Připojení externí paměti k PIC

Dobrý den všem,
jsem tu nový, tak se omlouvám, jestliže položím otázku nešikovně, neohrabaně, nebo dokonce blbě :wink:
Řeším malý problém. Potřeboval bych, aby mi PICko ukládalo data
do externí, nejlépe vyjímatelné paměti typu flash data.
Kapacita paměti by měla být nejméně 512MB, avšak 2GB by byly
mnohem lepší.
Předpokládám, že 8mi bitové PICko si s adresováním takovéto paměti
neporadí. Paměť by tedy měla mít vlastní řadič, takže PICko by do ní
jen ládovalo data.
Je něco takového možné, nebo jsem si to jen vysnil?

Šířka slova ALU 8 bitů nemá s možností adresovat externí paměť zas tolik společného. Řadič vlastně také nic neřeší, jen přesouvá problém třeba z nutnosti přímé adresace na nutnost naprogramovat nějaký file system. Podle mého názoru je vhodným médiem pro přímé připojení MMC karta. Potřebuješ relativně málo signálových vodičů, můžeš redukovat spotřebu, cena i kapacita je přijatelná. Když trochu pohledáš, najdeš určitě spoustu informací. Viděl jsem několik projektů PIC - MMC. Pro představu se můžeš kouknout, na co jsem narazil úplně nejdřív. Není to o PIC, ale je to docela názorné.
dip.felk.cvut.cz/browse/pdfcach … 07bach.pdf

Ovšem kdybych programoval nějaký dataloger, uvažoval bych o tom, jestli použít nějaký file systém pro slučitelnost s PC čtečkami, nebo jít cestou blokového zápisu. Adresovat velkou paměť pomocí běžné PIC ale není zásadní problém.

Doufal jsem, že moje představa není zcestná. Děkuji za rychlou odpověď a odkaz. Pokusím se prostudovat. Dataloger je v podstatě přesně to, oč mi jde… :smiley:

Zdravím.
Pokúšam sa naučiť ako ukladať dáta na MMC kartu s tým,aby tieto dáta bolo možné prečítať v PC.Napr.cez bežnú čítačku pamäťových kariet.Je to pre mňa trošku(dosť)veľké sústo.Niečo konkrétne som našiel tu:
microchipc.com/sourcecode/#mmc
Akurát že C-čko je pre mňa španielska dedina,a tak chcem niekoho požiadať aby mi zdroják z tejto stránky zkompiloval do hex. a skúsim ho cez picdisasembler preložiť do asm. a snáď pochopím ako by sa dalo z MMC komunikovať.
Relatko.

Myslím, že mnohem jednodušší bude naučit se C :smiley: Protože jesli to má jít přečíst v PC, musí SW pracovat se souborovým systémém na kartě (FAT). Už jen obsluha fat nebude malá a disasemblovat to si nějak nedokážu představit…
Navíc ten kód na tvém odkazu pracuje s RAW daty, neuvažuje souborový systém a taková data PC nepřečte.