Sice to je z diskrétních součástek, ale uvádí se jeden docela zajímavý obousměrný převodník s Mosfetem: hobbytronics.co.uk/mosfet-vo … -converter
Tady se používá 74LCX245 : nkcelectronics.com/5v-to-33v … er-bo.html
Sice to je z diskrétních součástek, ale uvádí se jeden docela zajímavý obousměrný převodník s Mosfetem: hobbytronics.co.uk/mosfet-vo … -converter
Tady se používá 74LCX245 : nkcelectronics.com/5v-to-33v … er-bo.html
Směr 5V -> 3,3V použít odporový dělič.
Směr 3,3V -> 5V pouze propojit, případně jenom sériový odpor cca 100-1000 Ohmů.
Mělo by to také šlapat.
No vzhledem k tomu, ze je potreba pouze 4 unipolarni tranzistory a 8 odporu, tak to udelam v SMD na vlastni board, byslel jsem, ze to bude slozitejsi…
To Balu: Napadlo me to taky ale vzhledem k tomu, ze nevim, jestli jsou nejake piny ryze vstupni nebo vystupni a nejsou obousmerne tak jsem to nepouzil…
Diky moc.
Je pravda, že jsem nedavno totéž řešil pro komunikaci 5V AVRka a 3V Nano SocketLAN a taky jsem raději použil tu verzi s tranzistorama …
To verzi s MOSFETem jsi použil? A fungovala dobře? Já mám trochu obavu zda funguje dobře přenos LOW z 5V na 3.3. Protože - už z TTL leze ta LOW nenulová, dejme tomu 0,7V, když se k tomu přičte napětí na diodě tak je z toho 1,4V a to je už docela dost na LOW při 3,3V. Nebo něco uvažuju špatně?
Mám to propojené pin-konvertor-pin a šlape to. Jakou diodu máš na mysli ?
Ta ochranná dioda co je v tom tanzistoru (podle schématu) … tedy jestli funkci správně chápu.
Jo tahle - nevím - prý je dána technologií výroby. Ptal jsem se na to tady. Odtud mám i toto zapojení (dotaz jsem tam pokládal já).
Dík, jo je to tam dobře vysvětlené. I že přenos 0 z 5V na 3.3V je sice na hranici únosnosti, ale v praxi to funguje.
Znáš Arduino? Tam to má vyzkušené a funguje mě to.
Ty to potřebuješ v C++ do AVR studia?