Ten nemecky tutorial je uplne najlepsie, s cim som osobne prisiel do styku.
Potom este
-Vladimir Subrt: mikrokontrolery ATMEL avr, velmi hutna a dobra vec.
-Burkhard Mann:C pro mokrokontrolery
ale uplne najlepsie su prislusne datasheety i s prikladmi v C-cku.
Ako prekladac vrele doporucujem GCC (WinAVR). Osobne som sice nejake knizky pokupoval, ale pravdu povediac som ich moc nepotreboval.
ATmega pre svoj chod potrebuje kondenzator (doporucujem aj transil) na napajani a programovaci konektor MOSI, MISO, CLK, /RESET s pullup odpormi. Pullup odpor daj aj na /SS, ak chces pouzivat HW SPI. To je uplne vsetko. Viac nepotrebujes.
Programuj s Dragonom, Prestom, Ponyprogom. Nezabudni, ze v Ponyprogu zaskrtnuta fuse, je fuse nastavena na nulu, nie na jednicku. Aby si si omylom neprepol hodiny na externy zdroj.
Ak Ti mozem este poradit, daj si do serie s SPI pinmi Dragona odpory cca 100R. To keby si nevhodne niekde niecim strajchol. Mne napriklad Dragon odisiel nie dobre zapojenymi zdrojmi PC a napajanie zariadenia. 100R to nespomali, ale celkom dobre obmedzi vyrovnavacie prudy. Za tu bezpecnost to stoji
To sa ale asi bude tykat vsetkych programatorov.
Ja by som to zase moc neprezival.
Otazka, co su to zaklady elektroniky. Patri sem aj zapojenie tranzistora v mostikovom zapojeni? Alebo zakladne zapojenia a pouzitia OZ (operacnych zosilnovacov)? Alebo su zaklady skresane len na ohmov a kirchhofove zakony?
Ked si niekto pripoji k ATmega tlacitka a LEDky podla zapojenia, nemusi nevyhnutne vediet, ze svietivost LED zavisi od prudu, ktory je urceny napajacim napatim, parametrami LED a velkostou odporu (ak zanedbam uvytok na spinacom prvku v mcu).
Ak si s tym bude hrat a zisti, ze ho to bavi, tak to bude urcite ta spravna motivacia ucit sa dalej. Ak nie, tak nic .
Myslim, ze pre amaterskeho programatora zacat studium s tym, ako funguje PN prechod by mohlo byt odstrasujuce. I ked tuto vedomost ja osobne povazujem za velmi zakladnu a potebnu, aby som rozumel tomu, ako si mam navrhnut obycajny spinaci tranzistor a antiparalelnu diodu na rele.
Na druhej strane, ked sa take zaciatocnicke ucho s kazdou elektronickou hovadinou obracia na forum - co by vobec nevadilo - 50x s tou istou otazkou a stale dostava odporucenia precitat si literaturu, ktore ignoruje - to uz vadi velmi - tiez, to nie je boh vie co
Dobre su na to tie rozne knizky “Zaciname s…”, i ked ich odborna uroven je casto na hrane pouzitia, kde su aspon zakladne zapojenia, ktore by mali fungovat.
Ale nechcem tymto rozvirovat nejaky flame. 1000 ciest vedie k vytuzenemu cielu a 10000 ciest od neho.
Pro uživatele vůbec nedotčené jakýmkoli programováním doporučuji jako “slabikář” ATMEL AVR - Programování v C od V. Váni- I když se jedná prakticky o přeložený Help CODEVISIONu pro toho kdo nevládne angličtinou je jako stvořený. Dají se tam na jednoduchých příkladech naučit základy programování AVR v C. Jediná chyba je absence vysvětlení alespoň základních funkcí jayzyka C ( for,while, do, switch…).
Toto lze nalézt třeba na: programujte.com/?rubrika=26-prog … e=84-c-c++.
Přechod na výše zmiňované GCC anebo i na C18 od microchipu pro PICy
mi pak nedělal vůbec žádný problém.
U nás ve škole likvidovali starou počítačovku… všecko vyhazovali… včetně knížek… Našel jsem tam úúplně nové, snad maximálně 5x otevřené knížky. Mezitím i několik učebnic (né příruček, říkám učebnic). Z toho jedna, a ta se mi opravdu moc líbí.
Pavel Herout, Učebnice jazyka C, nakladatelství Kopp
Do tejdne jsem se naučil programovat v Cčku, a už se jen zdokonaluju. Ta knížka je fakt dobře dělaná, a dobře se to z ní dá chápat. Výhodu má ten, kdo umí progrmaovat v pascalu, protože v knížce bývají porovnání C a pascalu. Sice ty porovnání jsou psané v nějakém fakt dost histoprickém pascalu - ale to mi připadá asi proto, že jsem zvyklý na moderní FreePascal.
Zdravím
Chci se ponořit do studia programování AVR tak se ptám se jestli tato kniha je pořád aktuální a obsah CD zejména Vývojové prostředí (IDE) CodeVisionAVR C (nerad bych si zavlekl do PC něco co je k ničemu )jestli můžu ji použít k napsání programu pro Atmega8-16 a tak dále? díky.
Aktuální samozřejmě je. A co se týče SW na CDčku - všechen si můžeš stáhnout v posledních verzích na příslušných stránkách.
Co se týče CV samotného - je to velmi komfortní překladač, který spoustu práce dělá za tebe a když se ptáš na podporované typy tak věř,že umí skoro všechny snad kromě nějakých speciálů.
Učení podle této knihy je snadné , ale o tom jsem už psal - viz můj předešlý příspěvek v tomto tématu (v něm jsem ale trochu kecal - přechod na GCC není pro mě tak snadný jak se u jednoduchých aplikací zdálo, naopak u toho C18 to platí do puntíku).
Musíš si ale uvědomit, co bude dál, až se naučíš programovat, protože CVAVR free verze je omezená 3k kódu - což na jednoduché aplikace stačí, ale jednou stačit přestane. Pak by sis musel buď pořídit “profi” verzi,
nebo přejít na GCC ( odkaz na tutorial tu nechal Martin: mikrocontroller.net/articles … C-Tutorial),i když z mého pohledu je to jako přejít z auta s automatickou převodovkou do auta, kde se řadí s meziplynem. V tom případě je asi lepší rovnou začít s GCC.
Rozhodneš-li se ale přece jenom pro Codevision tak je tu pár lidí co v něm dělají a jistě ti (včetně mě) rádi poradí.