Potřebuji zapisovat na SD kartu velké množství dat a číst je z ní AVRkem, a hodilo by se mi mít možnost SD kartu číst i běžně v PC. Našel jsem nějakou knihovnu pro FAT32:
basementcode.com/avr/sd_fatfs/fatfs.php
a tam mimo jiné informace odkaz na FatFs Generic FAT File System Module:
elm-chan.org/fsw/ff/00index_e.html
Píše se však "Ask yourself if you’re sure you need a Fat32 system, maybe a huge array of bits is all you need. If so, refer to another tutorial for SD cards without the Fat32 layer, you’ll save a huge amount of code and ram space, but a computer won’t be able to read it. "
Napadá mne, jestli by nebylo řešením používat FAT16 ale takovou knihovnu jsem nikde nenašel.
Dával jste někdo SD kartu a AVR do provozu? Prosím o radu, popř. odkaz na provozuschopné řešení. Konstrukce by měla umět v reálném čase nahrát a přehrát zvuk v kvalitě alespoň telefonní (analog audio do cca 6kHz) a i tak bude muset probíhat čtení a zápis docela svižně.
Díky
Pavel
Zdravím.
Já jsem s SD kartou pracoval, ale nikdy jsem se nepokoušel o nějakou extra rychlost.
Každopádně nepředpokládám, že by se ti přes SPI podařilo dosáhnout
dostatečné rychlosti pro záznam zvuku.
(proto všechny komereční produkty využívají celou sběrnici a ne jen SPI)
To by však chtělo odzkoušet.
Co se týče FATky, tak ti spíše doporučím FAT32, protože se s ní o něco lépe pracuje.
FATka tě však bude zdržovat.
Budeš totiž na zápis každého nového sektoru provést hafo dalších operací.
(změna velikosti souboru v adresáři, čtení a zápis do clusteru, hledání prázdných clusterů ap.)
Já jsem pro svůj projekt použil tyto stránky:
dharmanitech.com/2009/01/sd-card-interfacing-with-atmega8-fat32.html
Sice tam již nejsou obrázky, ale zdrojová kód by měl byt ještě v pohodě.
Další odkaz:
pandatron.cz/?553&sd/mmc_knihovny_pro_avr
Nemám odzkoušeno.
Díky! Myslím si, že pro audio budu muset opravdu opustit FAT systém. S SPI si pohraju a uvidím, jakou až si budu moct dovolit vzorkovací frekvenci.
Pavel