Codevision urcite spatny nie je.
Ale od GCC sa lisi tak malicko, ze je otazne, ci ta namaha za ucenie sa dvoch tak blizkych svetov s tak rozdielnymi zapismi toho isteho vobec stoji za to. Nevraviac o obmedzeniach free verzie CV.
Tu nejde o to, ze najprv je uzitocne sa naucit “jednoduchsie” CV aby sa dalo prejst na “zlozitejsie” GCC.
Tu ide o to, ci svoj casopriestor venujes nauceniu sa jednej alebo druhej syntaxii v podobe roznych #define a #include. Ak sa uz raz jedno naucis, nebudes mat dovod a silnu motivaciu ucit sa to druhe.
Ako tu uz bolo spomenute, s GCC (WinAVR) Ti tu skor niekto poradi ako s CV. Tak isto je na webe mnoho desiatok nasobne viac priamo pouzitelnych zdrojakov pre GCC ako pre hocico ine. Navyky s GCC mozes zuzitkovat i pri praci s ARM, Win, Linux, tam vsade je GCC portovane. Linux samotny bol v GCC napisany.
To ale nemusi byt dovod prestat pouzivat CV pre AVR. Ide len o to, aby si si bol toho vedomy, co s CV ziskavas a stracas.
Pokial som pocul/cital, tak okniznicovane a ofunkcionizovane GCC je projekt arduino. To pozostava nie len z HW ale hlavne z free SW. A SW vies plne vyuzit vo svojich vlastnych konstrukciach. Aspon tak si myslim - niekde som cital. Osobne som nikdy o projekt Arduino ani len nezavadil
.
Od zaciatku robim na GCC a nepostrehol som ziaden hendikep ze nemam k dispozii ziadnu kniznicu (samozrejme avr-libc je plne k dispozicii, ved co by som bez standartnych funkcii robil
)ktora by riesila veci cestou o ktoru nemam zaujem.
Ale ked sme pri tych knizniciach, velmi ale fakt velmi pekny projekt je microC alebo tak dajako sa to volalo. Ta firma robi tiez microPascal a microBasic
je to na
mikroe.com/eng/categories/vi … compilers/
naozaj velmi pekne so spustou uzitocnych kniznic - ak niekomu vyhovuje pouzivat cudzie kniznice bez moznosti pracovat i na inych platformach.
Po naistalovani som to velmi pochvalil, ocenil a potom odinstaloval. Ale mohlo by sa to niekomu hodit.
Aby moje vyjadrenia nezneli velmi samolubo, osobne potrebujem robit na AVR, ARM7 a Cortex -M3. Zaroven potrebujem spolupracovat s mnozstvom ludi, ktorym nebudem kupovat kompiler a ktorych nebudem nutit ucit robit s prekladacom na ktory nie su zvyknuti. Preto u mna vitazi GCC. Ale pre domaceho kutila tieto dovody mozu byt uplne irelevantne a prave naopak mnozsto lubivo sa tvariacich kniznic (to ale neznamena, ze nie dobrych a kvalitnych) v ramci nejkaeho projektu (CV, Kiel, IAR, ICC, …) moze byt to prave orechove.
Takze proti gustu ziaden disputat 
P.S. Plne chapem dolezitost a smerodajnost aktualne dostupnej literatury. Sam sa podla toho casto riadim.
Spomenul som si vsak pri tom (nic osobne, len sa mi to tu tak hodi ) na citat z jedneho filmu:“Mam krasnou knizku o Tibetu”.
Schvalne, kto vie z akeho filmu ten citat je? Bol tam niekolko krat spomenuty a bol pre vyznam filmu dost dolezity. Je to uz sice mimo temu, ale budem rad ak sa niekto, kto vie o co sa jedna ozve. 
Este raz sa omluvam za “neuzitie” temy diskusie.