Příklad programu na ovládaní krokového motoru

Dobry den.do skoly mame udelat program na obsluhu krokoveho motoru.ovlada se pomoci dvou tlacitek. jedno prida rychlost a druhe rychlost ubere…byl bych ohrome vdecny kdyby mi nekdo pomohl nebo sem hodil program…dekuji za pomoc

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "program na ovladani krokoveho morotu"

Proc si myslis, ze by za tebe mel nekdo delat ukol do skoly?
Zkus to sam a pak se zeptej na konkretni vec co ti nejde. Kdyz jste dostali tenhle ukol, tak nejspis vis jak se ovlada krokovej motor i jak zachazet s mcu.

no prave ze toho moc neumime kdyz nas ucitelnic nenaucil…jinak bych sem nepsal…proste z cele tridy nikdo vubec nevi…staci mi klidne nejakej odkaz na to…abych alespon neco mel…

Tomu se mi ani nechce verit :slight_smile: Ono to chce davat ve skole obcas pozor a toho ucitele poslouchat. Ono to dneska uz moc neni “in” sedet ve tride a pozorne poslouchat :slight_smile: Je potreba vyridit plno sms, v nekterych skolach se dokonce pri hodine zak zvedne a jde si zvednout telefon na chodbu. Takova anarchie za nas neexistovala :unamused:

S krokovyma motorama muzes zacit treba tady robotika.cz/articles/steppers/cs
Problematiku programovani picu snad trochu ovladas :slight_smile: To je na trochu delsi dobu studovani, pokud o tom nevis nic.

V kazdym pripade mate jako trida moznost si stezovat u reditele skoly na zadani ukolu z latky, kterou jste nebrali :wink:

O jaký motor se jedná, bipolární nebo unipolární.

hh tak ono se to blbe dela kdyz sme nenapsali ani jeden program no…takdiky za pomoc :stuck_out_tongue:

Navrhni si schéma, dej na forum a pak se dá dál radit. Už při návrhu si promysli, které piny uP použiješ jako vstupní a které jako výstupní.
Dále jaké tranzistory(MOS-FET, bipolár) použiješ pro buzení motoru.

Ak použiješ unipolrny motor tak staci niektory s io ULN2003. ušetriš par odporov a ciest na DPS. Pripadne je možnosť pripojenia encodera na RB0 a napr RB1 pre nastavovanie rychlosti. TYp procesora 16f628 ? Treba aj snimanie prudu ?

A nema to byt len teoreticka praca ?

mame napsat program, krety bude pridavat otacky jednim tlacitkem a druhym tlacitkem ubirat…je program…zadne schema

milý Meisterochmi, ostatní diskutující se ti (stejně jako já) snaží naznačit, že by ses na vypracování úlohy měl podílet hlavně ty sám, a jsou ochotni ti pomoci pouze s řešením konkrétních dílčích problémů, se kterými si opravdu nebudeš vědět rady (ale až poté, co uvidí, že jsi se opravdu snažil a skutečně nevíš, jak na to). Bez urážky - zatím to vypadá spíš na “vyčůraného” žáka než na neschopného učitele - ukaž nám, že je to jinak, pak rádi pomůžeme.

http://forum.mcontrollers.com/t/maticovy-display-beziti-text-8051/1945/2

Pro Meisterochmi,
no dobrá, ale v čem to má být napsané(asm nebo C) a pro jaký typ(18xxxx, 16xxxx, 12xxx), jaká má být rychlost otáčení motoru?

Pokud není v zadání příkladu schéma, tak si ho musíš navrhnout sám, abys měl přehled kde k uP připojíš tlačítka(zda budou aktivní v úrovni high nebo low), a co použiješ jako výstup. S tímto pak pracuješ v programu(definice portu, pinu).

