Ceny procesorů ATMega - proč tak letí nahoru

no tak nezbývá než doufat, že je tomu tak jak píše Martin. Snad se ta cena vrátí na rozumné hodnoty. Atmegy se mi zacali docela libit. Práce s nima je jednoduchá a době se to ladí navíc mám už vše připravené. USB programátor na Win7 64bit byl dot problem vyresit

S ATmegami sa fakt dost dobre robi. Ak Ti mozem doporucit - a si vyznavac DIP puzdier - tak ATmega644P alebo ATmega1284P. Neuzetris par centov na radovo mensom vykone. A toto je to najlepsie co v DIL puzdre spachali.

Osobne si myslim, ze ak chces bastlit, aknemusis otacat kazde euro,lebo spoteba procesorov domaceho bastlica urcite nie je priemerne za rok viac ako jeden za mesiac. A to akje problem s financiami je lepsie si dat o jedno dve pivamenej a mat dobry procesor, ako stracat kilohodiny casu nad tym, ako ufufnat rozsiahlejsi program do programovo “maleho” procesora.

Vzdy ma preto budu fascinovat reci bastlicov, ako si oni nemozu dovolit procesor o 100,-Kc drahsi, lebo su bez penazi. Otazka je kolko ich za mesiac spotrebuju? A ak je to priemerne viac ako 5, tak je to super, lebo si tym evidentne privyrabaju. Podla mna je to vzdy hlavne vecou motivacie a osobnycfh priorit. Tiez mam kopec dovodov, preco stale neviem hovorit po anglicky :slight_smile:

Takze Atmega8/88/48 doporucujem na hromadnu vyrobu, kde ide o kazdy cent. Pri velkych mnozstvach sa to fakt prejavi. A ci mi ma osttat 10.000,- alebo 100.000,- je set sakra rozdiel.

Na vyvoj vsak treba jeden dva kusy procesorov a tam si treba dopriat to najvykonnejsie (jasne, ze v medziach zdraveho rozumu - nepisem o ARM11,ale o ATmega :slight_smile: ). Ak sa spociatku nebudu vyuzivat vsetky skvele moznosti, nevadi. Furt lepsie, ako najprv kupit nieco nevykonne a o dva mesiace - ked programator “dorastie” - kupovat ten vykonny typ. Zbytocny vydavok za nevykonny typ a zbytocne mentalne mantinely tvorivosti programatora.

Hawk :slight_smile:

jj to co pises je muj pripad. Před 3/4 rokem jsem začal s ATMega8 před pul rokem jsem si začal hrát s ATMega16 a teď jsem došel k ATMega644. Jinak peníze z okna házet nechci, ale problém s nima taky neni. Spíš šlo opravdu o tu rychlost zdražování která byla podleme podezřelá. Jak jsem psal koupil jsem 5x ATMega644 a s tou si vystačím na dlouho. Už se těším jak si k ní připojím čtečku na MMC a pod :slight_smile:

Dle meho je to castecne zpusobeno tim, ze Atmel prestal vyrabet ATMEGA8 a jeste moc nezacal vyrabet novejsi ATMega8a. Proto lidi, co to pouzivaji do svych pouzder tak jsou ochotni zaplatit vice a jak psal Martin, jsou lidi, co maji overeny soft (napr. BiProg postaveny na ATM8) a ten cip proste potrebuji. Doufam, ze az prijdou na trh ATMega8a, tak nezacnou na momentalni cene ATmega8, ale zase na peknych 30 kC

V TME budou asi pěkný licháři. Nikdy jsem u nich nenakupoval a jak to vypadá, tak asi nikdy nebudu. Zřejmě stačilo, aby Atmel vydal nějaké tiskové prohlášení ve smyslu že v důsledku krize už nebude tak hojně vyrábět ATmega a ATtiny, a hned toho všichni tito lichváři využili a během noci znásobili ceny.

U Farnella jsem si všiml, že ATxmega ani moc nepodražil, spíše naopak a docela tomu rozumím. Z dnešního pohledu jsou ATmega už slabé MCU a v konkurenci dlouhodobě neobstojí. Proto Atmel směřuje své úsilí k ATxmega a AT32UC.

Podíval jsem se na ceny prodejců a jako příklad uvádím cenu ATmega8 $ 2,45 zatímco cena u stejného prodejce ATmega8A je $1,93 ve stejném množství (od 1ks do 24 ks). Dodací lhůta ale je 16 týdnů. Tak to už něco napovídá.

Do jisté míry se na cenách podepisuje také sílící dolar.

Už je to rok :imp:
https://forum.mcontrollers.com/t/atmega8-16-32-se-uz-nevyrabi/1325/1

No tak se jeste k tomuto tematu vratim, malem jsem spadl ze zidle…
gme.cz/cz/atmega8-16pu-p432-201.html a pro porovnani gme.cz/cz/atmega32-16pu-p432-180.html.
Achjo. Ti asi nerozumeji Atmelum, nebo jenom zneuzivaji poptavky.

aspon že jsou na skladě. Před týdnem to byl rok, co vymizely atmega8/16 z obchodů

Nejenom Atmelům nerozumí. Mám pocit, jako když to tam řídí nějaký ekonom. Položky, které nevydělávají, ruší a o novinky se nestarají. Místo toho zavádí prodej kastrolů a vařičů. Kam spějou si každý sám domyslí.

