Zdravím, zatím teoreticky začínám řešit multimaster dvou atmeg přes SPI, Neřešil to už někdo ? Mám plán takový, že po restartu nastavím oba dva jako slave a pokud bude chtít jeden vysílat tak si ošahá vstup přes který mu bude druhá atmega říkat, že teď je mastrem na sběrnici ona a když bude pin volný tak nastaví tento pin pro druhou megu a začne vysílat… Toď zatím asi tak moje teorie. Ovšem problém nastává s piny SS… pokud není ošetřen tak v nějakých případech nejde nastavit SPI jako master. Slave tento pin musí mít uzemněn aby se vynuloval buffer…
Stačí teoretické odpovědi. Řešil někdo už něco podobného ?
UART je už obsazen, je to twi spolehlivé ? Kdysi jsem četl, že to twi jako multimaster ve spojení s více procesory není moc spolehlivé…
Martine máš s tím praktické zkušenosti ?
Nie, nemam. TWI pouzivam ako sw emulaciu a len ako master alebo ako slave. Takze problemy s nim naozaj nepoznam.
Ake rychlosti potrebujes dosiahnut?
Preco nepouzit ATmega324P/644P/1284P. Nie je moc drahy, je aj v puzdre DIL a ma dva UARTy.
Ide tiez o to, ze SPI Ti zoberie 4 piny procesora. TWI alebo UART iba dva.
Myslell jsem to tak, že by kterýkolik mohl zahájit komunikaci bez ohledu na toho druhého…
Uart opravdu použít nejde z důvodu toho, že jedno z těch zařízení už je vyrobené a je potřeba s ním “nějak” komunikovat… Je v něm atmega88 a ta druhá může být cokoliv v DIL40. Teď jak to mám zkušebně zapojené tak tam mám atmegu 1284p ale pak se to naportuje na něco menšího…
Bobry multimaster je dobry multimaster so zrkadlenym pismenom “d”. Alebo je to multimaster s dobrym bobrom. To uz ale asi nebude elektricke zariadenie. Teraz uz fakt poriadne neviem, uplne si ma poplietol
Aj ked hiciktory moze vysielat… aj tak bude cakat na prijimatela. Podla mna zbytocne komplikovane. Jeden nech je master a kontrokuje dodstupnost slave. Ak pouzijes i2c alebo uart + 1 vodic na ktorom log urovnou. Das vediet masterovi ze pre neho nieco mas, ak ma nieco master tak spusti komunikaciu priamo.