Podívej se na tuto stránku:
www.8bitu.cz/rubrika/programovani-mcu/p … /strana/1/

Zdravim, jsem od maisterochmiho ze třídy… vysvětlete mi proč mam z programka 1čku (Java,html,php atd…) a u tohodle učitele propadam protože jediný co nám o mikročipech řek je - “tady máte PDFko datasheetu, tam máte všechno… a teď mi naprogramujte tohle” nikdo z nás neví ani nejzákladnější příkaz… nikdo neví vůbec nic, jemu to je uplně jedno on není učitel, neumí učit…
Nebudu to tady dál rozebírat, představte si člověka co ho odnosili vlci a někdo ho našel oblík ho do svetru a poslal do naší školy.

Zkrátka, moc moc by nám všem pomohlo, cokoliv jak by ten program moh jet… vždyt já bych nenaprogramoval ani že by mělo něco sepnout jenom, ani by to nemuselo nic dělat protože já neznám ani jeden příkaz a vůbec nevim o co jde… Moc za celou třídu jedný dementní školy Vás odborníky na tohle všechno… pro Vás to bude chvilka… budete mít ten hřejivej pocit :slight_smile: zařídíte to, že celá třída proleze z něčeho co už v žívotě neuvidíme… Díky :slight_smile:

Ještě dodám, že jediné co nám náš vykutálený “učitel” řek, že máme udělat krokový moturek kde bude tlačítko plus tím se budou přidávat otáčky a tlačítko mínus tím se budou ubírat … “náš první program” a nevíme ani jedinej základ… neřek nám vůbec v čem to u všech prdelí světa máme udělat, ve škole je IDEA … jakej microchip taky nezadal… prostě jen řek tohle… bipolární unipolární nic z toho co píšete nevíme… takže klidně můžete improvizovat :slight_smile:

tak asi by to melo byt na chip co je ve skole…PIC16F84A

Zdravím . jsem taky od ochmiho … pánové my se nesnažíme nějak ulejvat , dituž jen podle toho jak nám to náš učitel říká tak by to nemělo být nějak náročné … jen prostě o tom nevíme nic a nikdo z nás nic takového nikdy nedělal … a jelikož nevíme ani jak a kde začít ani o co pořadně jde tak vás tu prosíme o pomoc … je nás ± 19 lidí :slight_smile: nejaké schéma , nebo jiné informace jsem ani nedostaly takže nemáme co nabídnout :frowning:

tak Vy odborníci reknete svuj nazor na tendle priklad jestli se vam zda ze je tak jednoduchej ze je uplne dementni nebo ne?..ucitel rikal ze je trivialni…

Základní program je velice jednoduchý. Jde pouze o posun jedničky přes 4 piny (při řízení s plným krokem unipolárního 4-fázového motoru). Tlačítky pak jen měníte interval mezi posuny. Jde-li len o spáchání programu bez demonstrace na hw, nemusíte vpodstatě nic řešit. Pokud by se to mělo zkoušet v praxi, patrně byste narazili na problém, že motor lze spustit jen do určitých otáček a teprve potom je postupně zvyšovat, jinak “vypadne z rytmu” a zastaví se. To samé platí pro změnu rychlosti - pouze v omezených krocích. Na to byste však museli mít hw k dispozici během tvoření sw, což není váš případ.

S psaním sw (ještě navíc v asm) pro zmíněný mcu však u mě nepochodíte (chystám se na pic24 a vyšší, tato skupina mne nezajímá).

Takže: Kdybyste neviděli v kantorovi nepřítele, tak byste nejdéle po stažení a otevření datasheetu zjistili, že vám skutečně nelhal, a je v něm úplně všechno co k tomu potřebujete, včetně popisu instrukcí (to jsou ty “příkazy”). Že je na vás tvrdší nemusí být hned nutně špatně, může být jeho cílem si vás třeba jen vyselektovat na ty, co to zkusí, a pak na ty, co budou rebelovat (ale neznám ho… třeba je opravdu blbej, ale to člověk většinou nepozná během první vyučovací hodiny) . Tedy alespoň bych to tak v případě, že bych to měl učit, udělal taky - čekal bych, kdo přijde s konstruktivním dotazem, který vznese nad schématem nebo vytištěnou stránkou z datasheetu.