ATmega8 se už vyrábět nebude, zkus ho nahradit ATmega88, ten je výrazně levnější.

Pokud tomu dobře rozumím tak mám dojem, že ATMEGA8 se bude vyrábět dále jen s indexem A/ATMEGA8A. A toto by mělo platit i pro megu16,32 a možná i 128 to nevím přesně.Procesory mají mít nějaká vylepšení jako menší spotřebu atd. Jen ta cena nezůstane bohužel stejná. Jak jsem koukal na GME tak mají ATMEGA8, ale za dost otřesnou cenu. Že jim není trochu hanba.

tak jsem ted koukal na ges a gme a koukám že atmega16 a atmega8 jsou zase skladem

JA som pozeral tme …a maju tiez ale bral by som uz 8A …aspon o par centikou lacnejsi…ze som si nespravil vecsie zasoby …grrrrrrrrrrr

Mě tohle zdražování a nedostupnost taky už leze krkem. S tím že se ceny po čase ustálí, souhlasím. Tipuju, že to bdue trvat tak půl roku, a že se ustálí na těch 400% z původní ceny. Tedy atmega8(A) za lidových 100Kč.
Někde na první tránce psal Martin o počtu a spotřebovávaných kudů atmegy běžným bastlířem. Zde bych to bral opatrně. Není bastlíř jako bastlíř. Já jsem například schopný za měíc spotřebovat klidně 3 kusy. A když je zrovna nějaké zařízení vhodné velikosti, kam jich má padnout třeba 4 kusy, tak to pochopitelně leze do ceny.
O úrovni gme a kam to gme spěje… no hrůza. Ještě před nedávnem jsem plánoval, jak si koupím PLL (fázový závěs) řízený po i2c. Už tam není. Ani jeden z těch 3 typů. (to máte jako žárovky… Taky je ruší, a není plnohodnotná náhrada). Kdyby místo těch PLL byly DDS za rozumnou cenu po kusovce, tak neřeknu. Ale jelikžo není ani to… Ale zpět k AVR.
Já plánuju přestup k PIC. Původně jsem nad nimi ohrnoval nos (relativně drahé, nic moc výbava) a nakonec to dopadlo tak jak to dneska máme.
jan16.czela.net/index.php?id=130&n=protest-proti-avr

Když budeš chtít zkusit picy, mrkni na řadu 24. Jsou optimalizované pro C, 16bit, základní podpora dsp… Moc se mi líbí. Co mě mrzí je nedostupnost free překladače a nenaralil jsem na jednoduchej programátor jako k avr.

piityy: Právě proto na tuhle řadu kašlu. To už můžu rovnou kupovat ty drahé AVR.
Já myslel naučit se s 16F a maximálně 18F řadou.

Z jakého (šíleného?) důvodu? Překlač bez omezení tam taky není, alespoň nebyl. To budeš psát v asm? Tomu bych říkal protest :slight_smile: Pokud myslíš cenu, tak to nevím, co je na nich drahé… Za 60,- 16bit s 8k flash mi přijde rozumné (samozřejmě nesmíš nakupovat v GME :laughing: )

60Kč - to si můžu rovnou sehant mega8A. Ta přibližně tolik stála/stojí když jsem jí kupvoal jeden vzorek.
Ano, psát to v ASM. Na AVR jsme začínal stejně. Aty PICy jsou navíc stejně docela slaboučký (řada 16F) že to C by je spíš likvidovalo.
Nesmím na kupovat v GMe… a kde teda? GES? Tam tyhle věci nevedou, TME? A platit skoro 2 kila za poštu? To za to kilo plus 60Kč mám z GMe i tu starou mega8-16PU která tam stojí (když jsem se naposled díval) okolo 170Kč.

Tak alespon nejake dobre zpravy, na GME ceny Atmega8 jdou dolu z puvodnich 160 kC jsou uz pod stovku. Taky jsem byl blbec, ze jsem jich nenakoupil vice, ale co clovek nadela…
S monopolem clovek nic nenadela, v momentalnim stavu mysli fandim cinanum aby udelali neco jako ATnega8 za prijatelnou cenu.

Co kecáš…
gme.cz/cz/atmega8-16pu-p432-201.html
Dyť stojí furt stejně.
Ta TQFP je sice pod stovkou, ale to byla snad od začátku zdražování.

Oni číňani svoje procesory dělaj taky, jen se o nich moc neví a nejsou kusově dostupné. Někde už jsem na ně narazil.

Jan: jesli nakupuješ po 1 kuse, tak to máš holt smolíka. Na farnellu bylo poštovný 5€, teď by to mohlo bejt tak 130,-