V té IDEA(e) by nělo stačit připojit soubor s definicemi do projektu (a mít ho v nějaké rozumné cestě, kterou prohledává - některé programy s tím můžou mít problém), co jsem se tak díval. Ty máš doma hardwarový emulátor? HEX z MPASM nahraj do PICu (Máš nějaký programátor? Máš ten PIC?), zapoj podle schématu, a pak nám napiš, jestli to jelo…
Edit: a kdyby se ti chtělo se zaregistrovat, nebo aspoň nějak podepsat, tak by to taky možná nebylo špatný…
Ahoj. Zatím jsi nenapsal. zda máš Betu od Asixu nebo ne. Píšeš jen o programu Idea. Zkusil jsem se podívat na RND, který je od chlapců uveden výše a máš někde nějakou chybu. Nebudu pátrat ani po této chybě, ani po správnosti softu. Zazipoval jsem Ti projekt a na Betě funguje, odkrokoval jsem pár řádků, ostatní je na Tobě. Rozbal to do adresáře, já ho nazval RND. Když něco nepojede, dej vědět. MPASM i Beta to umí a chyby nevidí.
RND.ZIP (15.5 KB)
Máš kliku, že jsem dnes v dobrém rozmaru a podíval jsem se na ten soft od Asixu. Je to v PIC krok za krokem. Nevím jak jsi na tom s programováním, ale mám pocit, že na začátečníka, pokud jím jsi, je to poměrně náročné. Navíc v programu byla spousta fatálních chyb v deklaracích proměnných a registrů. Nicméně jsem v tom chyby vychytal a v MPASM je to odladěné, ale jen na průchod programu. MPASM to schroupnul, chyby to nevykazuje. Nevylučuji však chyby programátorské. Balík máš v zipu v příloze.
HrAutAsix.zip (23.6 KB)
uloz.to/4693570/rnd-counter.avi
Tak jsem to postavil a odzkoušel, v odkazu se můžete podívat jak to funguje.
Musel jsem to malinko upravit podle součástek co jsem našel v šupleti 
Tak je upraven i program a schéma.
administrator: přiloženy externí soubory
RND_counter.avi (6.54 MB)
RND_number_v2.asm (6.42 KB)
Idea má definiční soubory uloženy ve složce překladače - tedy např.:
C:\ASIX\IDEA\ASM. Soubory mají koncovku .INC.
Vlasťa
Ještě doplním:
Pokud v programu IDEA zakládáš nový projekt, zvol hned v prvním okně (Project -> New) položku “Use template ASM file”. Tím se Ti do editoru natáhne předpřipravená stránka pro zvolený typ PIC a v ní je už nachystáno vše potřebné, včetně definicí všech SFR. Stačí jen odmazat to, co nepotřebuješ (ale ani to není nutné.
Nastavíš správně inicializaci (na návěští “Init” ) a u návěští “Main” začneš psát svůj kód.
Vl.