Atmega8/16/32 se už nevyrábí?

Dneska jsem se dozvěděl (nebo je to snad fáma), že se tyhle serie už nevyrábí od podzimu (viz GES, GM 0 ks na skladech). Jelikož s AVR začínám, tak jsem se pustil do vývojového kitu od Davida Matouška (pro Atmega16). Bude nějakej závažnější problém s používáním kitu s novějšími typy (DIP40)?
Podle datasheetu si myslím, že by stačilo přehodit na patici pomocí drátků pár vývodů

Dobry den.
Ja jsem se vydal jinou cestou a zakoupil jsem nepajive pole, mam pocit, ze si s nim vyhraji vice nez s kitem, muzes si udelat zapojeni na miru…
Tim ovsem vubec tento kit nezatracuji, jenom se mi nezda dostatecne flexibilni

Místo nich se vyrábí procesory s “A” na konci. Pinově jsou snad kompatibilní, akorát mají nějaká vylepšení. Práce je ovšem se všemi procesory stejná - stáhneš DS, najdeš co potřebuješ a využiješ. To platí pro všechny procesory všech výrobců, takže tě to nemusí trápit (tedy pokud nebudeš jen tupě opisovat příklady z knížky).

Jak to tak čtu tady i jinde, tak takových je většina. Každý dnes shání zaručeně stoprocentně funkční rutinu, místo toho aby si přečetl DS a napsal si ji sám.

nehledě na to, že občas ty rutiny v DS jsou komplet napsané :wink:

pitty- tak to nevím, který konkrétně myslíš. Na gesu jsem našel dva DIP40 a to AT MEGA 8535, který je pinově kompatibilní a ATmega162, kterej má rozdílný čtyry piny (XTAL,GND…)

Tak to snad ne, když vím, kam taková cesta vede :unamused:

No - nepsal jsem, že je u nás seženeš, jen že se vyráběj :smiley: Ale jinak na tme mají např. ATMEGA16A-PU (DIP).
Není ale přeci problém v případě potřeby vybrat jinej procesor s požadovaným počtem noh a hw vybavením. Jediný, co se ti v dobře poskládanym kódu změní, bude nanejvýš inicializace periferií, pár definic a trochu jinej název vektoru přerušení (pokud to nebudeš lepit v asm).

no právě já jsem našel jenom AT MEGA 8535, která má stejně rozmistěné piny a rád bych věděl, jestli se dá použít i něco jiného
Jen tak mimochodem proč není nikde na cz stránkách zpráva, že se už nevyrábí?

aha tak už vím, co si myslel
elweb.cz/forum.php?prispevek=64801#id64801
3 měsíce a stále nic

Problém je trošku jinde. Asi před půl rokem, možná už déle změnil Atmel distribuční politiku. Utípli pár velkých distributorů v Číně, přes které šlo velké kvantum Atmelů do EU a teď je tu proto skoro nikdo nemá. Těm menším se už bohužel nevyplatí je kupovat u EU distributorů, protože jsou předražený. No a proto nejsou. Možná je i pár typů, které skončili, ale hlavní důvod je v distribuci.