RC oscilátor - miesto rezistora dať trimer

Ahoj, kedže začínam s programovaním uP a väčšinou sú to programy nahrádzajúce log. obvody alebo rôzne blikače, tak ma napadlo či by som nemohol meniť frekvenciu uP tak že by som v RC osc. namiesto rezistora dal Trimer. V knižke je RC článok tvorený rezistorom 4k7 a 22p kondenzátorom a rezonančná frekv. má byť 4Mhz. Neviem ale či sa k procesoru zapája ako integračný alebo derivačný článok.

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "RC oscilátor"

Klidně tam dej trimr.
Zapojuje se to tak, že na +5V dáš odpor proti OSC0 a od OSC0 kondenzátor proti zemi.
Ale pozor, ještě dej do serie s trimrem nějaký předřadný odpor, kdybys vyjel s trimrem k 0R tak nevím jestli by to PIC neschytal.

tomu rozumiem ako sa zapája, len nejaký vzorček na vypočítanie rozsahu a práve toho odporu pred trimer. Pre RC poznám tri, a neviem ktorý použiť.

Vzoreček ze mě nedostaneš. Nikdy jsem nic nepočítal, vždycky nějak od oka. RC oscilátor není stejně na přesnost.

ale vypočítať rozsah, napr od 1-20Mhz

jesli máš alespoň multimetr (mívá čítač do 20kHz), tak si naprogramuj na některý výstup blikátko s f=10kHz@10MHz a rozsah si změř výměnou několika odporů :slight_smile:

Ahoj, jen poznámku k té změně kmitočtu oscilátoru. Myslím, že korektnější by bylo nastavit PIC do režimu externích hodin a krmit jej z externího generátoru, např. z časovače 555. Takto je možno u PIC řídit takt od 0 Hz do jeho maxima naprosto bez problémů.

Vl.

toto riešenie sa mi páči oveľa viac a bude aj presnejšie, len neviem či 555ka zvládne také vysoké frekvencie, niekde som čítal že okolo 500kHz.

OK, 555 jsem dal jen jako příklad. RC generátor lze vyrobit např. z invertorů, ale bude nutno vyzkoušet, v jakém rozsahu kmitočtů je lze přelaďovat. Bude záležet na typu hradla.

Vl.

Také lze použít 4060, ten integráč mi běhal až do několika MHz