Sháním schéma: IR dálkové ovládání PC GIRDER s Microchip MCU

Ahoj,
již je to mnoho let, co jsem se setkal se softwarem Girder k němuž bylo možné postavit jednoduchý IR přijímač, který se připojil k PC přes COM (RS232). Software Girder se byl schopen naučit kódy z prakticky jakéhokoliv infračerveného dálkového ovládaní televize a byl potom schopen ovládat počítač v závislosti na vyslaných naučených kódech, resp. na zmáčknutých tlačítcích na dálkovém ovládání.

Nedávno jsem si na toto zařízení vzpomněl a řekl jsem si, že by bylo fajn si ho postavit. Dnes se sice již dají koupit hotové IR přijímače do USB, ale jelikož mám v desce nevyužitý a nevyvedený COM1 port, tak bych rád postavil toto zařízení na zkušebním laboratorním plošném spoji, dal ho dovnitř do PC a vyvrtaným otvorem do skříně vyvedl pouze samotný IR přijímač.

Velice dobře si pamatuji, že existovali dvě varianty tohoto zařízení. Schéma první varianty jsem dal do přílohy. Tato první varianta měla nevýhodu v tom, že neustále zatěžovala počítač, protože PC muselo neustále vyhodnocovat, zda se něco děje nebo neděje - prostě vyhodnocovalo šum na IR přijímači.

Druhá varianta byla o poznání lepší, obsahovala mikropočítač / mikrokontrolér / procesor (jak chcete) Microchip PIC 12C508, 12F508, 12C509 nebo 12F509 (paměť mi už tak moc neslouží), který se postaral o vyhodnocování IR kódů a do počítače posílal informace pouze pokud se opravdu něco dělo.

Je mi jasné, že s dnešním výkonem počítačů je zbytečné mít variantu s MCU, ale jednoduše řečeno mám chuť jí postavit. Nemá prosím někdo k dispozici schéma a HEX/BIN program pro MCU? Ať dělám, co dělám, nemohu tuto složitější variantu na webu najít, stále jen nacházím tu jednoduchou.

Děkuji Vám,
Alex Müller
ir-dalkove-ovladani-pc-zarizeni-bez-mcu.jpg
ir-dalkove-ovladani-pc-schema-bez-mcu-tsop17xx-sfh506-xx.gif
ir-dalkove-ovladani-pc-schema-bez-mcu-sfh5110-xx.gif
ir-dalkove-ovladani-pc-schema-bez-mcu-sfh5111.gif
ir-dalkove-ovladani-pc-software-girder.jpg

cesko.host.sk/software.php?P … eefeb3ccf4

fly.cc.fer.hr/~mozgic/UIR/

Na tom prvním odkazu jsem našel jen tu jednoduchou verzi. Moc děkuji za druhý odkaz - přesně co jsem sháněl včetně HEX souboru do mikropočítače 12C508 a 12C509 a dokonce i do 16C84 a 16F84.

Nemá prosím někdo z Vás informace, zda existuje nějaká nová varianta tohoto zařízení? Přece jenom se jedná o již dost starou záležitost a říkám si, zda toto zařízení někdo nevypracoval nově a s aktuálním mikrokontrolérem (např. Microchip PIC12F629).

Taky si říkám, jaký použít optický senzor.

V GM Electronic mají v nabídce:
SFH506-56
SFH5110-36
SFH5110-38
SFH5110-40

V GES-ELECTRONICS mají v nabídce:
TSOP1730
TSOP1736

Nemá prosím někdo tušení, který je vhodnější?

Děkuji Vám,
Alex Müller

The best way is choosing receiver at 38kHz (SFH56-38; TSOP1738), which are receiving with good sensitivity all remote controls. Most of remote controls operate at 38kHz, some at 36kHz and some (mostly Sony) at 40kHz.

Ja som mal 36kHz a reagoval mi na vsetky DO v domacnosti.

Fungovat budou oba, ale lepší je ten SFH5110, je o něco málo citlivější (fungovalo to i odrazem přes dvě zdi a přes celou místnost). Frekvence podle dálkáče, když se ti nepodaří zjistit, na jaké frekvenci vysílá DO, tak ber 38kHz (jen se tím případně o něco málo sníží citlivost, což vůbec nevadí). Vyzkoušeno. S tím novějším typem mikrořadiče to bude asi problém, když tam není zdroják…

Bezva, díky. Koupím teda pro jistotu 38kHz SFH5110-38.

