Ahoj, neřešil jste někdo problém s ovlivňováním pinů ICSP DAT(PGD) a CLK(PGC) programátorem Pickit 3?
Používám výstup SDO1, který je na jednom pinu společně s PGD a při zapojeném programátoru to signál ovlivní asi jako kdybych tam připojil kondenzátor - hrany jsou zaoblené a komunikace je nefunkční. Pickit 2 to nedělá. Může být programátor vadný (programování funguje na 5V i 3,3V)?Nebo se to dá někde nastavit? Používám software Pickit3 v 3.10. Díky.
Měl jsem pickit 3 a ovlivňuje PINy.
Nesouvisí to se zaplým debugem (myslím jako volbu konfiguračního slova v PICu)?
Co si pamatuju, tak jsem musel pickit odpojit, aby ty PINy fungovali.
Dík za odpověď, vidím že pickit 2 bude asi nepřekonanej programátor, dá se spíchnout za 30min na bastldesce (osekanej) a oproti daleko složitějšímu PK3 funguje všechno líp.
Podle me pickit3 uspěchali.2 byla super. Kdyby k tomu dali soft, možná nějaké upgrade,co se týká novějších PIC, tak byl super. Hold microchip. Vše vydat,ale nic není dodělané a hlavně hodně bugs,ale je to zaplat a pak si dělej co chceš. A na nahrání programu stačil ICD,levné, jednoduché, udělal jsem si to na poli. Super věc. Debug moc nefungoval, ale program to nahrát umělo. DEBUG mě u ICD vždycky přejel o dva řádky v programu a vždy se to trefilo do call.
Přesně jak píšeš, trojka nedodělaná, rádo to mrtvělo, debug stejně nefungoval (kvůli němu jsem trojku kupoval). S debugem jsem to dávno vzdal, používám dvojku doteď, vůbec jsem se od ní neodlepil (navíc jako jediná chodí dobře v Linuxu, našel jsem někde updatovaný device file, který přidal pár novějších typů, a tak to mám doteď). Stavím OpenProg, ten je taky skvělý, debuguju přes ledku, sériák apod. a kdybych si měl dneska programátor koupit, koupím si Forte nebo Presto od Asixu. Někde mi tu už pár let leží MPLAB-SNAP debugger, ale ten jsem ještě ani nevyzkoušel, nějak nemám důvěru a navíc by mě to nutilo nainstalovat MPLABX, a bez něj se žít dá. Jako editor mám Kate, má syntax highlighting na všechno co potřebuju, kompilátorům předhazuju přímo.
Zlatej MPLAB IDE. To X je hrozná sračka.Mám tu udělanejch pár věcí s PIC, ale třeba, co mám stmívač, kterej šlape cca 10 let, jsem chtěl dopsat, aby mě šlo nastavení času, kdy se sám vypne, měl sem tam hodinu,ale chtěl jsem si to nastavit po 5ti minutách, ale než sem naistaloval X, tak sem to dobrovolně pod nátlakem předělal na ESP32(cena těch vnitřností vyjde na stejno v zhledem k ceně ESP32). Program v arduinu hotovej za 3 hoďky. O víkendu to dodělám k dokonalosti ale zkusím dát X + C++ ještě šanci. . .
Stejným způsobem jde do sraček i podpora Atmel procesorů. Koupil jsem AVR32DD28 (v podstatě nástupce ATxmega). Narazil jsem hned z kraje, že chybí definice některých bitů (to si člověk ještě dopíše), ale nefunguje debugger a nefunguje nahrávání do procesoru. Prostě v balíčku, který má na starosti tyhle věci něco chybí. A to mám balíčky pro Atmel Studio aktualizované. Při instalaci nejnovějšího Atmel Studia (dneska Microchip Studia) mi do počítače chtěli nacpat i MPLAB X - to v žádném případě.
Já bych zkusil zapojit podpůrné rezistory k plusu. Pro začátek bych připojil 4k7-10k
Pullup ani pulldown nepomuže, odzkoušeno.
Zkus dát mezi pin a programátor nějaký odpor (třeba 1k). Pokud je v programátoru nějaký kondenzátor, tak ten odpor by mohl jeho vliv omezit, ne-li úplně potlačit.
Ten odpor (máte-li na mysli sériový odpor) by situaci jen zhoršil. Zaoblené hrany by byly ještě zaoblenější.
Jako myslíš, že když do tohohle zapojení
mezi pin a kondík v programátoru připojím sériový odpor
tak zvětším jeho vliv ? To asi ne…
Jinak ten kondík je něco uvnitř programátoru, nic přidaného.
Pokud je to tak, jak kreslíš (neboli programátor má slabé výstupy), tak odpor nic nezmění.
Když si přečteš pozorně ten úvodní dotaz, tak se tam @emun zmiňuje o tom, že když má připojený programátor, tak mu nefunguje komunikace procesoru s připojeným zařízením a ne problém s programováním. Aspoň takhle to chápu já, protože když programátor odpojí, tak mu komunikace funguje. Těžko bude fungovat komunikace procesoru s odpojeným programátorem, spíš mu bude fungovat komunikace procesoru s připojeným zařízením při odpojeném programátoru. Tudíž pokud se programátor chová, jakoby tam byl kondenzátor, tak seriovým odporem směrem do programátoru se ten vliv zákonitě musí zmenšit.
Stačí že jsem napsal, že s připojeným PICkitem nefungují obsazené piny pickitem. Odzkoušeno u mě. Odpory pull up a down jen zhorší programování, funkčnost pinu nevyřeší!!!
Ta trojka má na pinech ICSP_DAT, CKL a LVP obvod 74LVC1T45 což je oboustrannej převodník úrovně u kterýho zaručujou 210Mbps na 3,3V. Ten PIC co používám může poslat na SPI max 30Mbps, ale já ho neprovozuju na max. (nestíhá to ani můj log. analyzér), ale nějakejch 10Mbps tam je - je to pro grafickej LCD. Potom je na pinu v sérii ochrannej termistor a paralelně transil 5V a odpor 4k7. Pokud je 74LVC1T45 přepnutej na vstup nechápu proč to mrví pulzy, žádná kapacita by tam bejt neměla, ale přesto se to děje. Ten odpor v sérii by to řešit mohl na 1K by byl úbytek kolem 0,6V, takže log1 2,7V, to by snad k naprogramování stačit mohlo, až bude čas tak to vyzkouším, ať je jasno, zatím používám daleko jednodušší PK2 kterej tenhle problém nemá a 3,3V logiku umí taky. Původně jsem chtěl mít zapojený PK2 i PK3 současně, protože programuju dva procesory který mezi sebou komunikujou a v tom druhým zařízení je napevno zapájenej PK2 a dva PK2 najednou nejdou použít.
74LVC1T45 není v klonu. Co mám odzkoušeno, tak max 27Mhz zvládají lcd ILI9xxx, MCP41010 a EEPROM 25xx.
Jestli PICKIT3 nepřepne programově jako out ty piny, což by teoreticky mělo jít opravit, pokud seženeš program do pickitu3.
Mě to jde, ale musí být pojmenované…
Edit: A jak jsem kolem toho brouzdal, tak jsem našel něco hodně zajímavýho:
http://kair.us/projects/pickitminus/