Jaké je nejlepší RTC?

Zdravím,

vím, že otázka RTC se tady už několikrát řešila, ale nedočetl jsem se se kterým jste nevíce spokojeni. Koukal jsem na DS1302, DS1305, DS1307 připadají mi všechny stejný a pak jsem koukal na web maximu a tam jich bylo fakt kvanta. Můžete mi poradit, jaký typ si vybrat a jak zabezpečit stabilitu krystalu. Máte s nějakými dobrý zkušenosti?

Dík za odvovědi…

DS1302 je SPI, což je výhoda, že se “nekousne” komunikace jako někdy u I2C, mám s ním hodiny už asi 3 roky jedou a udělají ± 2 vteřiny za rok. Asi jsem dostal dobrej krystal.
Pak jsem měl možnost potkat DS1307, DS1337, DS1340, jsou v podstatě stejné, některé umí nabíjet. Komunikace s nimi po I2C je skoro stejná, jak je to se stabilitou nevím, moc jsem to nezkoumal. Teď mám na hraní DS3231, nemá externí krystal, má registr, ve kterém se dolaďuje rychlost. Ale moc jsem si s ním ještě “nehrál”.

Jo, no tak to vyzkouším ten DS1302 když jsi s ním tak spokojenej a má parádní stabilitu. ±2 vteřiny za rok je výborný. Tak až budeš mít zkušenosti s DS3231, tak dej prosím vědět…

Zbernica DS1302 nie je SPI, ale nejaka trojvodicova zbernica, ktora sa podoba na SPI - a bez komplikacii nie je mozne pripojit to na SPI zbernicu, kde su ine SPI zariadenia. Skutocnu SPI zbernicu ma DS1305.

Ale tak ako tak, DS1302 moze sluzit k uplnej spokojnosti.

no ale i2c pouziva len dva piny a da sa pripojit aj eeprom potom… napr niečo starsie PCF8583, PCF8563 presnost sa doladuje ext kondenzatorom…

Jj, jmenuje se Microwire

Používám hardware SPI co je v PIC, z toho jsem usoudil, že je to SPI. :confused:

Microwire je spi se spojenými datovými vodiči (miso a mosi). Pokud má být komunikace obousměrná, je třeba hlídat kdy smí být vysílací pin jednotlivých uzlů nastaven jako výstupní. Zajisté je to popsáno v datasheetu. Obecně microwire přímo na spi připojit nelze, je nutné dodržet určitá pravidla.

“Microwire, often spelled μWire, is a restricted subset of SPI…”

home.zcu.cz/~dudacek/NMS/Seriova_rozhrani.pdf
national.com/an/AN/AN-452.pdf

Osobně se mi nezdá, že by měly spojené datové vodiče…

:arrow_right: administrator: přiloženy externí soubory
Seriova_rozhrani.pdf (1.22 MB)

Asi jak kde. Např. LM74 (National Semiconductor) a TC77 (Microchip) mají společný vodič pro obousměrná data.
Nejspíš by se tomu dalo říkat i spi, ale když tam data nejedou v obou směrech zároveň (nebo pouze jedním bez možnosti opačného přenosu), tak tomu spi neřeknu.

Přesně tak… “To spojené” jak Microchip, tak samotný National Semi. to nazývají něčím jako “SPI and MICROWIRE compatible interface”. Tedy - vlastně to nemá jméno a umí to spolupracovat s SPI :slight_smile:

Franto,

stabilita kmitočtu RTC není dána samotným obvodem, nýbrž vlastnostmi krystalu, který udává frekvenci. Nemůžeš tedy říci, že použiješ DS1302, protože je přesný.

Já jsem DS1302 použil již 3x, pokaždé s jiným výsledkem. Výrobce vyžaduje kapacitu krystalu 6pF, ten tu asi neseženeš. Pak se to řeší přídavným kapacitním trimrem, který je teplotně závislý a nestabilní. Vůbec vše, co se v okolí krystalu mění s teplotou, ovlivňuje frekvenci. Zkoušel jsem na to pustit trochu páry z čajové konvice a kmitočet ulétl neznámo kam. Kapacita spojů v okolí krystalu se taky mění s vlhkostí okolí.

Ale neřešili jsme to už někdy? :slight_smile:

Zdraví

Vlasťa Vlček

Já to ale napsal :smiley: :open_mouth: :open_mouth:

Jasně, já to vím, že to záleží na přesnosti krystalu, ale nějak jsem to nesrozumitelně napsal. Stejně jsem teď sehnal jen DS1307, tak si teď hraju s ním. No vlasně jsem obvody jen simuloval v Proteus ISIS (parádní simulátor pro hodně obvodů a součástek). Odsimuluji tam na co si jen vzpomenu. Ale možný je, že v reálu to bude chodit jinak. Ale na odzkoušení programu do PICky je to THE BEST :slight_smile: Až pak se budu zabývat s přesností krystalu. A máš pravdu, už se to tu rozebíralo, ale nepřišlo se na nej RTC, tak proto jsem zavedl toto vlákno.

No nic, tak já jdu zas simulovat :smiley:

Koukal jsem na hw.cz a našel jsem tam seriál o výběru RTC od Maximu.

hw.cz/teorie-a-praxe/art3965-vybirame-rtc-z-nabidky-maximu-3-cast.html

V prvním díle se mi líbily ty přesné a teplotně kompenzované RTC s vlastním krystalem. Třeba DS3232 …