Co se týče jiného MCU, tak samozřejmě nemám v plánu jen tak nahrát HEX do jiného MCU. Spíše jsem si říkal, zda celou tuto aplikaci někdo nevypracoval znovu. Zapojení i program je tak deset let starý a nerad bych stavěl něco, co už je překonané nějakým novým zapojením a programem.

Děkuji Vám,
Alex Müller

no modernizacia je tu…z hladiska toh oze pocitace s rs232 pomaly ale isto odchadzaju do zabudnitia…cesko.host.sk/IgorPlugUSB/Ig … AVR%29.htm

Dobrý den,

také jsem si chtěl udělat dálkové ovládání pomocí SFH5110-36 ale stále se mi nedaří to zprovoznit.
Díval jsem se na GME na DataSheet který je k dispozici z URL: programujte.com/clanek/197001018 … -pc-na-do/ jde mi přesně o prohození vývodů GND a OUT, ale nejsem expert ve čtení DataSheetů pro elektro součástky, proto vás prosím o názor odborníků.

Děkuji Keempe

:arrow_right: administrator: přiloženy externí soubory
dsh.520-040.1.pdf (144 KB)

Čítal si vôbec, čo tam píšu?

A máš tam aj obrázok zo všetkými troma opisovanými čidlami, pričom pre čidlo SFH 5110 má tam správne popisané vývody. Takže scému si upravíš podľa použitého čidla.

:arrow_right: administrator: příspěvek byl upraven
Citace byla pozměněna.

Ano četl jsem to komplet a několikrát a pochopil jsem že musím schéma upravit pro mé konkrétní čidlo.

Očividně spíše nebyl pochopen můj dotaz.
NA stránkách programujte.com/clanek/197001018 … -pc-na-do/
je pro čidlo SFH 5110-xx “čímž jsem rozumněl i 5110-36” uvedeno:

1. OUT
  2. GND
  3. UCC
    (bráno zleva)

V datasheetu na stránkách GME jsem našel schéma ze kterého plyne, že SFH 5110-36 to má vyvedeno

1. GND
  2. OUT
  3. UCC
    (bráno zleva)

Má otázka tedy zní:
Pochopil jsem správně datasheet na stránkách GME, nebo je správný náčrt ten na programujte.com ?? Pro jistotu prosím napište mi jak je správné pořadí nožiček, případně jestli je nějaký způsob jak poznat jestli jsem již SFH-xxx špatným zapojením odpálil ci nikoliv.
Děkuji Keempe

pozeral som aj datasheet aj vtedy aj teraz, a aj v nom som nasiel oznacenie vyvodov totozne s danou strankou.

v datasheete na str. 5 je hore blokova schema, kde nie je cislovanie vyvodov, iba technologicky oznacene vyvody ( teda skor funkcne). Nizsie je odporucane pripojenie k uP, kde je cislovanie vyvodov, totoze s danou strankou aj s datasheetom str. 8, kde je zobrazenie rozmerov a oznacenie vyvodov.

Děkuji mnohokrát, už to také vidím. Nechtěl jsem zpochybňovat vaše schéma, jak jsem psal, nejsem odborník a měl jsem v tom zmatek, který jsem si potřeboval ujasnit.

V tomto případě následuje další otázka a to je… nevíte kde by mohla být chyba ? :slight_smile: Vím že to je úsměvná otázka a takhle na dálku mi neporadíte, jde mi spíše o nějaký postup nalezení chyby, kde dál bych měl hledat.

1. sériový port funguje, to vím protože mám doma IrDa od Pinnacle do COM portu a ten funguje bez problémů.

2. Vyzkoušel jsem asi 5ovladačů, které v domácnosti používám a ani na jeden Girder nereagoval Philips, Samsung, Pinnacle a 2 No-Name

3. Pro testování jsem používal Girder 3.2.9 s jediným zaplím pluginem IgorPlug-USB and IgorPlug-COM 3.00 .

4. IgorPlug mám nastaven na Default hodnoty tedy

• Command order 0
    • Enable last bits 16
    • Priority level 6
  5. Na stránce cesko.host.sk/girderplugin_sk.htm jsem nalezl větu:

Zajímalo by mě jestli se toto opravdu dá provést a jestli nehrozí odpálení COM portu, případně SFHčka, protože jestli je to takto jednoduché, tak bych tím mohl snadno zjistit jestli nemám chybu v současném zapojení o čemž, ale pochybuji, protože schéma je opravdu jednoduché.

