AVR Studio 5.0 aneb první zkušenosti

Během minulého týdne vydal ATMEL dlouho očekávané AVR Studio 5.0 zatím však pouze v beta verzi.
Teprve nyní se však dostávám k jeho odzkoušení.

Stáhnout si jej můžete zde:
atmel.com/dyn/products/tools … i=mar_2011

Co k instalaci potřebujete? Nic moc pouze:

  • 3GB volného místa na disku
  • 1GB RAMky
  • procesor 1.6 GHz a rychlejší
  • a hlavně Windowsy s nejnovějším servis packem. (takže jej na nelegální windowsy nenahrajete)

Instalace mi trvala cca 10 minut (když nepočítám SP3 for XP).
Za svou snahu jsem byl odměněn následujícím oknem.

Pokračování příště. :slight_smile:
AVRS.jpg

Nu, to byla rychlost. Objevil jsem první nedostatek.
Při instalaci se vyhněte instalaci do adresáře s českou diakritikou !!!
Jinak se Vám pak nepodaří zkompilovat ani jeden projekt. (viz obrázek)

Jinak další zjištění:

  • Veškeré helpy a tutorialy zobrazuje přes prohlížeč z internetu. Prostě je v sobě nemá
  • Lze importovat projekty z AVR Studia 4 a to ve “File->Iport AVR Studio 4 Projekt”
    EDIT: a to včetně ASM projektů.
    AVRF.jpg

Instalace SP3 na XP je snad už několik let samozřejmostí ne?
Ať bys měl jakoukoli verzi WXP, SP3 bys měl bez problému dostat pomocí nLite do instalačky (takhle si modifikuju všechny win k obrazu svému - ze školy mám všechny verze, i DOS :smiley:).
S tou diakritikou - to by soudruzi jistě rádi věděli :slight_smile:.
Radši počkám na verzi, která nekončí nulou (jako u všech programů), obvykle vyjde v krátké době po té úvodní :smiley:.

Instalace SP3 na XP je snad už několik let samozřejmostí ne?
Ať bys měl jakoukoli verzi WXP, SP3 bys měl bez problému dostat pomocí nLite do instalačky (takhle si modifikuju všechny win k obrazu svému - ze školy mám všechny verze, i DOS :smiley:).
S tou diakritikou - to by soudruzi jistě rádi věděli :slight_smile:.
Radši počkám na verzi, která nekončí nulou (jako u všech programů), obvykle vyjde v krátké době po té úvodní :smiley:.

Nalezl jsem další mouchu… :unamused:

Po konverzi asm projektu se v zaváděcím souboru uloží cesta,
se kterou si kompiler nemusí vědět rady. (viz obrázek červená šipka)
Je nutné ji upravit dle skutečnosti. Pokračujte po modré šipce. :laughing:
AVRF2.jpg

no podle me sp3 vyresil bezpecnostni diry tim ze nesmyslnyma dotaza furt dokola a zdvojnasobenim padu nastval uzivatele tak ze preinstaloval na W7…ach jo ja chci v praci linux:(

Tak ještě menší porovnání kompilací mezi AVR Studiem 4.18.716 a AVR Studiem 5.0 napsané v C.

            Velikost kodu v bytech

Projekt…4.18…5.0
Clock…50…50
Temper…402…420
Tester…4208…4026
SDcard…25086…23846

Jak vidno, pouze v jednom případě je velikost HEX souboru větší.
U zbytku mých projektů je to obdobně.
Nový kompiler je prostě o pár chlupů výkonnější.

Pro jistotu jsem porovnal i výstup z asm projektu, ale nikoho asi neudiví,
když budu konstantovat shodnou velikost.

No a teď ta nejhorší rána, která mne dozajista donutí vrátit se k 4.18 tce.
Nepodařilo se mi rozjet Simulátor !!!

Praca s DRAGONom nie je boh vie co, Simulator detto.
pockal by som cca 1-2 roky. Okrem toho ten mohoch (VS2010) na ktorom to postavili je des. To radsej 4.18 alebo VMlab.

No ja som sudio 5 uz odinstaloval. Beta verzia nepodporuje stk500 takze mi je zatial na dve veci.

že vám to stojí za to nejakú beta verziu… Inšatlovať vy nemáte čo na praci…len zistovať čo zasa v polorozpracovanom projekte nechodí… :smiley:

No a divis sa ked to avr 4.18 za az tak vela nestoji?
A potom clovek zisti, ze presiel z blata do kaluze.

Ahoj všichni,
tak máme ofiko verzi AVR Studia. Jak jste spokojeni? Ptám se proto, že bych chtěl přejít z 4-kové verze a ohlasy na betu nebyly povzbudivé.
Díky za každou reakci, D.

No neviem … zmiešane pocity… prvy pokus s takymto kodom:

[code]#include <avr/io.h>
#define F_CPU 8000000UL
#include <util/delay.h>

int main(void)
{
PORTB = 0x00;
DDRB = 0xFF;
while(1)
{
PORTB = ~PORTB;
_delay_ms(10);
}
}[/code]

mi AVR_S5 urobilo na 3110B a AVR_S4.18 na 84B … tak teda neviem :frowning:

Iba žeby som mal nejaky blud nastaveny :frowning:
porovnanie AVR4_5.jpg

Máš to nastavené bez optimalizace.
Jakmile tam zapneš nejvyšší optimalizaci,
tak by ti z toho mělo vylézt zhruba 82 Bytů.

Optimalizace se nastavuje v Project -> Properties -> Toolchain -> Optimization ->Optimalization level.

Určitě jsi měl vypnutou optimalizaci překladu, toto se mi také stalo. Na nové AVR studio se ptám především proto, že používám doposud pod 4-kovým, emulátor JTAGICE a oficiální zdroje uvádí podporu až JTAGICE mkII. 5-ka se mi líbí, že už konečně vypadá a pracuje jako programátorské prostředí s pokročilým editorem., což se o minulé verzi říci nedalo. Pokud ale nebude podporovat JTAGICE, ztrácí pro mě smysl, protože kvůli lepšímu editoru nebudu kupovat nový HW.

Máš pravdu, teraz mi to hodilo nejake 86Byte… dik za info…

EDIT: A da sa niekde nastaviť , aby ta optimalizacia ostala zapnuta? nechce sa mi pri každom projekte nanovo nastavovať optimalizáciu…

EDIT2: Ešte mi tam chýba AUTOSTEP, ale možno to len neviem nájsť…

EDIT3 No neska som skusil pripojiť k AVR Studiu 5 svoj BiProg H.W. 2.1 (na USB porte) a neviem prečo? ale nejako nechce komunikovat. Mám správne nastavený COM port aj rýchlosť na ňom.

Priložené screeny chýb. Prosím teda týmto o pomoc, čo s tým. Ešte s AVR Studio 4.18 to ide v poho. Vopred dík za akúkoľvek radu. (Teda naozaj neviem, čo som zasa blbo nastavil… ale help k AVRS5 moc nepomohol :frowning: )
STK500 chyba 2.jpg
STK500 chyba 1.jpg