Nicméně: Kolega Piityy řekl, jak na to (v podstatě je to opravdu jen “světelný had”, akorát místo ledek budou cívky motoru, samozřejmě přes budič - Atlan vám dokonce napsal, jaký budič. Datasheet k PIC16F84A, stejně jako ostatním broukům od Microchipu, najdete na jejich webu, stejně jako software, který je zdarma a jmenuje se MPLAB (a ani ho nepotřebujete celý, stačí z něj jen MPASM, kódit se dá i v poznámkovém bloku nebo čemkoliv jiném). IDEA vím že existuje, ale neznám ji, jelikož je to už ale muzejní software a navíc pro trochu jiný účel, tak bych ho asi už nepoužil. Jinak Google je taky kamarád, stačí se ho zeptat. O těchhle jednoduchých věcech ví snad úplně vše. Tak, teď máte všechno potřebné k dizpozici, příští dotaz by měl být už konkrétní.

asix.cz/products_museum_dwnld_idea.htm
robotika.cz/articles/steppers/cs
microchip.com/stellent/idcpl … t=SW007002

PS: I pokud to děláte poprvé a naposledy jen proto, abyste prošli nějakou zkouškou nebo testem, a jinak programujete ve vyšších jazycích, tak i přesto má smysl to zkusit sám a “neosírat to”. Divili byste se, jak cenná zkušenost pak je osahat si řízení čehokoliv “vlastníma rukama”, zejména když jsou dneska mikrokontroléry úplně všude a nikdy nevíte, kdy se vám to hodí (a tipnul bych si, že to bude brzo, a obzvlášť pokud jste v Javě, PHP, Pythonu atd. dobří).

o jakou školu se jedna ?

Pro zucasnene z maisterochmiho třídy : tady mate jeste nejake odkazy na studovani
pandatron.cz/?135&skola_programovani_pic-1_dil vsech 13 dilu
[16F88 a budeni krokového motora z FDD nebo HDD)
existuje ceskej preklad datasheetu pro PIC16F84A …(hledat)

zalezi z jaky strany se na to podivas ? z moji/tvoji…, az projedete ty odkazy co se tady uvedly a udelaty si vlastni obrazek/pochopeni tak si s usmevem odpovis sam , a jak to tu ctu tak je vas na to vic tak slozte hlavy dohromady a hura na vec …popripade se muzete jeste zeptat

ze by ? :slight_smile: pak se pochlub s pocitama /dojmama :wink:

OT:s tima ucitelama je to vselijak :unamused: , ve skole jsme probiraly TV, na praxi stavely blikatka, stezovaly sme si ze chcem na praxi vydet to co se ucime ve skole, vysledek ? v pondeli Mistr " prineste a otevrete tu TV…jelikoz nemame schema muzem se na ni jen divat…" tak sme do ni 5min cumely pak se zavrela a konec.
ucitel na cislicovou techniku,1 hodina, “Ty nezavrez tu hubuu !!” pribeh ke spoluzakovy vedle cap ho za vlasy 3x zacloumal a zarval " jeste jednou dostanes boxerky a pudem do telocvicny" no a respekt byl na svete, pak neco nakreslyl na tabuly “prekreslit do sesitu a priste test” pokud ses prihlasil ze necemu nerozumis " jestly ses tak blbej tak prestup vedle k prodavackam !" obrasky se vesele kreslyly celej rok a na konci roku se koupilo velky kafe a nikdo nepropad :confused: , no a tet mozna jeste bruci za brani uplatku, ucitel delal nejakej volnej styl ci co, obcas prisel do skoly zmalovanej a mel par tiku v obliceji…