Zdravím,
prosím o radu. Pomocí programátoru Xeltek SuperPro 3000U se snažím naprogramovat aplikaci, kde je PIC16F877A. Pořád mi to nešlo, tak jsem PICku vyndal a zkouším to na kontaktní desce jen s nejnutnějšími součástkami, abych zjistil, kde je problém. Potřebuji rozchodit programování v aplikaci a nemohu si dovolit v budoucnu programovat PICku normálně paralelně.
Jsem si jist, že mám vše správně zapojené. MCLR nemám přímo na +5V, ale přes odpor 10k, RB6 a 7 mám na kontaktní desce připojené přímo k programátoru. Vcc a Vss je v pohodě připojené. Všechna vedení jsou v pořádku. V takto drahém programátoru být problém nemůže. Zkoušel jsem jej otestovat a vpohodě. Mám nový programovací software.
Dobrý večer
Měl byste mít dvě možnosti u ICSP programování - u Xelteku označované Low V a High V. Jedno je tedy programování vysokým napětím (13 V), kde není zapotřebí RB3 a to druhé je programování napájecím napětím, kde je zapotřebí RB3 a v config. word musí být tato možnost povolena. Jakou možnost jste zkoušel?
Tak tomu říkám rychlá odpověď, díky! Jinak mi klidně tykej, jsme na fóru
Zkoušel jsem obě. RB3 jsem zkoušel zapojovat na různé potenciály. Mimochodem jsem to zkoušel i s MCLR a RB6 a RB7 jsem připojoval přes 10k odpory taky na různé potenciály. Zkoušel jsem prostě všechno!
Promiň za tykání, síla zvyku z mailů .
Co napájení? Zkoušel jsi mít desku v napájení, když programuješ?
Jo zkoušel taky. Mám u napájení i jednu LED, jestli je to v poho. Používám kvalitní zdroj a zkoušel jsem i možnost tam dát kondík, jestli není napětí zvlněné. Pokud nemám desku pod proudem, tak LEDka při začátku programování (před zobrazením chyby programování) blikne (je tedy vidět, že programátor v pohodě napájí).
Zkus programovat prázdný buffer, mělo by to fungovat bez zobrazení chyby i při vytaženém ISP kabelu.
Jakou ti to píše chybu?
Jaký používáš ISP kabel?
Jo, přesně, jak říkáš, tak to programuje (nebo tedy neprogramuje).
Chyba je, že se na adrese 0 data v buferu neshodují s daty v PIC.
Kabel mám dělaný svůj ale je v poho
Kdo by taky kupoval originál od Xelteku, když stojí více jak 700.
Škoda že Xeltek u ICSP programování nenapíše více chyb. I když ono to vlastně ani nejde…
Co mikropočítač? Je v pořádku?
PICka je určitě v poho. Zkoušel jsem i jinou 877A a pořád to samé. Zkoušel jsem do ní nahrát program normálně (bez ICSP) a v poho.
Podívej se třeba sem na schéma zapojení ISP konektoru:
melabs.com/support/icsp.htm#schematic
a zkontroluj si, jestli vše sedí. Dioda kterou tam vidíš u MCLR slouží k oddělení 13 V, ale není jí nutné vždy používat.
Diodu jsem také zkoušel podle nějakého jiného zapojení než jsi poslal odkaz a nic se nezměnilo. fakt už nevim
Asi se ti to nebude líbit, co teď napíši, ale možná by bylo vhodné vyzkoušet i nějaký jiný ICSP programátor. Koukni se třeba sem:
olimex.com/dev/pic-pg2c.html
Týjo to se mi fakt nechce, ale asi máš pravdu že by to chtělo
Ještě mě napadá, co můžeš jednoduše zkontrolovat…
Při programování vysokým napětím (nevyužíváš RB3), zkontroluj, že z Xelteku jde +13V na MCLR. Pokud máš osciloskop, tak můžeš i zjistit, co se “děje” na RB6 a RB7.
Já jsem věděl že když budu celej den kontrolovat fórum, tak tě ještě něco napadne. Zkusím to a hned napíšu.
Kdybys byl zaregistrovaný, tak nemusíš kontrolovat…
Můžeš si nastavit, že při změně v tématu ti dojde informační email.
Aha tak to se zaregistruji
To s tou kontrolou nemohu udělat protože oscilák nemám a napětí nestihnu změřit (Xeltek chviličku po začátku vyhlasí chybu).
Tak udělej to, co jsem již psal, že programuj prázdný buffer.