forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Modifikace datového USB kabelu aby nenabíjel mobil
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
Pavel Sopoušek
Anonymní





PříspěvekZaslal: 29 červenec 2010, 10:19    Předmět: Modifikace datového USB kabelu aby nenabíjel mobil Citovat

Dobrý den,
má někdo prosím zkušenost s modifikací USB kabelu, aby fungovala datová komunikace, ale aby nefungovalo nabíjení připojeného zařízení? Snažil jsem se předělat kabel, pomocí kterého připojuji komunikátor HTC Touch HD2. Jednoduše jsem přerušil vodič +5V a doufal jsem, že to bude fungovat. Kabel ale po mém zásahu nefunguje vůbec, jinak řečeno neprobíhá synchronizace.

V elektronice jsem začátečník, ale jsem dostatečně zručný, abych vytvořil nějaké elektronické zapojení. Nejsem si ale jist, co bych měl vytvořit. Vím, že mobil začne nabíjet až ve chvíli, kdy nabíječka dodává dostatek proudu (slabým zdrojem není možné nabíjet a to ani pomalu - mobil jej odmítne). Říkám si tedy, jestli na přerušený +5V vodič dát např. rezistor. Kabel by tak mohl fungovat (na výstupním pinu bude kladné napětí, jehož absence dle mého názoru zapříčiňuje to, že kabel nefunguje), ale mobil nezapne nabíjení, protože by při průchodu proudu přes rezistor pokleslo napětí (rezistorem udělám z tvrdého zdroje USBčka měkký zdroj, který se nehodí k nabíjení). Toto je jediný můj nápad. Zatím jsem s tím moc nelaboroval, protože si říkám, zda už někdo nedělal něco přede mnou a třeba by mi poradil a ušetřil čas.

Děkuji vám všem,
Pavel Sopoušek



USB_zapojeni_barevne.png
 Komentář:
Zapojení USB portu.
 Velikost:  39.81 kB
 Zobrazeno:  15206 krát

USB_zapojeni_barevne.png


Návrat nahoru
 

 
Pawalos
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.4.2009
Příspěvky: 113
Bydliště: Tábor

PříspěvekZaslal: 02 srpen 2010, 19:16    Předmět: Citovat

myslim že neni potřeba upravovat kabel. HDčko jede na win mobile 6.5 ?? tak to možná bude trochu jinak a jinde. Mám HTC touch pro s win mobile 6.1 a tam to jde vypnout. START > NASTAVENI > záložka SYSTEM > položka NAPAJENI > a tam je zaškrtávací kostička a u ní je napsáno : ,,je-li zažízení zapnuté, během připojení k počítači nenabíjet jeho baterii,,. to když zaškrtnu tak mi normal komunikace běží a baterku to nenabíjí. Tak se kouknetě a myslim že to tam budete mít taky a nebude potřeba modifikace kabelu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1168
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 02 srpen 2010, 20:20    Předmět: Citovat

Měl jsem HD, a je to přesně jak píše Pawalos
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Pavel Sopoušek
Anonymní





PříspěvekZaslal: 03 srpen 2010, 8:46    Předmět: Citovat

Ahoj,
děkuji Vám za reakci. Je to přesně jak říkáte, tato volba tam je. Pokud vím, tak je tam už od Windows Mobile verze 6.1. Mám anglické WM, takže tam je „When device is turned on, do not charge the battery when connected to the PC.“

Je to dobrá funkce, ale i tak nabíjení skýtá spoustu problémů. Abych mohl nabíjet neoriginální nabíječkou zapnutý mobil, tak tuto funkci musím mít vypnutou. Pak připojím USB kvůli datům, funkci zapomenu zapnout a akumulátor dostane pár minut nabíjení (zapomínám na to často, což rozhodně nedělá akumulátoru dobře). Když mám funkci zapnutou a USB kabel připojen k PC a restartuji mobil, např. kvůli instalaci nějakých aplikací, opět dostane baterka „kopanec“, protože během bootování operačního systému se nabíjí.

Děkuji vám za tip na funkci, ale vážně bych potřeboval předělat ten USB kabel.

