Dobrý den,
chtěl bych si vyrobit malé kapesní hodinky. Všechno naostro bez vyzkoušení na nepájivém poli (teď nemám jinou možnost), a tak předpokládám, že moje ATMega32 v smd provedení bude potřebovat přeprogramovat znovu a znovu. Logická chyba tam určitě někde bude. Protože naprogramovat takto miniaturní čip je pro mě docela problém (stačí že to budu muset dělat nejméně jednou), a také protože do pouzdra na tyto hodinky se nevejde konektor na programování, zjistil jsem si, že mám použít “jakýsi” bootloader, a nejlépe bych tam dal mikro usb konektor na programování.
Četl jsem si dost, počínaje datasheetem, ale pořád nerozumím o co se vlastně jedná, nebo jak si ho naprogramovat či sehnat nějaký jiný který tam nahraju? A co vlastně potom, musím mít nějaký speciální program, který mi bude nahrávat .hex soubor, nebo to už vždycky jen pošlu do usb “normálně” a můj dosavadní program na nahrávání “eXtreme Burner - AVR” s tim nebude mít problém? Kam připojím datové vývody USB kabelu? Budu od nahrání už jen nahrávat na část paměti pro bootloader který si ji nahraje do zbytku sám?
Takovéto projekty často nedělám, a kdykoliv, kdy jsem něco potřeboval, sehnal jsem nespočet návodů na youtube. I kdyby po kouskách, vždycky to šlo složit dohromady a udělat z toho výsledek. Avšak u bootloaderu skoro nic. Každý ho jen nahrává do Arduina a ani nevim odkud ho berou (či jak si sehnat “svůj” pro usb programování) a nastaví pár pojistek (těm jako jediným rozumím). Nic víc, nikdo nemá stejné otázky jako já, nikdo na ně neodpovídá. Něco mi musí unikat.
Samozřejmě základy o bootloaderu jsem si přečetl, takže zhruba vím o co se jedná, ale výše zmíněné otázky stále trvají. Nepřišel jsem se sem vylít a šup sem odpovědi, ale spíš jen poprosit, jestli nemáte užitečné zdroje k výše zmíněným otázkám, popřípadě nějaké tutoriály (pár jsem jich taky prošel).
Děkuji za přečtení a případné komentáře.