PIC 16F676 nelze znovu přepsat (přeprogramovat)

Ahoj, mam problem s preprogramovanim 16f676. Podarilo se mi to jen jednou a to napoprve u noveho picka. Ted se s nim nemohu absolutne za zadnou cenu spojit - Target Device ID (00000000) does not match expected Device
ID (000010e0).

Pritom jsem pred casem delal naprosto stejnou aplikaci a tam s komunikaci neni problem. Jediny rozdil je v tom, ze ted pouzivam WDT a sleep. Coz jsem pred tim v programu nepouzil.
Programator pickit3, hitech pic compiler lite 9.83.

Program v picku bezi, nicmene bych ho potreboval zmenit, precejen to vzdycky napoprve nevyjde ;o)

Zkousel jsem ext. zdroj napeti, s napetim hybat u pickitu, jine vodice, ocistit spoje, pic odpojit od aplikace, no uz fakt nevim co by mohlo zabrat.

Jedina vec me napada ze pred tim prvnim naprogramovani vypadla hlaska ze se nedoporucuje MCLR vnitrne spojit a zaroven pouzit interni oscilator. Ale myslim ze u toho prvniho kusu aplikace mi to vyskocilo taky, ale ted tam tem WDT, tak nevim.

Da se s tim neco delat ? Fakt jak jsem tam ten program napoprve nacpal tak jsem s nicim nehnul a napodruhe za par sekund uz banan…

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "PIC nelze znova prepsat"

S PicKit2 myslím stačilo aktivovat Use VPP First Program Entry a bylo vymalováno. Jde o to, převést PIC do programovacího módu dřív, než se rozběhne. Pochopitelně napájení musí jít z programátoru. PicKit3 nemám, tak nevím, jak se to s ním dělá.

Dlouhý dráty od datových vodičů. Někdy se to chytne a někdy ne.
Dělalo mi to dsPIC kdy jsem měl na PGC připojený nějakej drát od LCD a při připojené kšandě se to někdy naprogramovalo a někdy ne.

Tak jsem zkousel postup pro pickit2 a nenasel jsem volbu Tools->Use VPP first program entry ani nic podobneho :cry: .

Dlouhyma dratama to neni ani nahodou, podobny problem jsem od doby co mam pickit3 nezaznamenal a to jsem tu mel i 2m kablik k picu a vzdy vsechno slapalo korektne jak ma az do ted.

Nicmene se mi to nejakou zahadou jednou chytlo a ja udelal zmenu MCLR vnitrni na externi.

Ale porad to nekomunikuje, proste se to nedostane do programovaciho modu, vystupy jsou stale aktivni a pri programovani vzdy zhasly.

Tak ted uz tomu nerozumim, nekde se tu psalo, ze pokud je mclr externi tak ma programator naprostou kontrolu, coz ocividne nema, tak kde je chyba ??

Tak beru z5, vypadla sice hlaska Programming…
Programming/Verify complete ze je vse ok, ale obsah picka zustal nezmenen, neuveritelne… :imp:

Use VPP first program entry je volba v programu PicKit2 v menu Tools a PicKit3 ji asi nemá.

Ano to bezpochyby je, ja ale pouzivam pickit3 a nic podobneho tu neni… dal jsem tam ten odpor a kondik a nic…

Je divne ze mi nefunguje ani hold in reset, po kliknuti se picko sice zresetuje, ale po okamziku zase nabehne. Ikona zustane zaskrtnuta…

:arrow_right: administrator: příspěvek byl upraven
Předchozí příspěvky se necitují.

ma viz http://forum.mcontrollers.com/t/pickit-3-programovaci-aplikace/2571/1

ok, zitra vyzkousim.

:arrow_right: administrator: příspěvek byl upraven
Předchozí příspěvky se necitují.

Kdysi jsem se někde dočetl, už ani nevím kde, že pomáhá dát na začátek programu (org 0) dva až tři NOPy. Má to údajně fungovat tak, že PIC na začátku nikde nic neštrachá a programátor se pak líp chytá… tak to pak můžeš zkusit, když by se ti ještě někdy chytil (a taky můžeš zkusit přepnout si ten oscilátor na externí), za to nic nedáš. Dej pak kdyžtak vědět výsledek, ostatním to taky pomůže…

od toho se tam prave zapina to “Use VPP first…” aby uP po pripojeni napajeni byl hned v programovacim modu, jinak tet sem koukal na ten PK3 ma moznost tuto volbu zapnout, nepises co mas za typ pouzdra, jestly DIL vyndej ho z patice a napoj na nej jen ICSP…

uff, tak vyreseno naprosto v pohode diky tomu odkazu, diky MiloPS3.

Hlasil sice chybu ID, ale smazat sel korektne pri 5Vdd. Nevim zda sehral roli i ten kondik primo na napajecich pinech a odpor na mclr, ty tam mam od vcera…
Po smazani je picko jako nove :smiley:

Pouzdro mam SOIC, takze trosku komplikace…

Priste si dam majzla!

kdyby nekdo vedel kde se tato volba u PK3 da zapnout v MPLAB IDE 8.89, budu vdecny.

tobe to slo v pohode nainstalovat a spustit ? ten PK3 SW

v MPLABu nic takoveho neni (nenasel sem …)

Hledal jsem volbu v MPLABu a dokonce jsem nainstaloval i MPLAB X, který má také individuální komponentu pro programování. Ale možnost předstihu Vpp oproti Vdd jsem nenašel nikde.

Nic jsem neinstalil, jen rozbalil a spustil z flashky na win XP SP2, win7 mam na notesu, to jsem zatim nezkousel…