Ahoj.
Budu si vyrábět hodiny/budík/minutku. Výrobek bude klasicky napájen adaptérem 12V a stabilizátorem 7805 si uvnitř vyrobím 5V.
Chci ale vyřešit situaci, kdy dojde k výpadku elektřiny a to tak, aby se napájení přeplo na záložní baterii - monoblok 9V. Tato baterie nebude dobíjecí, MCU bude pouze hlídat její napětí a až poklesne pod určitou mez (což ještě experimentálně musím ověřit), tak pomocí diody informuje obsluhu o nutnosti výměny této baterie.
Jde mi o to, jak vyřešit přepínání mezi adaptérem a baterií, aniž by došlo k přerušení napájení pro stabilizátor 7805 a tím restartu MCU.
Jeden nápad mám - viz. přiložené schéma:
mcu.xf.cz/wp-content/uploads/schema_napajeni.jpg
Jak by to mohlo fungovat:
Relé je v klidové poloze tak, jak je ve schématu - přepnuto na baterii.
-
Pokud připojíme samotnou baterii, tak vzhledem k tomu, že relé je v klidu (nesepnuto), tak nejprve nabije kondenzátor (max. proud bude 1,13A, což vytvoží na rezistoru 10ohm výkon 12,77W po dobu max. 45ms) a poté se energie dostane do 7805 a spustí se MCU se všemi periferiemi (sám MCU bude mít nastaveno spouštění až po 65 ms od náběhu napájecího napětí).
-
Pokud připojíme adaptér, tak proud začne procházet cívkou relé, to sepne a tím odpojí baterii a připojí adaptér. Doba přítahu relé je 5ms.
-
V tomto čase musí spotřebu el. energie pokrýt RC článek. Časová konstanta RC článku je 14,28 ms. Při poklesu na 50% napájecího napětí na 50% (6V) uplyne doba 0,7. tau (0,7*14,28), což je 10 ms. RC článek by tak mohl udžet napájení stabilizátoru po onu kritickou dobu, kdy dochází k přepnutí z jednoho zdroje na druhý.
-
Při výpadku síťového napájení je děj přepnutí na baterii stejný.
pozn. Dioda je tam proto, aby zamezila tomu, že pokud bude napájení na adaptéru a dojde v k výpadku elektřiny, tak aby RC článek nevracel energii do cívky relé.
Moje otázka zní:
Myslíte si, že to může fungovat ???
Děkuji za názory
administrator: příspěvek byl upraven
administrator: přiloženy externí soubory