používam RPI Pico s fotorezistorom na detekciu blikania diody na elektrometri. Kedže to chcem mať efektívnejšie, tak Pico uspím do deep sleep a ako počítadlo eventov chcem použiť PCF8583, avšak niesom to schonpý zapojiť tak aby jedno bliknutie sa zaznamenalo ako 1 impulz - naopak každá zmena svetlo-tma je reflektovaná ako 1000-ky impulzov.
Môžete mi s tým poradiť? Ďakujem.
Moje aktálne zapojenie je inšpirované nasl schématkom:
Pre snímanie impulzov z elektromerov (vodomerov, …) je omnoho lepšie použiť snímanie cez mcu.
Napríklad cez nízkopríkonový mcu ATtiny1614/… môžeš snímať až 7 elektromerov a s RPp komunikovať cez I2C.
Výhodou použitia malého mcu je okrem väčšieho počtu vstupov aj to, že si vieš naprogramovať vlastnú časovú filtráciu (zvlášť pre dobežnú a zvlášť pre nábeežnú hranu), vstupy mcu obsahujú hysterézne ošetrenie vstupu, vieš merať čas medzi impulzami a tým vieš prepočítať aktuálny odoberaný výkon, vieš merať šírku impulzu. Spotreba síce bude o niečo vyššia (dá sa ísť na pár desiatok uA) ako pre jeden vstup s PCF, ale je to jednoduchšie, menšie a v konečnom dôsledku lacnejšie.
Ak trváš na riešení s PCF8283T, tak potom určite na vstup daj nejaký obvod z hysteréziou a nejaký základný filter proti príliš krátkym zákmitom.
Ahoj, nechce sa mi to úplne prerábať a portovať na ATtiny. Dík za typ. Poznáš nejaký nizkoprudovy obvod s hystereziou? S optočlenom H1L11 to funguje ako má, ale samotný optočlen má “idle” spotrebu 1.6 mA čo je minimálne 5x viac ako očakávam/potrebujem.