definovanie premennych v *.h

Ahojte …NO po nejakom case som potreboval preniest nejake *.C z pic do ATmega 168… a momentalne riesim problem.

Teda neviem ci to dobre robim prekladaci C pre pic mam jeden hlavny subor main.C…a potom nejake podprogramy oznacene lcd.c a lcd.h kde su definovane premenne a porty a nazvy podprogramov v lcd.c JE to tak spravne ?

O co ide … v standarte pod AVR studiom… ako spojit mam zasa jeden hlavny subor main.c a zasa podprogramy lcd.c, lcd.h ten neviem ci nieje ignorovany… ale o co ide neviem priradit premene ak ich dam do main.c tak chybaju v lcd.c a ked ich dam aj tam vypisuje hlasu o refdefinicii pripadne ze uz bolo definovane inde a skonci 1 erorom a waringaami…

Poradte… dakujem Uz so masi na to prisiel ale necham si poradit…

Jako první věc je nutné mít soubory vložené v projektu na správných místech (source files a header files vlevo v project manageru).
Nu dále to jen správně poskládat (na správných místech použít “extern”, případně “static”).
Proměnné se definují v .c souborech. Pokud je proměnná potřeba i mimo soubor, exportuje se v hlavičkovém souboru a v .c souboru nesmí mít “static”. Soubor s mainem obvykle nic neexportuje (proměnné z mainu neiportuje žádný jiný soubor), nebývá to nutné, zhoršuje to udržovatelnost kódu a zvyšuje složitost při použití modulu v jiném programu.
V tomto tématu je odkaz na builder, kde se o tom něco dočteš a vzorový příklad.
Případně můžeš vložit projekt sem a někdo z nás ho zkontroluje.

OOooooo dakujem dakujem, chviku som sa tomu nevenoval a ide to tazssie i ked tieto veci som len tusil… ok mam nastudovane zatiial mi to staci. DAkujem