Děkuji,
Pavel Sopoušek
Návrat nahoru
 

 
Pawalos
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.4.2009
Příspěvky: 113
Bydliště: Tábor

PříspěvekZaslal: 03 srpen 2010, 11:05    Předmět: Citovat

nevim jestli sem vás pochopil.... Pokud tuto funkci zapnete tak je jedno jakou nabiječkou budete nabíjet. origo nebo neorigo. Jen pokud nepoužijete nabíječku a připojíte telefon kabelem jen k PC tak to nebude nabíjet. Teda alespon mě to tam funguje. mám tuto funkci zapnutou neustále a at připojim jakou nabiječku chci tak to nabíjí, ale jak připojim k PC kabelem tak nenabijí. ale je možný že HDčko to má řešené jinak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1168
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 03 srpen 2010, 14:29    Předmět: Citovat

Ta funkce nemá NIC společného se síťovou nabíjčkou. Pokud to ta nabíječka přesto chce mít zapnuté/vypnuté tak je to pěknej šmejd a já bych ju určitě nepoužil.
A jinak, ty baterky u HTC nejsou nic extra, teda aspoň u prvního HD nebyla a můžu říct, že za rok bylo po ní. A u HD2 to určitě nebude o moc lepší, takže si myslím, že řešíš tu věc s USB úplně zbytečně.
A baterii ma Li-Ion, te by ty "kopance" měli být úplně ukradené.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 04 srpen 2010, 9:06    Předmět: Citovat

Otázka, kolik těch kopanců je. V dobách, kdy byly datové přenosy přes GSM ještě příšerně drahé a já synchronizoval HTC Universal pomocí USB, dostával můj akumulátor díky kopancům těžce zabrat. Důvod byl ten, že kdykoliv jsem si chtěl přečíst zprávu nebo přijmout telefonát bez HF, musel jsem zařízení vyjmout z kolébky a pak jej samozřejmě vrátit zpět. Těch kopanců dostal lithium-iontový akumulátor desítky denně a bylo to znát, kapacita viditelně poklesla již po půl roce.
_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Pavel Sopoušek
Anonymní





PříspěvekZaslal: 04 srpen 2010, 9:15    Předmět: Citovat

honza3 napsal:
Ta funkce nemá NIC společného se síťovou nabíjčkou.

Má to společné se síťovou nabíječkou, což je jednoznačně chyba. Tato chyba je na HTC Touch HD pravděpodobně hardwarová, protože jsem vystřídal několik ROM a všude je to stejné. Pokud připojím originální nabíječku s HTC ExtMiniUSB, tak to funguje jak má - nabíjení jede i při zapnuté funkci. Z jistých důvodů ale vždy používám jinou nabíječku s klasickým mini-USB a u ní je to problém, pokud funkci nevypnu, tak nenabíjím. Kamarádovy na HTC TyTN II / Kaiser to funguje, jak říkáte, tedy i s klasickým miniUSB, mně ale ne.

Nechci Vás tady urazit, Vašich reakcí si vážím, ale doufal jsem, že se diskuze bude točit okolo kabelu.
Návrat nahoru
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1168
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 04 srpen 2010, 10:27    Předmět: Citovat

administrator napsal:
Otázka, kolik těch kopanců je.

Já jsem to zjistil taky u HTC, že když se HTC resetuje při připojení k PC, tak dostane asi 3 vteřinovej kopanec. Ale stalo se mi to asi jen 2x a baterka stejně po roce byla k ničemu. Chtěl jsem zavolat při 50% a umřel mi "v ruce" v půlce hovoru Confused Confused .

Při klasické synchronizaci kopanec nedostane a ROM jsem už pak nahrával přes microSD kartu. Je to i rychlejší jak přes USB.
Pavel Sopoušek napsal:
Pokud připojím originální nabíječku s HTC ExtMiniUSB, tak to funguje jak má - nabíjení jede i při zapnuté funkci.


Už tohle je zavádějicí. V tom případě nemůže jít o harwarovou chybu. Radši bych si připlatil 300,- a sehnal bych si original nabíječku.

Já jsem s nabíjením u HTC Touch HD nikdy neměl problém, a to jsem ty nabíječky měl 3, jednu doma, druhou v práci a třetí v batohu pro jistotu. Jestli byli originál, to nevím, ale fungovali normálně nezávisle na zapnuté/vypnuté funkcni nabíjení při připojení k PC.

Pavel Sopoušek napsal:
Nechci Vás tady urazit, Vašich reakcí si vážím, ale doufal jsem, že se diskuze bude točit okolo kabelu.

Co se týká kabelu, asi rozdělat nejde, musíš přerušit +5V. Pak nebude mít z čeho nabíjet. Otázkou je, jestli půjde datová komunikace.

Tato nabíječka určite originál není, ale fungovala normálně. Jedna mi zůstala doma. Až na to, že používá k nabíjení stejný kabel jako k synchronizaci.



04082010075.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  04082010075.jpg
 Velikost:  61.23 kB
 Staženo:  995 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 04 srpen 2010, 11:54    Předmět: Citovat

honza3 napsal:
...Při klasické synchronizaci kopanec nedostane a ROM...

