Začnu pracovat v prostředí MPLAD v 7.21 . Jáky programátor mám vybrat v nabítce Programmer Select Programmer .
- Nejspíš máš na mysli MPLAB.
- Použij nejnovější verzi 8.10
- Nastav programátor, který máš k dispozici, pokud máš programátor, který není v nabízeném seznamu, třeba ASIX Presto, tak ho v daném prostředí prostě použít nemůžeš. Musíš použít specifický software, dodaný s programátorem.
Programátor použij WIN PIC, když už ti fungoval. Aspoň jsi to psal.
Programátor mě funguje jen přemyšlím v čem psát programy.
Skoro všichni používají MPLAB. Je v něm i simulátor a debugger, pokud ho máš.
Jen se tak divím, při čtení tohoto vlákna, proč se jeho autor nezeptal přímo na webu u zmíněného článku, tedy zde: Člověče nezlob se s PIC
Snažím se teď ve volném čase procházet starší články na webu a modernizovat je. Tedy upravovat text, přidávat fotky a podobně a samozřejmě ce to týká i tohoto článku.
Prosím Vás navíte někdo kde bych sehnal český tutorial na pic kde by to bylo lépe vysvětlený než v té knížce učebnice programováni pic .
Nějakej serial vyšel v KTE magazinu. Zkus ten, třeba bude lepší.
Chtěl bych se zeptat na jednotku chipon 1 jesli je to s programátorem nebo se procesor zvlášť programuje nebo jak to vubec je stým a jestli by se vyplatilo si ho postavit a držet se návodu podle těch článku.
Chipon1 je starej, radši Chipon2, ale s tím ti neporadím. Nikdy jsem se o to nezajímal. Na všechny moje testy jsem použil kontaktní nepajívé pole. V KTE 5/2004 je i schéma velmi jednoduchého programátoru na ICSP, stačí si jen serial v KTE přečíst. I když mám dojem, že Chipon je dělanej na 16F877 a ten budeš mít problém sehnat.
Pokud chceš řešit Chipona1 či 2, asi by jsi si měl založit nové vlákno.
Edit: Letmo jsem to četl v KTE a reakce na chipony a odradila mě myšlenka, že se budu otravovat s nějakým zavaděčem. Buď se chci učit psát program a nebo se chci rozčilovat se zavaděčem. kterej nefunguje.
Možná že už tu budu všem za blbce , ale nemužu pochopit ty instrukce.
Třeba tady na tom příkladu :
INCLUDE “P16F84A.INC”
LIST P=16F84A, R=DEC
;-------------------------------------------------------------
LED EQU 0 ;vytvoření konstanty
;-------------------------------------------------------------
BSF STATUS,RP0 ;přepnutí banky na 1
MOVLW b'00000000' ;binární hodnota do W
MOVWF TRISB ;nastavení portu
BCF STATUS,RP0 ;přepnutí banky na 1
zacatek BSF PORTB,LED ;Nastavení RB0 do log 1
BCF PORTB, LED ;Nastavení RB0 do log 0
GOTO zacatek ;skok na návěstí zacatek
END ;konec programu
Muže mě někdo prosím vás popsat jednotlivé řadky co znamenají .
A jak se použivá ten program MPLAB pro tento příklad.Děkují za vaší trpělivost
INCLUDE "P16F84A.INC"
LIST P=16F84A,
Načte soubor konstant a přednastavení procesoru a výpis překladu
R=DEC
pokud napišeš čislo, bude považováno že zadaváš v dekadické soustavě
LED EQU 0 ;vytvoření konstanty
Nazev LED je přiřazen bitu 0
BSF STATUS,RP0 ;přepnutí banky na 1
MOVLW b'00000000' ;binární hodnota do W
MOVWF TRISB ;nastavení portu
BCF STATUS,RP0 ;přepnutí banky na 1
RP0 a RP1 nastavuješ banky, TRISB je v bance 1, proto nastaveni STATUS, RP0 do 1 a po TRISU zase do RP0 do 0. Zápisem do TRISB nastavuješ, jestli je port výstupní 0, nebo vstupní 1. MOVLW uložíš hodnotu do W a MOVWF ju přesuneš kam chceš, teď do TRISu.
zacatek BSF PORTB,LED ;Nastavení RB0 do log 1
naveští zacatek a PORTB,0 nastaví do 1
BCF PORTB, LED ;Nastavení RB0 do log 0
A do 0
GOTO zacatek ;skok na návěstí zacatek
Skok na zacatek
END ;konec programu
To je konec
Nejde mě přeložit z asm do hex soubor v příloze v prostředí mplab id 8.10.Nevím jestli to dělám správně :project wizard procesor pic16f628 microchip mpasm tolsuite new project file tam sem napsal blik a uložil do souboru kde mám blikac2.asm . V prostředi sem dal view project otevřel jsem blikac2.asm. Zkoušel jsem to spustit v project build all i v debugger select tool mplab sim run tam mě to napsalo the project is out of date would you like to build it now. Tak asi dělám něco špatně že.
blikac2.asm (1.15 KB)
Až otevřeš project, stiskni F10 na přeložení ASM do HEX
To mě haže taky chybu
Debug build of project C:\Documents and Settings\heck\Plocha\programy na pic\blikac 2\bliku.mcp' started. Preprocessor symbol
__DEBUG’ is defined.
Sat Nov 29 16:22:21 2008
Make: The target “C:\Documents and Settings\heck\Plocha\programy na pic\blikac 2\blikac2.o” is out of date.
