Zkouším měřit teplotu pomocí PICu 16F84 a teplotního čidla SMT 160-30. Podle autora programu by v registru stridaH měla být teplota v počtu půl stupňů. Pokud bastl desku dám za okno tak mě PORT B ukáže hodnotu 119. Venku bylo 5 pod nulou. Pokud experimentuji v dílničce tak po 10 minutách se při teplotě 18ST hodnota ustálí na 173. Na radiátoru, který je rozžhaven na 40ST tak výstup PICu rozsvítí na úctyhodných 207. Už dva večery nespím PLS neporadí někdo jak s kalibrací? Děkuji B
termostat01.ASM (3.17 KB)
Obrázek neni moc kvalitní, ale vypadá to, že je špatně zapojené čidlo.
Vlevo má být výstup, střed +, vpravo -.
Jestli chceš poradit s SMT160-30 tak napiš, nebo se koukni na
www.s-o.webnode.cz
Děkuji za info. Fotka je z doby kdy jsem dělal pokusy. Pokud totiž čidlo uzemním tak mě PICík ukáže hodnotu na PORTUB 169. Což mě připadá divné protože teploměr by měl měřit od -68ST.
To 40ST je nějaké nové značení, nebo to má být 40°C.
Samozřejmě °C jen se jě nenašel na klávesnici
Proč nepoužiješ nějaké čidlo teploty z řady DS, třeba DS18B20 tam bys nic kalibrovat nemusel.
Neber to jako vnucování něčeho, jen se ptám.
SMT160-30 se musí kalibrovat?
Ale ten DS, u mě tedy DS18B21, nevím jak Petr, ale mě se nějak ještě nepovedl rozchodit.
… PLS neporadí někdo jak s kalibrací? Děkuji B
“Běža” chtěl poradit s kalibrací.
Čidlo SMT neznám, tak nevím jestli se musí kalibrovat. Proto jsem jako příklad uvedl DS.
Já jen, že od ondra.cer mám asm na SMT160-30, v jeho programu je možnost kalibrace, ale nikdy jsem ji nepoužil a program funguje na 100%.
S DS18B21 jsem “zápasil” asi týden a pak, po marném boji, jsem to přesunul na později, spíš asi na nikdy, protože se nebudu rozčilovat s něčím, co jsem stejně ještě neviděl, aby to někomu fungovalo s PICem.
Nechci se vytahovat, ale mě DS18B20 s PICem funguje dobře.
Nechci se hadat!!!
V cecku, neboli na vyssi jazyky, to s nejvetsi pravdepodobnosti uz nekdo vymyslel.
V asm jsem nic nenasel a, bohuzel, vymyslet jsem taky nic nevymyslel. A ne 18B20, ale 18B21!
S DS18B21 jsem “zápasil” asi týden …
Můžeš sem prosím hodit datasheet pro „DS18B21“ nemohu ho nikde najít, všude mě to nabízí jen pro „DS1821“.
Rád bych se na to podíval. Dík.
Dnes mě 02:35 osvítil duch svatý a přišel jsem věci na kloub. ASM je v pořádku čidlo se kalibruje již při výrobě a veškeré přepočítávání se dělá v programu tak, že data, která si posílám na portB musím vydělit dvěma a odečíst 68. Jinak venkovní teplota dnes ve 2:45 byla -9°C
Můžeš sem prosím hodit datasheet pro „DS18B21“ nemohu ho nikde najít, všude mě to nabízí jen pro „DS1821“.
Rád bych se na to podíval. Dík.
Divné, na pouzdru je napsáno DS18B21, ale v datasheetu neni o “B” ani zmíňka.
DS1821.pdf (455 KB)
Ja mám aj s B…
UPDATE: sry som si všimol ja som mal pre 18B20…