ATXMEGA - vnitřní oscilátory

Zdravím,
mám dotaz ohledně vnitřních oscilátorů ATXMEGY, konkrétně ATXMEGA128A1 (ano, X není překlep). V datasheetu jsem našel, že má vnitřní oscilátor (nebo právě oscilátory?) nastavitelné na 32KHz (ideální pro použití na hodiny a kalendář) a dále je možné ji nastavit na pracovní frekvenci 32MHz. To znamená, že se jedná o jeden oscilátor, který lze nastavit na různé frekvence nebo těch oscilátorů je víc a nezávislých? Nějak jsem v tom trochu ztracen. Ideální by bylo, kdybych mohl dostávat přerušení od 32KHz pro udržování aktuálního datumu a času a přitom pracovní frekvence by byla na oněch 32MHz :slight_smile:

Ale asi si to spíše blbě vysvětluji… Nebo je možnost, jak mít MCU na 32MHz pracovní frekvenci a přitom dostával přerušení od 32KHz?

Omlouvám se asi za blbý dotaz, ale jsem “hobby” bastlíř a nějak výrazně se v tom neorienuju.

Děkuji Všem za případné vysvětlení nebo aspoň nakopnutí.

Díky,
Radek

Nemá smysl uvažovat o vnitřním oscilátoru 32 kHz jako o zdroji pro hodiny. Na to je příliš nepřesný. Používá se hodinkový krystal 32kHz připojený k TOSC1, TOSC2.

Ahoj,
děkuju Ti za odpověď.
A můžu to udělat tak, že externí krystal by sloužil na hodiny a zároveň vnitřní (32MHz) k celkovému běhu MCU?

Nejsem si úplně jistej v kramflecích…
Díky za odpověď.

Radek

Mělo by to tak jít.

Vnutorny oscilator na 32kHz samozrejme zmysel ma. Samotny Xtal 32,768kHz predsa nekmita. Je to len pasivna suciastka, ktora musi byt niecim budena. K tomu potrebuje ten oscilator, ku ktoremu sa moze pripojit.

Díky za dopověď, zkusím to.