Executing: “C:\Program Files\Microchip\MPASM Suite\MPASMWIN.exe” /q /p16F628A “blikac2.asm” /l"blikac2.lst" /e"blikac2.err" /d__DEBUG=1
Warning[205] C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\HECK\PLOCHA\PROGRAMY NA PIC\BLIKAC 2\BLIKAC2.ASM 1 : Found directive in column 1. (LIST)
Message[302] C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\HECK\PLOCHA\PROGRAMY NA PIC\BLIKAC 2\BLIKAC2.ASM 16 : Register in operand not in bank 0. Ensure that bank bits are correct.
Message[305] C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\HECK\PLOCHA\PROGRAMY NA PIC\BLIKAC 2\BLIKAC2.ASM 28 : Using default destination of 1 (file).
Message[305] C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\HECK\PLOCHA\PROGRAMY NA PIC\BLIKAC 2\BLIKAC2.ASM 40 : Using default destination of 1 (file).
Error[173] C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\HECK\PLOCHA\PROGRAMY NA PIC\BLIKAC 2\BLIKAC2.ASM 45 : Source file path exceeds 62 characters (C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\HECK\PLOCHA\PROGRAMY NA PIC\BLIKAC 2\BLIKAC2.ASM)
Halting build on first failure as requested.
Debug build of project C:\Documents and Settings\heck\Plocha\programy na pic\blikac 2\bliku.mcp' failed. Preprocessor symbol
__DEBUG’ is defined.
Sat Nov 29 16:22:24 2008
BUILD FAILED
Nastav si procesor na 16F628A, mcp, asm atd musí být v jednom adesáři jako zbytek souborů, které se týkají tohoto projektu!!
[code]Debug build of project E:\Elektro\PIC\project\blikac2.disposable_mcp' started. Preprocessor symbol
__DEBUG’ is defined.
Sat Nov 29 16:33:42 2008
Clean: Deleting intermediary and output files.
Clean: Done.
Executing: “C:\Program Files\Microchip\MPASM Suite\MPASMWIN.exe” /q /p16F628A “E:\Elektro\PIC\project\blikac2.asm” /l"E:\Elektro\PIC\project\blikac2.lst" /e"E:\Elektro\PIC\project\blikac2.err" /d__DEBUG=1
Warning[205] E:\ELEKTRO\PIC\PROJECT\BLIKAC2.ASM 1 : Found directive in column 1. (LIST)
Message[302] E:\ELEKTRO\PIC\PROJECT\BLIKAC2.ASM 16 : Register in operand not in bank 0. Ensure that bank bits are correct.
Message[305] E:\ELEKTRO\PIC\PROJECT\BLIKAC2.ASM 28 : Using default destination of 1 (file).
Message[305] E:\ELEKTRO\PIC\PROJECT\BLIKAC2.ASM 40 : Using default destination of 1 (file).
Loaded E:\Elektro\PIC\project\blikac2.cod.
Debug build of project E:\Elektro\PIC\project\blikac2.disposable_mcp' succeeded. Preprocessor symbol
__DEBUG’ is defined.
Sat Nov 29 16:33:43 2008
BUILD SUCCEEDED
[/code]
když dám project wizard tak se me vytvoří v jedé složce tyto soubory: blikac2.asm , blikac2.mcs ,mplab.project , mplab workspace po přeložení :blikac2.err,
blikac2.lst , blikac2.cod comě tam teda chybí ?
Skus si založit přimo na disku složku (třeba ASM) a skopíruj tam všechny soubory projektu, potom by to mělo fungovat, protože tadle řádka
Error[173] C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\HECK\PLOCHA\PROGRAMY NA PIC\BLIKAC 2\BLIKAC2.ASM 45 : Source file path exceeds 62 characters (C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\HECK\PLOCHA\PROGRAMY NA PIC\BLIKAC 2\BLIKAC2.ASM)
ti říká že máš adresu delši než 62 znaků.
Je to paráda už to překladá to by mě nenapadlo ,díky za typ vrhnu se na to
Tak jsem si zapojil do kontaktniho pole toto zapojení pandatron.cz/elektronika2/skolapic91.gif použil jsem jen dve ledky na vývody 6,7 všechno funguje.Akorát nevím na co tam je ten rezistor 10k ty dva rezistory 470 R snižují napětí ledky .Zkoušel jsem měnit i rychlost blikaní .Dá se ještě něco dělat jinyho abych to pochopil ?
had.asm (1.22 KB)