Odpoved Martin:nie je to vobec ziadny kviz ani nic podobne ,to ,ze nie su napisane typy suciastok je asi preto ,ze je to z datasheetu tych IO… k comu to chcem prakticky vyuzit?napriklad ,ked budem chciet opravit nejaku elektroniku ,tak nech aj viem v ,ktorej casti mam hladat chybu…
SE ,SC ,SB viem co je ,aj prudove zrkadlo ,sice som presny popis k tomu nenasiel ,ale myslim ,ze je to tak ,ze na kolektore davaju oba tranzistory rovnaky prud…
neviem preco sa pouziva tranzistor namiesto diody ,bude sa tiez spravat ako dioda ,ale neviem ake to ma este ine vlastnosti…
netreba ,npn ,pnp prechod mam davno za sebou ,chapem ako pracuje aj diferencny zosilovac z tranzistorov aj prudove zdroje atd ,to ,aby neodisiel tranzistor kvoli Ic by som vedel poriesit…
a preco by som si mal vybrat aj OZ?
a teraz k tomu co si myslim ako pracuju tie obvody:
TL431: Na Ref sa privedie napatie ,T1 je zapojeny ako emitorovy sledovac ,takze prenasa to ref napatie na emitor ,kde je zmenseny o ubytok na baze(0,7V) ,R6 vytvara napatie bazy T6 ,T10+T11 s R7 a R6 vytvaraju prudove zrkadlo a takisto aj T3,T4,R1,R2 ,tranzistory T5,T7 tvoria darlingtonove zapojenie ,D2 je ochranna dioda vystupu…
ostatne suciastky neviem aku maju funkciu…chcel by som vediet ako na seba tie celky nadvazuju ,trebars ,takymi a takymi suciastkami sa napatie zosilni ,potom sa tymi porovna atd…
7805: podla tej blokovej schemy by som povedal ,ze startovaci obvod je tvoreny tou zenerkou ,tranzistorom a odpormi ,je to stabilizator napatia ,ktory na emitor privadza napatie ,odpory R5,R6,R7 su delice napatia ,tranzistory Q1,Q2 a Q7 tvoria prudovy zdroj ,tiez aj Q8 a Q9 ,ale neni som si uplne isty…a ostatne suciastky neviem k comu sluzia ,tiez by som rad vedel ako na seba tie celky nadvazuju…