Minimální napájecí napětí Atmel AVR (ATmega) mikrokontrolérů

Ahoj,
nemůžu najít specifikace minimálního napětí ATmega čipů. Vzpomínám si, že to někde v datasheetu bylo, ale hledám to už druhý den a pořád to nemůžu najít. Nevíte někdo, kde to přesně je?
Zajímá mě hlavně ATmega8535,164,664. Potřebuju aplikaci s Flash pamětí na 3.3V a nechce se mi tvořit převodník.

Díky moc

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "Napájecí napětí"

V datasheetech to bývá hned na první stránce v položce “Operating Voltages”…

Např. 8515 (16 MHz) se uvádí 4.5 - 5.5, 8515L (8 MHz) je 2.7 - 5.5. Ale je třeba si všimnout i závislosti max. frekvence na napětí - s menším napětím se snižuje max. dosažitelná frekvence krystalu.

Výrobce odlišuje typy pro nižší napájecí napětí (od2,7V) písmenem L v označení typu - takže bys měl jakoby použít mega 164L, 644L …atd .

Jestli teda budeš teprve součástky pořizovat - kup ty s Lkem - pokud ale už máš nějaké doma - i bez L - klidně je použij.
Já úplně bez problémů provozuju na 3,3V atmega8,16 a 644p- a to je u nich ve zmiňovaném DS napsáno, že chodí od 4,5V.

Obdobné je to i sPICama.

Ta závislost max. kmitočtu na napětí ale sedí - takže na 3,3V spíš interních 8MHz.

Problém je, že docela často budu přistupovat i do interní paměti EEPROM. Nemůžu si tedy dovolit poškození dat vlivem malého napětí vzhledem k frekvenci jak psal Panda.
Myslím, že někde byl plynulý graf.

Nakonec to vidím na 164 na clocku 8MHz, to by mělo být v pořádku. Ale tenhle MCU nemám rád. Vždycky dělá nevysvětlitelné chyby. Nejen mě, kdybych věděl, čím to je, budu asi nejšťastnější člověk na světě :smiley: