AVR a MMC karty

Ahoj všem AVRkařům, pokouším se rozchodit ukládání dat na kartu MMC zatím pouze data “nasbíraná” A/D převodníkem. Našel by se někdo kdo už něco s MMC kartou dělal a kdo by se podělil o zkušenosti? Používám ATMega 16. Děkuji za odpovědi, moc zkušeností nemám, ale o ty co mám se případně rád podělím

Tím “moc zkušeností nemám” myslíš co? Že potřebuješ kompletní návod jak vyrobit to celé, nebo jen chceš vdět jak komunikovat s MMCpaměťovkou, nebo už si něco zkoušel i ty? Já s AVR začínám, můžu se jedině podělit o zkušenosti s x51, a s CF kartami…

O MMC kartách je článek v PE 4/2007 str. 19

Mám postavený dataloger dat z tenzometrů, jelikož to celé bude pracovat v terénu a dat bude hodně potřeboval jsem zařízení, na které to budu ukládat a mmc karta se mi zdála nejjednodužší…ten článek z PE mám ale je hodně povrchní, o kartě, napětích konstrukci atd je velmi použitelný, ale vlastnímu softvaru je věnováno posledních “5” řádků:( program který je přiložen má popravdě řečeno dost much. Na iternetu je hodně článků příkladů atd, ale nemůžu se tím prokousat, chtěl bych najít někoho kdo už má prakticlé zkušenosti s ukládáním dat na karty MMC aby mě trošku popostrčil, už mi z toho jde hlava kolem.

dej tam CF kartu, s nima už pár zkušeností mám, funguje to spolehlivě, dat se tam vejde taky hafo (jsou myslim i 32GB) a jednoduše se to programuje (jednoduší to skoro bejt ani nemůže :slight_smile: )

škoda, že jsem to nevěděl dřív, už to bastlím na MMC…a poravdě pohyb zatím teměř nulovej:(

:arrow_right: administrator: příspěvek byl upraven

Čau, ještě to řešíš.
Dělám trochu v Bascomu, mám pár zdrojáků, komunikace s MMC kartou bude z toho jasná. Pokud máš zájem tak napiš
jiri.fiser@seznam.cz

BASCOM je celkem nanic. Nelíbí semi. Dle mého názoru je pro líné programátory. Když už lenost, tak Cčko. BASCOm raději ne. :slight_smile:

raději ponechte bez komentáře, beztak jsem OT :slight_smile:

I Bascomem se daji shiftnout data po miso mosi. Data se posilajipo sektorech 512B. Ja mam problem s SD kartu, nejak se nepodobá MMC.

Tak už ten dataloger vicemeně chodi, trochu sem na něm spolupracoval :slight_smile:
Pokud budete rozcházet MMC nebo SD kartu doporučuju captain.at/electronic-atmega-mmc.php

Proboha, to by mě zajímalo kdo tu stále doporučoval tu CF kartu. Vždyť potřebuje snad nějakých 20 - 30 drátů a rychlost taky není nic extra. Moderní SD karty jsou rychlejší než CF a cenově jsou taky někde úplně jinde.

Pokud by měl někdo zájem či potřeboval poradit, dělal jsem aktivně s kartama MMC, SD a naposledy MicroSD, takže informací a tipů a mám dost.

Zdeněk Novotný

CFko jsem radil já, a jestli to vadí, mohl jste poradit i Vy a dřív. Na CF kartu stačí 21 drátů. 16datových, 3 adresovací, IOWR, IORD.
Tomu že SD jsou rychlejší než CF, bych zas tak úplně nevěřil, ale netvrdím, že to není možné.

Pro komunikaci s MMC/SD se da inspirovat na roland-riegel.de/sd-reader/index.html

Zdravím.
Prosím o link na datasheet ku CF karte s ktorou sa Vám podarilo pracovať write/read.
Ďakujem.
Relatko.

Ahoj vsichni.
Potrebuji poradit s ctenim dat mezi SD kartou 2GB a ATmega32.
Podarilo se mi uspesne rozchodit komunikaci a cteni dle clanku dharmanitech.com/2009/01/sd-card-interfacing-with-atmega8-fat32.html. Zapojeni je podobne jako na poslednim obrazku, akorat nepouzivam RTC.

Nicmene se ve vyvoji knihovny nepokracuje, tak jsem chtel vyzkouset dle tohoto cloveka roland-riegel.de/sd-reader/

I kdyz jsem z headeru vycet ze se ma prehodit drat z pinu 2 na pin 5 tak porad nedochazi k inicializaci karty.
Zdrojove soubory jsem prakticky nemenil, jen jsem to hodil do avrstudia, preklad probehl s jednim warningem ze nejaka promenna je nadefinovana ale nepouzti, takze by to melo chodit, programator mam behem odpojeny
ale stejne nic.

V prvé řadě se tě zeptám, jakou používáš SD kartu.
Ona není totiž SD karta jako SD karta.
Ne všechny totiž podporují SPI rozhraní.

Mno predpokladal jsem ze kdyz ta karta fungovala pres SPI (aspon myslim) s jednou knihovnou, tak bude fungovat i s druhou, ale zjistim to.

V tom případě ti moc nepomohu.
To bude zase hledání jehly v kupce sena.
(na to prý však stačí pořádný magnet :smiley: )

No, zapojeny dobre to mas ? SDI/SDO/CLK/CE, pak se necim kouknout jestly tam data dou spravne …

Tak jsem castecne prisel na to cim to je.
Kdyz jsem odpojil odpory a zenerovy diody a napajel procesor 3.3V tak se komunikace s SD kartou rozbehla.
Nicmene mam vnitrni pocit, ze provozovat procesor na 3.3V neni to prave orechove a chtel bych jej napajet 5V.
Proto potrebuji nejak prevest do SD karty z 5V na 3.3 a z 3.3 zpet na 5V. Existuje nejaky svab, ktery to umi? Hledas jsem ruzne prevodniky urovne ale to je provedeno diskretnimi soucastkami a do toho se mi moc nechce. Vycetl jsem ze by to mohlo jit 74HC40xx nicmene jsem nic takoveho nenasel.
Moc dekuji.