Preco elyt?
Sice vie nahromadit viac energie, ale vzhladom na svoje fyzikalne vlastnosti elytu je tato energia omhono “lenivejsia” pre potreby rychlych zmien kvoli vyssiemu seriovemu odporu.
Preto ma spravne poriesenie napajanie obsahovat viac paralelne pripojenych C. Samozrejme, cim nizsia hodnota, tym blizsie k napajacim pinom. Cim mensia kapacita, tym nizsie parazitne javy braniace poskytnutiu energie procesoru
samotny Atmel o tom pise napriklad tu:
atmel.com/dyn/resources/prod … oc4279.pdf
To, ze je to pre Atmelacka 8051 je principialne uplne jedno.
na strane 13 je priebeh pre rozne zapojenie paralelnych C. Dufam, ze Ti to prinesie trochu svetla do navrharskeho zivota.
A o vlastnostiach indukcnosti spojov a vzajomnych kapacit vrstiev ani nehovorim. To mozes pre zaciatok hned preskocit, len kukni obrazky a vzorce aby si pochopil, na co vsetko sa pri navrhu ma dbat a nema sa podcenovat a ze tato problematika je dnes celkom premakana. A nejedna sa o ziadne reklamne bu-bu-bu, ze “ak nekupite nieco od nas, nebude vam to fungovat”. To sa jedna iba cisto o konstrukterske odporucania, ako treba veci navrhovat aby cas od casu “neblbli”.
Toto vsetko uvadzam, aby Ti bolo jasne, aka vazna tato tema je a dufam, ze na zaklade tychto informacii das co najblizsie k nozickam 100n paralelne k 10uF. To bude na zaciatok (aj aj na nablizsiu dlhu dobu) uplne stacit.
Ver mi, vyhnes sa mnohym prapodivno uchvatnym spravaniam sa zariadenia, ktore chvilu trvat budu a potom sa zase stratia a Ty ich budes pripisovat softweru.
Dodrzovat napajacie pravidla odporuca 999 z 1000 programatorov jednocipakovych systemov. 
No a zamozrejme transil 5V8 priamo na napajacie nozicky. Doveruj mi, dbat na bezpecnost a ochranu sa oplati, aj ked nevyrabas zariadenia pre letecky priemysel. Iba si v buducnosti usetris mno a mnoho hodin hladania chyby tam kde nebude. Tieto hw zalezitosti su najzakernejsie a pritom sa im da lahko a lacno predist.
Inak Ako si zlym nastavenim pinov dosiahol mat vysoky odber? Ja osobne taku kombinaciu nepoznam. Prezrad