Dobrý den, prosím o radu:
U PIC16F628A využívám pouze RB0 jako vstup pro ext. interrupt, RB3 jako digital output a RA7 jako externí clock. MCLR mám přes rezistor 10k na +5V.
Mohu nechat všechny ostatní piny nezapojené, když budou naprogramovány jako OUT nebo je musím klasicky ošetřit např. zapojením přes rezistor na +5V nebo GND?
Díky.
Vlasťa
Nemoze s tym byt problem. Dokonca nevidim problem ani ked by boli nastavene aj ako vstupy.
Nezapojené piny je dobré nastavit jako výstupy do log. 0 a odpory, alespoň já , pro nezapojené piny nepoužívám.
OK, díky. Takže problém bude jinde .
Vl.
mozno by pomohlo keby si problem napisal. MOzno by sa dalo lahko pomoct, len ziadny problem nevidim…
Díky za snahu pomoci, ale už jsem to vyřešil. Pokud Tě to zajímá, jednalo se o systém pro řízení světel (maketa osvětlení pódia v měřítku cca 1:10) pomocí MIDI komunikace. Mám tam prozatím 8ks 20W halogenových žárovek, řízených PWM. Každá je řízena samostatným MIDI kanálem, řídící signál je Controller 1 (Modulation). Řídící elektronika sestává z 8ks PIC16F628A, vždy 1 ks na 1 MIDI kanál.
Každý z mikořadičů má úplně stejný řídící program, lišící se pouze číslem MIDI kanálu. Reagují na přerušení na RB0.
Celý systém je řízen z MIDI stop programu Nuendo 3.0
Problém byl v tom, že jsem si myslel, že když využívám přerušení, že může být každý mikrořadič řízen svým vlastním interním oscilátorem. Ono ta nějak šlo, ale často to “švindlovalo” - světla zůstávaly svítit nebo se vůbec nerozsvítily …
Jakmile jsem použil externí řízení pro všechny mikrořadiče (krystal.oscilátor z invertorů), vše jede jak hodinky.
Možná to bylo způsobeno nepřesností interního oscilátoru, těžko říci - už to neřeším .
Vlasťa
Toto se mi také občas stávalo , když jsem PIC12F675 uspal , tak se mi někdy neprobudil a nebo někdy neusnul…
A také chyba byla v přerušení.