Mluvil jsem obecně o tom, že Li-Ion akumulátorům časté kopance opravdu vadí. Jako zkušenost jsem zmínil dobu, kdy jsem měl HTC Universal s WM5 (WM5 neměli funkci zakázání nabíjení) a synchronizoval jsem jej přes USB. Jelikož jsem tehdy ještě nesynchronizoval přes GPRS / EDGE / UMTS / HSDPA, tak každý telefonát bylo jedno kopnutí - přístroj jsem vytáhl z kolébky a pak do ní zase vrátil. Díky desítkám kopanců denně se mi podařilo oddělat akumulátor již po půl roce (jinak by vydržela rok nebo více). Chci tím říci, že toto téma má svojí důležitost, a pokud by se Vám podařilo přijít na způsob modifikace kabelu, tak byste Pavlovy opravdu prodloužili životnost akumulátoru.

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Pavel Sopoušek
Anonymní





PříspěvekZaslal: 04 srpen 2010, 11:55    Předmět: Citovat

Ahoj,
honza3 napsal:
Radši bych si připlatil 300,- a sehnal bych si original nabíječku.

těch nabíječek mám více, různě po bytě, v práci, v autě... Nákup nabíječky neřeším, prostě bych jen chtěl přijít na to, jak předělat kabel.

honza3 napsal:
Co se týká kabelu, asi rozdělat nejde, musíš přerušit +5V. Pak nebude mít z čeho nabíjet. Otázkou je, jestli půjde datová komunikace.

Kabel samozřejmě nejde rozšroubovat, kabel mám aktuálně normálně cvaknutý a hraji si s jednotlivými vodiči. Přerušení +5V je neefektivní, rozepsal jsem se o tom v prvním příspěvku.
Návrat nahoru
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1168
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 04 srpen 2010, 12:04    Předmět: Citovat

Něco je tady http://androidforum.cz/post59748.html#p59748

Stačí v nabíječce spojit D+ a D-. Jestli jsem to celé teda dobře pochopil Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 04 srpen 2010, 12:22    Předmět: Citovat

nadlabak napsal:
Milestone (a N1 a další nové telefony) se drží nového standardu pro USB nabíječky. Aby telefon rozlišil, zda je připojen k normálnímu USB portu (a tedy smí odebírat maximálně 500mA) nebo k USB nabíječce (pak odebírá 850mA), v nabíječce jsou zkratované datové piny D+ a D-. Pokud ve starém adaptéru toto propojení není a telefonu se ani nepodaří provést USB inicializaci portu, protože jde o nabíječku a nikoli USB HUB, telefon se nebude nabíjet vůbec (tedy v případě Milestone, jiné teleny se mohou jen omezit na 500mA). Dá se to tedy vyřešit jednoduchou modifikací nabíječky nebo kabelu.
Pro zajímavost - iPhone a iPody zase vyžadují propojení datového pinu na VCC přes 630 kOhm odpor (na datovém pinu jsou pak cca 3V). Naprosto univerzální USB nabíječka tedy má zkratované datové piny a ty jsou navíc propojené na VCC přes odpor.

§ - paragraf: je pod S.


Pochopil jsem to stejně, ale Pavla asi nepotěšíš. Na kabel by mohl dát tlačítko, které by zkratovalo DATA+ a DATA-, pak by ale tlačítko nesloužilo jako přepínač nabíjení a synchronizace / pouze synchronizace, ale sloužilo by jako přepínač synchronizační kabel / nabíječka. Krom toho by se při přepnutí na nabíječku snažilo zařízení vytáhnout 850 mA z PC USB a otázka je, jak by to dopadlo.

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Pavel Sopoušek
Anonymní





PříspěvekZaslal: 04 srpen 2010, 13:48    Předmět: Citovat

honza3 napsal:
Stačí v nabíječce spojit D+ a D-. Jestli jsem to celé teda dobře pochopil Very Happy

Díky Honzo, je to velmi užitečný příspěvek.

Jinak jsem právě napsal i na ce4you. Třeba se společnými silami nakonec dobereme k řešení.
Návrat nahoru
 

 
stanleyv
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.3.2008
Příspěvky: 169

PříspěvekZaslal: 05 srpen 2010, 8:10    Předmět: Citovat

Neviem, ci to pomoze, mozno .......
Prerusit na kabelu +5V do HTC, ale prepojit ho cez rezistor asi 10k na D- . Takto by to mohlo fungovat ......
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Strana 1 z 3
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2019 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)