Nejako tie schemi nesedia s plosakom. TranIstory su na +5v a pritom maju byt na gnd, v scheme to neni vobec.
Ty tranzistory jsou nakreslené nějak podivně - z procesoru jde signál na D, G máš připojený na relé a S je ve vzduchu ?
Ahoj. Tak máte postřeh, protože jsem to překresloval z paměti a DPS a vytvořil ukázkovou blbost
Asi jsem byl limbu či co …
Na DPS to mám správně. Ještě jsem se nevzdal myšlenky s tou halovou sondou. Zkusím nyní použít smaltovaný drát (0,7mm) do trafa a vytvořit více závitů. Pak se zase ozvu.
Připojuji opravené schéma.
Ahoj.
Odzkoušel jsem vše na 60W žárovce. S proudovou cívkou od Drátka jsem hlavně kvůli velikosti a malému převodu (1:500) nepochodil. Také jsem nepochodil s těmi halovými sondami.
Ale pochodil jsem dle původního zapojení s diodami a optočlenem. Viz schema. Diody jsou zapojeny antiparalelně jen 2 kusy. Použil jsem typ ER2M
Mají na sobě úbytek 1,2-1,7V. To stačí na otevření toho optočlenu. A ten lze nahradit i typem LT817 s jednou vysílací diodou na vstupu.

PS. A hlavně se mi to vejde na DPS
Tak ještě malé upřesnění k tomu snímání proudu. S tou 60W žárovkou a delším provozu (cca 40sec), mi trochu “ujížděl” výstup optočlenu. Vstupní dioda optočlenu pracuje na minimálních mezích. Na těch diodách ER2M se trochu mění napětí, což bude způsobeno změnou odporu vlákna žárovkya možná i ohřátím přechodu diod. Ty jsou ale na omak studené. Úbytek na diodách také není dle datasheetu 1,2V, ale cca 1,05V. Tedy napětí “naběhne” na cca 1,2V, ale s časem klesá a optočlen pak není úplně spolehlivý. Pro 2 žárovky 60W paralelně je to však v pořádku. Tak jsem vše připojil k motoru rolet a je to také OK. Motor má konstantní odběr, tedy mimo náběhu.
Tuto verzi budu testovat a uvidíme. Ještě mám myšlenku, zkusit použít 2 triaky a motor rozbíhat pozvolněji. Ale jednak tím nebudu mít tu křížovou blokaci relátky a zřejmě se mi na DPS nevejdou RC články u triaků.
PS. U schematu výše jsem změnil odpor na výstupu optočlenu do +5V z 10k na 180K a přidal 1uF kondenzátor na zem. Tím se mi “vyfiltroval” vstup do MCU.
Aky prud tecie ledkou optoclenu? Pouzit maly mostik na ubytok by nebolo riesenie?
Proud ledkou optočlenu jsem neměřil. Ale při napětí cca 1V je ten odpor 120R nejspíše ještě veliký. Dal jsem ho jen zkusmo. Každopádně proud změřím. Ten diodový můstek mě napadnul dneska také, když jsem dokresloval kondenzátorový zdroj, ale já byl zatím zaměřený na ty diody. Určitě ho vyzkouším, protože prostorově je skoro stejný jako ty 2 diody.
Zmeraj ten prud ledkou optoclena, ten mostik som navrhol preto, ze ci ten prud ledkou neni maly, tj maly ubytok na diodach
Atlane tak jsi měl pravdu. Proud optočlenem při 60W žárovce s odporem 120R u toho optočlenu byl mezi 250-300uA. A to je opravdu málo. Tak jsem ten odpor úplně zrušil a proud stoupl na 350-400uA. A to je stále málo. Tedy jakž takž to fungovalo. Ale je to úplně na hraně. Ale s tím motorem je úbytek nepatrně větší a funguje to. Ale potřebuji jistotu. Takže to ještě zkusím s tím můstkem. Bude to jako s těmi 4 diodami, co mám prvním schématu. Kdyby ty úbytky na těch avízovaných diodách ER2M byly podle datasheetu, tak by to fungovalo.
Ubytok je podla datasheetu, vid graf ubytku na zaklade prudu. Ked das mostik nechaj tam odpor.
Odpor tam určitě nechám. Až budu mít odzkoušeno, dám zase vědět, jak jsem dopadnul.