Nebyl by prosím někdo schopný říct kde hledat chybu ?? Jestli v HW nebo SW ?
Nemohl by být problém ve špatné kombinaci verzí Girderu a IgorPlugu ? Nemohl by mi někdo dát link na zip Girderu+IgorPlugu, které mu fungují ?
Mohu zastrčit SFH přímo do COM portu abych minimalizoval možnost že je chyba ve špatném zapojení ?

Děkuji Keempe

Ja som toto zatial neriesil, a ani neviem, ci niekedy budem, takze odskusany funkcny soft a plugin nemam.

Ak chces samotne cidlo bez tych par suciastok zapojit do RS232, tak to na odpalenie cidla mozes, ale ak ho nechces odpalit, odporucam ti tam tych par suciastok nechat, lebo napajanie cidla je +5V a RS232 ma +12 az -12V (+15 az -15), co ti isto dane cidlo odpali. Aj na tej stranke je to myslene ako to jednoduche zapojenie ze mozes zapojit do RS232, pretoze dioda 5V1 ti upravi napatie na cca 5V.

Inak je tam podrobny popis, ako nastavit soft a plugin.

A ako skusit, co ti nejde? Asi len osciloskopom zistit pri zapojenom zapojeni na RS232, co z neho lezie. Popripade premerat napajanie, ci je cca 5V. A preverit, ci je DO v poriadku (aj ked tomu pri skuske piatimi moc neverim).

Mozno by nieco napovedalo aj LOGAN-Q hw.cz/Teorie-a-praxe/Navrhy-vyvojare/ART102-Softwareovy-logicky-analyzator-Logan.html teda ak mas LPT port. Odporucam s oddelovacom (aspon nejaky rezistor).

Este kde to mas pripojene? Na hardwareovy RS232, na prevodnik USB-RS232, alebo kde?

Mám to připojeno přímo na integrovaný Serial Port, který je na základní desce notebooku Dell Latitude C510.

• Až do spuštění Girderu jsem naměřil cca 0.8V po spuštění Girdru a Pluginu jsem naměřil 5.10V což by mělo být dobře.

• Našel jsem na internetu jiné verze Girnera a Pluginu. Našel jsem verzi kdy se plugin zapne a poté začne girder přijímat 5kódů za sec.

• Jakmile dám ruku mezi SFH a počítač, tak se kódy nezobrazují.
    • Oddělám ruku, takže na sebe SFH a PC vidí a na Girderu začnou skákat 4místné kódy.
    • Když ale zakryju SFH rukou, na Girderu nenaskakují náhodné kódy a namířím na SFH nějaký ovladač a zkouším přijmout kód, tak Girder nereaguje.

Je to velice zvláštní, protože přijímání kodů záleží na tom jestli je čidlo zakryto nebo ne = z čidla očividně něco jde, ale kód z ovladače nepříjme. Navíc vůbec nechápu kde se berou ty náhodné kódy. Zkoušel jsem i vypnout bezdrátovou myš a vyndat reciever, ale kódy stejně naskakovali.

Můj další postup bude asi koupení nových součástek, sestavení nového čidla, abych měl jistotu že je 100% funkční a měřením jsem ho neodpálil a vyzkouším na internetu najít další verze Girderu + IgorPlugu.

Zatím mnohokrát děkuji za reakce a kdyby kohokoliv ještě cokoliv napadlo, tak mi sem prosím napište.

Aky typ prjimaca tam mas tersz lebo napr1736. Vysiela obcas samovolne nejake zakminty. Ktoru schemu mas pouzitu je to presne tak zapojene?

Ahoj. Netušíte prosím zda PC Girder funguje pod Windows 7. Přemýšlím o stavbě, ale nerad bych se dostal do situace, že mi to nebude fungovat, protože software je funkční jen do Windows XP.

B. Lon.

Dnes jsem to konečně postavil a hrál jsem si s IR čidly. S TSOP1736 (36 kHz), které jsem našel v šuplíku, to funguje bezvadně. S SFH5110-38 (38 kHz), které jsem na radu koupil, to vůbec nefunguje. Čidla mám určitě správně zapojeny. Zapojoval jsem se dle přiloženého obrázku, který jsem našel na nějakém webu a před tím jsem ještě zkontroloval piny i podle jiných zdrojů (webů) a ostatní se v rozmístění pinů shodovali. Myslíte si prosím, že když SFH5110-38 (38 kHz) nefunguje, tak SFH5110-36 (38 kHz) by mohlo?

Děkuji Vám,
Alex Müller
zapojeni-sfh5110-tsop17.jpg