ATmega8 a použití AD převodníku-jak získat 216 Hz z el. sítě

Zdravím
Jak s elektrické sítě samozřejmě za transformátorem pomocí AD převodníku získat 216 Hz ?(nosná povelů HDO). Pomohl by mě nějaký zdroják v GCC jak nastavit AD převodník jaké hodnoty s použitím interního rezonátoru nebo krystalu není podmínkou díky

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "Atmega8 a použití AD převodníku"

Přímo Ti neporadím, ale zkus použít LM567 (NE567). Je to tónový dekodér. Kdysi jsem to používal na nějakém ovládání.
sonoma.edu/users/m/marivani/ … /NE567.pdf

To mi už kdosi radil ale potíž je v tom jak nevím jak zapojit NE567 díky

sestroj analogovej filtr z operáků kterej te zbavi prevazne casti slozky 50Hz a zbytek muzes filtrovat digitalně - vzorkuj napr. 1000x za sekundu do bafru a periodicky pocitej korelaci s funkci sin(x) a cos(x) kde x odpovida frekvenci 216.
Nobo pouzij:
en.wikipedia.org/wiki/Goertzel_algorithm

To se ti řekne sestroj analogový filtr s operáků ale já mám jen základní vzdělání a už nějaký rok (hodně let )jsem ze školy ven, takový filtr možná pro tebe sestrojit je hračka a druhá věc já chci použít Atmega8 a nevím jestli ten výpočet bude stíhat a bude mít dost paměti flash na ten výpočet jiné procesory to nechci protože jejich patice nejsou nožičkové a babrat se třeba TQFP paticí to je hrůza to člověka přejde chuť něco dělat díky

ujo google ma odpoved na vsetko…
ale ty asi chces, aby ti tu niekto spravil schemu, a pripadne aj naprogramoval ?

V příloze je ten výpočet pro LM567 a je z tohoto odkazu: vk2zay.net/calculators/lm567.php
Pokud zvládneš tu digitální korelaci, tak určitě i ty filtry z operáků. Stáhni si, např. z tohoto odkazu: softadvice.informer.com/Filter_P … ments.html sw Filter Pro, se kterým se dají zkonstruovat ty analogové filtry. Např. i pásmová propust. Je to sice šité na operáky od TI, ale lepší něco než nic.
Pokud si vyrobíš testovací generátor, měl by jsi to odzkoušet na stole i bez čekání na signál od ČEZu :slight_smile:. Navíc, pokud bude proměnný, můžeš otestovat rozsah, citlivost, …
Vypocet LM567.TIF (49 KB)

Ta příloha nejde stáhnout díky

muzu se zeptat k cemu to potrebujes ? co to bude az to bude?

Se pokouším sestavit indikaci nízkého tarifu HDO tedy jestli mi vydatně pomůžete.Já vím že existují zásuvky ovládané HDO ale ji nechci díky

:arrow_right: administrator: příspěvek byl upraven
Předchozí příspěvky se necitují.

LM567 Ti problém nevyřeší, je to fázový závěs s detekcí šířky přeladění - není to filtr.

Detekci jedné spektrální čáry ATMEGA8 spolehlivě zvládne. Obdobný výpočet jsem před lety dělal na AT89C51 a to je výrazně pomalejší procesor.

Tak ještě jednou. Asi ten TIF neprošel, tak pro změnu JPG.

To Radius - já vím, že ten LM567 není úplně ideální, ale řešil jsem s tím kdysi příjem a počítání tarifních impulzů 16KHz u telefonních linek. Tam to fungovalo v pohodě. Je však pravdou, že 216Hz je dost nízko a 50Hz dost silných, aby to přehlušily. Je to jen návrh. Jinak by mě zajímal ten zdroják v asembleru pro tu korelaci.
Vypocet LM567.jpg

Source Ti dát nemůžu (byl to komerční projekt) ale navedu Te.
Dvě varianty.
1.
Při odběru každého vzorku uděláš součin vzorku s tabulkovou hodnotou sin a cos a vysledky přičteš/odečteš do sumátorů (aritmetika (8+1)x(8+1)=(16+1) ) Tabulkama sin a cos se pohybuješ pomocí fázového akumulátoru (tím dosáhneš správné korelační frekvence) Dobou integrace si volíš šířku filtru. Na konci integrace spočítaš buď součet mocnin sumátorů ale někdy stačí jen součet a pak to prahuješ.

Vzorkuješ do buferu a výše popsaný algoritmus z něj bere vzorky od aktualní pozice do zadu. Má to rychlejší odezvu při detekci hledaného signálu.

Má to jednu vadu - tak jak to je to používá čtvercové okno, takže to má postraní laloky.

a tohle nezvladnes…,
indikovat nizkej tarif jde i jinak, premejslel si i o necem jinem?