zdravím vás , potřeboval bych poradit s displayem 2x8.
Jak nejjednodušeji ověřím funkci displaye?
zkoušel jsem připojit napětí na vývody 15 , 16 což je podsvícení , ale display se nerozsvítil.
Nevíte někdo nějaký způsob?
díky
No skus ho napojit přímo na napájení (5V) většinou (nemusí být vždy) to bejvá pin 1,2 , potom si nastav jas displaye (většinou pin 3 ) na maximum a měli by se lehce vysvítit všechny “pixeli” , pokud je to tak, existuje poměrně reálná šance že display je OK, jinak pro podrobnější test je nutné postavit si nějaké testovací zařízení a zkusit komunikaci a zobrazení nějakého testu. Jinak s tím pinem 15 a 16 to fungovat nemusí, protože mam display kde je napájení podsvícení braný přímo s pinu 1,2 a piny 15,16 jsou nepoužitý.
Pokud vývod 1 a 3 uzemníš, 2 připojíš na +5V, tak by se ti mělo rozsvítit 8 horních čtverečků. Ale to jestě není známka 100% funkčnosti.
Já osobně jsem jiné zapojení neviděl, 1 je popsaná vždy a pokud ne, tak je to asi nějakej atyp a nestojí za to se s ním trápit. Jediné dvě možnosti, se kterými jsem se setkal, je 1,2,3 - 14, pokud je podsvícení,15 a16, druhá možnost je, že je podsvícení první 15,16,1,2 - 14, a nestalo se mi, že by to na LCD nebylo napsané.
Zkusil jsem zapojit na pin 1 Vss a na pin 2 Vdd a k tomu jsem připojil k pinu 3 Vdd jakožto podsvícení , ale display se ani trochu nepodsvítil.
Zkusil jsem pak pin 3 uzemnit , jak psal kolega a rozsvítili se nebo spíš se zobrazila horní řádka čtverečků.
Třeba to chce opravdu zkusit nějakou lehkou komunikaci.
díky za rady
Pin 3 není podsvícení, ale nastavení kontrastu. VSS = 100%. Jakej máš procesor? Nebo ho připoj k LPT.
jo vlastně kontrast pravda.
Mám PIC18F1220 ,PIC12F675 , PIC18F45550.
Můžeš mít také variantu LCD bez podsvícení.
Sak to jsem napsal
Mám variantu, kde je i 17 a 18, ale nevím na co jsou. Nechal jsem je nezapojené a LCD normálně funguje.
Kolikrat jsi takovej viděl? Já nikdy. Ty ho máš doma. Psal jsem 14 + 15,16. pro začatečníka to stačí. Aspoň doufám.
To Valda: programuješ v ASM nebo C?
Psal jsem to jen pro informaci, nemusíš mě hned atakovat. Ano, mám ho teď zapojený na stole, 4 x 20 znaků, výška znaku 9.22 mm, modrý podklad, bílé znaky.
Tak jsem to ale vůbec nemyslel. 9.22mm? Aspoň je to pořádně vidět. taky jsem měl kdysi dávno takovej, než shořel. I s ICD2 a s 877A a bůh ví, co ještě.
To teda je. Jakmile jsem ho našel, padl mi do oka. Vím že jsi měl podobný, je tady o tom článek.
Kde jsi ho našel? Že bych si taky objednal. A hlavně za kolik. GME je prodává cca 340,- + 65,- poštovné, ale jen výška 5,35 mm
rád bych to programoval v C.
použil bych 4 bitovou komunikaci.
nevíte o nějakém example prográmku pro ověření fce displaye?
Tak s C ti neporadím, ale jsou tu jiní lidé na Céčko Chlapi ukažte, co ve vás je
Cena se ti asi vůbec líbit nebude.
Jinak na obrázku je ten menší se 16 pinama, ten větší má o dva více.
Tady najdeš příklady pro 4 i 8 bitovou komunikaci v C:
lika.be/content/view/21/30/
Snad někdo pomůže.
Pro začátek jsem koupil MC0802 od GME , ten bohatě stačí.
No jo no , není to ledka nebo led display , kde připojíš dva vodiče a víš jestli funguje nebo ne.
Hlavně napiš jaký budeš používat překladač.