Pájka (cín) na pájení DPS

Zdravím všechny.

Jaká je nejlepší pájka na pájení plošnáku? Jde o to, že mi došel 1mm cín a koupil jsem nějakou potvoru a ta mi na plošnáku vůbec nedrží. Jde mi o poměr cínu a těch přísad.

Jo asi jsi koupil bezolovnatý. To je potom paráda s tím pájet.

Tady s tou si myslím, že nebudeš mít žádný problém.

O krapítek lepší jsou pájky, které měly ještě navíc nějaké procento mědi (nerozpouští tolik hrot). Ale asi už nebudou k sehnání, člověk aby byl rád, když sežene pájku 60/40.

1 Like

Díky, mrknu se po Sn60Pb40.

Našel jsem Sn60Pb38Cu2, tu jsi myslel?

Teď otázka, jak to mám koupit, když nemám živnost? To zase někdo vymyslel pěknou p***vinu.

Ano, tu Sn60Pb38Cu2 jsem měl na mysli. Ale moc se tím netrap, o tolik zase není lepší, aby stála za nějaké dlouhé shánění. Ta Sn60Pb40 také dobře vyhoví.

Ono je to sice všechno pěkný, ale kde je olovo, tak mi to nikdo neprodá. A když už to vypadá nadějně, tak po registraci a přejití k placeni, zadejte IČO.
Ta potfora, co mám doma, je SN99CU1, a to je k ničemu, možná až budu topenář, ale to teď fakt nejsem, teď bych chtěl osadit plošňák. Nevím kdo tyhle pravidla vymýšlí, ale asi koho baví elektronika, tak bude muset s tím skončit.
Jde SN60PB38CU2 koupit, ale ne jako soukromník, takže žádné obtížné shánění.

EDIT. Obejndal jsem cívku, 100g, SN60PB40, říkám si paráda, říkám si, aspoň někdo má soucit s elktronickým koníčkem, a prd. Email, “pane XXY, já se omlouvám, ale já vám zboží aabbcc nesmím poslat dle nařízení EU”, pošlete mi číslo účtu, ať vám můžu vrátit platbu.

Niekedy je celkom dobré vytiahnuť si hlavu zo zadnej časti svojho tela a aspoň sa trochu poinformovať, že prečo a ako je to s tým spájkovaním tak ako to je, kým sa prednesú vyššie uvedené perly ducha.

Okrem iného je nedávna história olova v našej spoločnosti popísaná tu:

https://sophia.sk/sk/media/popularne-clanky/muz-ktory-nas-zbavil-olova

Takže najlepšie bude, keď sa naučíš letovať s tým, čo sa dá kúpiť. Lebo letovať sa s tým naozaj dá a to celkom obstojne. Len sa to treba naučiť. A určite si už v živote zvládol aj ťažšie úlohy, ako letovať dostupnými pájkami.

Jasně, proč to dělat jednoduše když to jde i složitě.

Úplne zlá premisa:

prečo to robiť racionálne, keď sa to dá aj bezohladne.
Len preto, že individuálna pohodlnosť je novodobou modlou.

Inak naučiť sa letovať s dostupnými pájkami nie je nič zložitého.
Ale prečo si neposťažovať a kopnúť si ako “nám ubližujú”, keď sa to dá.

Hádat se nechci, ale když to šlo před pár lety, tak proč to nejde teď? A cín na pájení, který mám teď, tak to s ním prostě nejde, ať se snažím jak chci, a na to jsem se tady zeptal, čím to dneska jde. Že se do mě pustíš, ať to dělám tím, co je dneska k dispozici, jako promiň, ale když to tím nejde?

No pred pár rokmi šlo to olovo do benzínu a nikomu to desiatky rokov nevadilo. A dnes je všetko inak.
A tiež sa používal v chladničkách freón a tiež to nikomu veľmi dlho nevadilo. A ajhľa, s ozónovou dierou už nemáme problém ako onehdá. A hlavne netreba zabúdať, že aj more sa skladá z kvapiek :slight_smile:

Nepúšťam sa do Teba, ale logika veci je nasledovná.
Na fóre si už dlhé roky a tak predpokladám, že sa elektronike budeš venovať aj naďalej.
Potom máš dve možnosti

1. niekde, alebo cez niekoho kúpiť 10-20kg Sn60Pb40 univerzálneho priemeru 0,7-0,8mm, aby Ti tá zásoba vydržala až do konca Tvojich rádioamatérskych vekov. Lebo je úplne zrejmé, že čochvíľa ten Sn60Pb40 nebude dostupný ani firmám.

2. nájsť si takú povolenú spájkovaciu zliatinu, s ktorou budeš vedieť pracovať do aleluja a budeš si ju môcť priebežne dokupovať. Na trhu je ich hafo, nie je iba GME. No asi budeš musieť vyskúšať a nájsť iné vhodné tavidlo, postupy a možno aj kúpiť inú pájkovačku ako som sa nakoniec rozhodol ja. Aj keď to určite nebude nevyhnutné.

Ja Ti radím 2), no aj 1) je riešením. Podľa toho, aký si zapálený elektronik, určite Ti bude stáť za to, nájsť si cestu k tým desiatkam kg Sn60Pb40 do zásoby.

Dúfam, že si čítal článok na ktorý som poslal odkaz. A tak vedz, že každý Tvoj dotyk so spájkou Sn60Pb40 prenáša do Tvojho tela kúsoček toho olova. Nie moc. Iba trošilinku. A možno si to do konca života ani neuvedomíš. Z článku (nie len tohto) dávam do pozornosti hlavne príznaky kontaktu s olovom.

Veľa zdaru k správnym rozhodnutiam prajem :slight_smile:

Jo, promiň, ale při velkém třesku být míň vodíku, tak tu nejsme nikdo.

A máš jednu pravdu. Udělal jsem si zásobu SN60PB38CU2 a koupil jsem toho 10kg po 500g 1mm. Sice 10k v hajzlu, ale na můj elektronickej život v 49 by to mělo stačit.

A než kupovat dnešní sračky, tak to olovo už mi moc života nesebere. A to ho “nežeru”. A jak je dneska moderní, ani nehulím.