sa opýtať čo všetko môže spôsobiť “samovoľný” reset MCU. Používam 16F690.Kontrolu napájania mám vypnutú,watchdog tiež.
Je mi jasné že sa mi to niekde zacyklí,len by som rád vedieť všetky možné
príčiny takejto reakcie MCU.
Vďaka.Relatko.
“Samovoľný” reset MCU asi nikdy nebude samovolný. Vždy je nějaká příčína. Stačí jeden CALL nebo RETURN navíc a je problém, špatně vybraná PAGE a skočíš kam nemáš, špatně vybraná BANKa a přepíšeš něco kde nemáš, odskočíš GOTO nebo CALL někam v přerušení, neošetříš to a to je jen část, kdy je reset, případně nefunkčnost programu
Naprosto nestatndardního chování PIC se můžeš dočkat i v případě, že nemáš řádně ošetřeny piny, definované jako digitální vstup.
Když už jsi to nakousl, tak napiš jak ošetřit nezapojené piny.
Třeba je nastavit jako výstupní.
Nová řada PIC16F1xxx má instrukci na reset .
Stačí opustut archaickou 16Fxxx řadu a je po problému. Není třeba se ani starat o obsah W a STATUSu, PIC si to řeší hw sám.
18F řada to ale stále není.
Na hlídání správné funkce používám několik LEDek připojených k PIC a v hodných částech programu s nima blikám. Docela dobře to odhalí zacyklení a tak…
Jen se ptám ze zvědavosti, co může udělat nezapojený pin nastavený jako vstupní i když v mcu není nijak definován a nepoužívá se.
edit: používám už jen řadu 18F
Podle mých zkušeností může sestřelit program, přestože v programu neexistuje na daný vstup odkaz. Bude to asi tím, že výrobce nedefinuje chování vstupních obvodů v digitálním režimu při přivedení analogového napětí.
Jinak se domnívám, že u řady 18F… je problém naprosto stejný.
Obvody 16F1… jsou cenově velice zajímavé a práce s nimi je určitě lepší než s běžnými PIC. Mám tady teď na hraní 16f1828.
Zdravím.
Tak konečne som prišiel na pôvodcu môjho problému z náhodným resetom MCU.
Používal som HI-TECH C Compiler for PIC10/12/16 MCUs
v. 9.8 no po dvoch dňoch trápenia sa som ho preinštaloval na 9.7 a bolo po probléme.
zariadenie ešte čaká dlhodobý test,ale už teraz viem že je všetko O.K.
Problém bol v tom že program sa náhodne “nevrátil” z výkonu prerušenia.
Akcie vykonávané v prerušení fungovali aj naďalej ,ale tie v hlavnom programe zmrzli.
Tuším prečo ho updatli na 9.81…
Relatko.