Ahoj,
myslím, že tyhlety debaty ohledně srovnání výkonnosti jednotlivých tříd uC jsou čas od času docela zajímavé a užitečné. Ne každý má zkušenosti z používání více typů a ne každý je natolik zkušený, aby dokázal rozdíly mezi nimi postřehnout a zhodnotit.
Já bych však přidal ještě jeden názor, který tu, pokud vím, nezazněl.
Určitě existuje spousta obyčejných amatérů (jako já
, kteří nepotřebují programovat složité aplikace, kvůli kterým by potřebovali znát výpočetní výkon, Benchmark testy a podobné věci. Já třeba často používám mikrořadiče v úplně jednoduchých aplikacích typu přepínání kanálů v kytarovém zesilovači jedním nožním spínačem, přepínání efektů v efektovém zařízení pro kytaru, řízení krokových motorků, čítání impulsů, dálkové ovladače, různé hlídání teploty nebo vlhkosti prostředí s jednoduchým alarmem, tvořeným jedinou LED diodou, termostaty, různé hračky pro děcka (blikátka na vánoční stromeček) atd.
Na tyto aplilkace nepotřebuji nic jiného než mikrořadič s max. 8 I/O dráty (často i méně) a bez jakýchkoliv nároků na výpočetní výkon.
Důvod pro použití mikrořadiče je jasný - jednoduchost, spolehlivost, jednoduchá případná změna vlastností nebo funkce a hlavně C E N A ! ! !
Cena je asi to, co mne v tu chvíli zajímá ze všeho nejvíce.
Takže si srovnejme ceny u tří našich “dostupných” prodejců (GME, TME a Farnell)
Nejlevnější PIC18xx = PIC18F87: 130,- Kč u GME nebo 4,20E u Farnella.
Nejlevnější PIC16Fxx = PIC16F887: 62,- Kč GME, 65,- TME, 2,7E Farnell.
Nejlevnější PIC12Fxx = 12F629: 27,- Kč GME, 28,- Kč TME, 1,02E Farnell.
Nejlevnější PIC10Fxx = 10F202: 20,- Kč GME, 14,- TME,- 0,74E Farnell.
Možná mi tam někde lítá DPH, ale pro toto srovnání to není podstatné.
Je mi jasné, že výkonově nejsou srovnatelné, ale z pohledu jednoduchých aplikací, pro které se mikrořadiče velmi často používají, je to jedno - zde rozhoduje cena.
Takže já z těchto důvodů rád sáhnu po jednoduchých a levných obvodech tam, kde výkonné a drahé prostě nepotřebuji. A myslím, že stejně budou uvažovat i profesionální výrobci hraček, dálkových ovladačů, blikátek na kola a podobných blbůstek, kde jim stačí to nejjednodušší a nejlevnější řešení.
Vlasťa Vlček